Clickmed
programare rapida la medic

Cum imi pot ajuta mama? raspuns medic

Depresie
Intrebare postata de Black&grey cu 13 ani in urma

Cum as putea sa-mi ajut mama?Se implinesc 7 ani de cand sora mea s`a nascut iar mama mea e complet diferita.Inainte de a naste,era cea mai buna mama ..insa dupa complicatiile avute la nasterea surorii ,aceasta a inceput sa aibe probleme pe sistem nervos. schimbarile au inceput cand a vazut ca sora mea se nascuse cu un semn pe corp.Fiind o persoana foarte sensibila,a inceput sa dea vina p ea..noi am incercat sa o convingem ca nu are nici o vina pt felul in care sora mea s a nascut..insa nu a vrut sa inteleaga.Mai tarziu a inceput sa se certe c tata,s`a racit complet de toaota familia.Se cearta in fiecare zi cu el si cu mine.Ma pocneste din senin..incepe sa strige..sa ma faca in toate felurile.Nu ma lasa sa merg la canto nu ma lasa sa am un prieten..sa am prieteni..sa ies in oras..adica..trebuie sa comenteze de fiecare data cand fac asta.Iar cand incepe sa se certe..vorbeste aiurea..in sensul ca..crede ca toata lumea are cva cu ea..toti sunt de vina pentru necazurile ei..inclusiv pt faptul ca ea a juns asa.M`am racit de ea si nu mi place asta.Ma doare atat de mult ca nu`mi pot recunoaste mama,ca nu am cu cine vorbi..nu are cine sa ma inteleaga..Taata a dus`o l psiholog,psihiatru,biorezonanta..si dupa ce a dus`o la psihiatru a inceput sa dea vina pe noi ca o facem nebuna..ca vrem sa o internam..sa scpam de ea.Va rog,ajutati`ma cu un sfat macar..ce ar mai trebuii sa fac.Sufar atat de mult si ea nici macar nu isi da seama.
Multumesc anticipat.
G.

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Cum imi pot ajuta mama?"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (15)

Ionascu Andreea (acum 13 ani)

Cred ca ar trebui ca mama ta sa citeasca randurile pe care le-ai scris. Poate fi si scrisul o cale de comunicare, atunci nu mai tipati una la alta.
Da, exista anumite situatii in care stresul si grijile pe care le are o persoana sa determine schimbari la nivel comportamental. Chiar tu ai spus ca mama ta este o persoana sensibila, deci percepe lucrurile un pic mai intens decat ceilalti oameni. Posibil sa nu fi avut in jurul ei persoane al carui cuvant sa conteze pentru ea, care sa o ajute sa se descarce, care sa o sustina sau sa le ceara sfatul cand s-a intalnit cu situatii tensionate sau dificile in viata de zi cu zi. Pentru un parinte, starea de sanatate a copilului este cea mai mare responsabilitate. Sunt des intalnite astfel de cazuri, in care parintii se autoinvinovatesc pentru faputul ca puii lor nu sunt perfecti. E greu sa dai vina pe natura, pentru ca nu este palpabila, in timp ce tu, ca persoana esti acolo, fizic. Nu s-a simtit ajutata atunci cand a fost determinata sa se duca la medic, pentru a simtit ca alegerile nu i-au apartinut. Incearca sa te protejeze excesiv tocmai pentru a grijile ei sa fie mai mici. Nu stiu cati ani ai, dar ar trebui, indiferent de varsta sa ai cercul tau de prieteni, sa ai griji specifice varstei tale, nu sa fii atat de preocupata de viata si problemele mamei tale. Dar o faci, in primul rand pentru ca te afecteaza direct si pe tine si pe ceilalti membrii ai familiei. Mama ta se pare ca a uitat sa fie prietena pentru tine, iar faptul ca tu tanjesti dupa prietenia ei, ar trebui sa o flateze. Se pare ca educatia pe care ti-a dat-o totusi, este una buna, daca iti faci griji pentru familia ta. Scrie-i o scrisoare: poti scrie ce ai scris in acest mesaj sau chiar mai mult. Spune-i ce simti in scris, ca sa nu-i mai dai ocazia sa tipe la tine sau sa se infurie.Va avea posibilitatea sa reciteasca randurile tale si poate o vor influeta in sens pozitiv. Poate isi va da seama cat de mare este nevoia ta de o mama calma, linistita, rationala.Si poate isi va da seama cat de mult iti lipseste si cat de mult o iubesti. Fii optimista, lupta sa fii diferita de ea (cel putin in momentul asta), ajut-o cum poti sa redevina cum a fost. Discuta mai mult si cu tatal tau; si el trebuie sa stie ce simti. Incearca sa gasesti un sprijin si un aliat in el. Probabil ca nici pentru el situatia nu este usoara dar impreuna poate alegeti o strategie care sa functioneze in familie Eventual mergeti voi doi la un psihoterapeut care sa va sugereze modalitati de comportament cu mama ta. Sper ca lucrurile sa evolueze in bine... Multa bafta!

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Ionascu Andreea
1
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Ionascu Andreea
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Advertisement
Black&grey (acum 13 ani)

Multumesc pentru sfaturi.!
Intr`adevar, mama a avut foarte multe momente in care nu a avut pe cine sa se bazeze..in sensul ca era ascultata insa nimeni nu stia sa ii dea un sfat..Sa scriu ceea ce simt,sa`i spun ceea ce ma doare..nu stiu daca in momentul de fata ar mai sensibiliza`o cu ceva.Cred ca acum ,mama e mult prea departe de mine afectiv..ca sa o influientze cu ceva pozitiv.Eu am 18 ani si viata mea nu prea are un curs firesc.Am un cerc de prieteni,am si un prieten insa de care mama nu stie..[daca ar afla..nu mi`ar fi prea bine in casa ] insa ea se opune cu tot ceea ce fac.Nu ma pot abate de la problemele mamei intrucat ma afecteaza in mod direct oriunde..pana si l scoala..cu greu ma pot concentra la ore.Ma rog..Iar ca educatie..ca sa punctez cate putin din tot ce mi`ai zis..desi nu le`am zis niciodata..le sunt profund recunoscatoare si multumita de educatia pe care mi`au dat`o.Datorita lor sunt o persoana cu foarte mult bun simt,calculata,cu personalitate,nu sunt un copil problema nici la scoala,nici in societate.."cu capul pe umeri"cum mi s`a spus de multe ori:).Insa cu o singura problema nu ma pot descurca...ea si comportamentul ei care ma depaseste..si ma face sa sufar..

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Black&grey
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Black&grey
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Victor Richard (acum 13 ani)

Poti incerca orice, nu te lovi de prejudecati. Explica-i mamei tale ca ai nevoie de suportul si independenta specifice varstei, ca iti doresti sa ramaneti prietene. In ce te priveste ar trebui sa nu lasi aceste probleme sa te afecteze, sa-ti afecteze performantele scolare sau starea de spirit (stiu ca suna aproape imposibil dar nu este). Daca nu mai este nimic rezolvabil (desi nu cred), poate ar fi o solutie sa ignori aceste lucruri care te deranjeaza.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Victor Richard
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Victor Richard
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Black&grey (acum 13 ani)

da Victor..e atat de simplu sa zici..de azi..nu o mai bag in seama..de azi..imi vad de treburile mele..ma bucur de viata mea..dar..cand ajung sa pun in practica e mai greu:) si cred ca nu trebuie sa fii implicat intr`o chestie de genu ca sa iti dai seama gradul de dificultate.La urma urmei,e mama..si..ma rog..
Nu stiu..poate doar cu ajutorul lui Dumnezeu..poate o minune:)..va schimba totul in mai bine.Si sa nu crezi ca sunt genul care sa astepte sa`i cada din cer insa cu o persoana aflata intr`o astfel de ipostaza e mai greu decat ti`ai putea imagina.
Multumesc de sfat si ma bucur ca mai exista si astfel de persoane carora nu le pica urechea sa te asculte si mainile sa ti dea un sfat.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Csara (acum 13 ani)

Draga mea, gasesc maturitate, empatie fata de mama ta si multa dragoste. Nu stiu care parinte n-ar fi inp***at de vorbele tale. Esti un copil bun, poate daca vei fi complice cu tatal si cu sora ta, situatia se va indrepta in timp. Mergeti impreuna in parc, la gratar, in aer liber, bucurati-va unul de altul, relaxati-va. Incercati sa vedeti impreuna si aspectele placute ale vietii. Incurajeaza-l pe tatal tau sa o scoata pe mama ta la film, de exemplu, sa o duca la o piesa de teatru sau undeva unde ii place. Sa o surprinda in mod placut. Sa-i readuca zambetul pe buze si sa-i descreteasca nitel fruntea... Poate asa va vedea ce se intampla in jurul ei. Poate asa va fi de acord sa iesi si tu...

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Csara
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Csara
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Psih. Anisia Popa MPsih. Anisia Popa este un medic autorizat SFM (acum 13 ani)

Spui ca a fost la psiholog. A urmat si psihoterapie?

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Psih. Anisia Popa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Psih. Anisia Popa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Esti medic si vrei sa te promovezi?

Raspunde intrebarilor din grupul Depresie.

Inscrie-te aici!
black&grey (acum 13 ani)

nu.a fost la psiholog si a purtat o discutie cu el.Si a fost si la biorezonanta si i au zis ca e sanatoasa...doar cu aura si nush ce fericire..sta foarte prost..a luat si niste pastile tratament,dar..ea a zis ca ii da o stare de somn ,de oboseala si nu a mai vrrut sa ia..nu stiu..o sa vorbesc cu tata si o sa`i zic de psihoterapie,insa mama nu prea mai vrea sa auda de asta.Crede ca tot universul e impotriva ei probabil,din pacate.
Si,inca ceva,nu stiu daca am zis..face un fel de crize de nervi..se cearta cu tata si cu mine,dar apoi cand isi revine..parca nu s`a intamplat nimic.De multe ori eram atat de intrigata si furioasa ca..se comporta ca si cum..totul era normal..
Multumesc de raspuns:)

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Black&grey (acum 13 ani)

nu.a fost la psiholog si a purtat o discutie cu el.Si a fost si la biorezonanta si i au zis ca e sanatoasa...doar cu aura si nush ce fericire..sta foarte prost..a luat si niste pastile tratament,dar..ea a zis ca ii da o stare de somn ,de oboseala si nu a mai vrrut sa ia..nu stiu..o sa vorbesc cu tata si o sa`i zic de psihoterapie,insa mama nu prea mai vrea sa auda de asta.Crede ca tot universul e impotriva ei probabil,din pacate.
Si,inca ceva,nu stiu daca am zis..face un fel de crize de nervi..se cearta cu tata si cu mine,dar apoi cand isi revine..parca nu s`a intamplat nimic.De multe ori eram atat de intrigata si furioasa ca..se comporta ca si cum..totul era normal..
Multumesc de raspuns:)

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
black&grey (acum 13 ani)

Multumesc .
In orasul nostru,nu gasesti film,iar teatru foarte rar.De iesit .am iesit..insa ea nu prea vrea sa iasa..sta toata ziua in casa..sau cand iese..nu stie sa se bucure de moment.desi am rugat`o de atat timp sa incerce sa uite de tot,sa se elibereze..insa nimic.plus ca.atunci ..cand ajungem inapoi acasa..trebuie sa inceapa sa se ia de ceva..nimic nu ii convine..Nush..totul e pe dos.Ma simt ca intr`un cosmar din care nu pot sa ma trezesc.E urat,mai ales sa ti auzi tatal ca zice..ca sta doar pt noi ca de altfel ar divorta.Si pe de`oparte il inteleg..nici un om normal nu ar sta langa ea..jigneste prea mult ,e ca un copil care zice tot ce`i vine la gura cand ceva nu`ii convvine..iar cell mai mult ma deranjeaza ca ma face c***a...iar eu..tin prea mult la respectul meu si la mine ca sa devin asa ceva.Nu as fi in stare sa`mi bat joc de mine nici daca ar fi ultimul lucru de pe lumea asta.E prea josnic insa ea nu intelege...sincer nu am reusit sa aflu de ce ea zice asta..cand eu am vorbit doar cu 3 baieti care erau foarte cuminti,calculati si care nu`mi faceau rau din nicio perspectiva.Si actualul meu prieten e la fel.In plus,dupa cum am zis nu sunt atat de fraiera incat sa ma las schimbata de un anumit baiat.Stiu sa fac diferenta dintre bine si rau.
Si multe altele.Am ajuns sa fiu foarte complexata de mine, sa ma urasc,sa ma simt cea mai urata persoana.Desi toata lumea imi arata ca sunt frumoasa,nici astazi nu cred in mine cand vine vorba de aspect.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Bacu Crina (acum 13 ani)

Ufffff... situatia ta nu este prea usoara. Stiu ca sunt dureroase cuvintele mamei tale, mai ales ca nu sunt reale. E dureros sa te jigneasca un strain, dar mama ta... Incearca sa te detasezi, totusi. Mama ta este o femeie nefericita. Se pare ca nu ar exista prea multe lucruri care sa o faca fericita. Nu trebuie sa inveti asa de la ea. Fa o comparatie si fii opusul ei. Lupta pentru independenta ta: invata, apoi iti vei gasi un job bine platit si iti vei castiga independenta. Nu iti schima conceptiile de viata. Te admir... Gandesti frumos si matur pentru varsta ta. Fii o femeie demna, cu valori sanatoase, cu verticalitate. Nu ai de ce sa fii complexata de tine. Nu te cunosc, dar doar pentru modul in care gandesti, esti un om deosebit, un om frumos. Ar trebui sa ai incredere in tine. Esti la o varsta la care ar fi fost normal sa poti avea suportul si sfaturile mamei tale. Dar atatia tineri au plecat de mici de-acasa si au crescut singuri.Au invatat din experienta. Poate ca daca mama ta ti-ar fi dat sfaturi, nu le-ai fi ascultat. E normal sa ne dorim ce nu avem. Fii optimista!

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Bacu Crina
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Bacu Crina
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Black&grey (acum 13 ani)

Multumesc de complimente si indemnuri:).
Ar fi multe de spus,sau poate doar de repetat..insa parca nu mai are rost.Asta e,viata merge inainte,cu bune si cu rele,sper doar ca Dumnezeu sa mai aplece urechea si privirea si pe strada mea!

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
RAZZATEO (acum 13 ani)

Buna! G,eu te cunosc foarte bine si cunosc si situatia ta,a mamei si familiei tale.Esti exact asa cum te descrii si situatia este exact asa cum zici tu sau poate chiar mai rau.Sincer ma doare foarte mult pentru toata situatia.Te admir si mi-e frica si pt sora ta mai mica...tu poate gandesti matur dar ea e frageda si...
Nu stiu daca te ajuta dar....

Depresia se caracterizeaza prin trairea sentimentului de tristete, plans frecvent, sentimente de culpabilitate, iritabilitate, anxietate, tensiune psihica, tendinta de retragere, lipsa de energie, dificultati de concentrare, scaderea apetitului, somn dificil.
Tulburarea depresiva majora se caracterizeaza printr-unul sau mai multe episoade depresive majore ( cel putin 2 saptamani de dispozitie depresiva sau de pierdere a interesului, acompaniata de cel putin patru simptome suplimentare de depresie).

Criteriile de diagnostic pentru episodul depresiv major, comform DSM - IV sunt urmatoarele :

1. Dispozitie depresiva cea mai mare parte a zilei;
2. Diminuare marcata a interesului sau placerii pentru toate sau aproape toate activitatile, cea mai mare parte a zilei;
3. Pierdere semnificativa in greutate, desi nu tine dieta, ori luare in greutate (de ex., o modificare de mai mult de 5% din greutatea corpului intr-o luna) ori scadere sau crestere a apetitului;
4. Insomnie sau hipersomnie;
5. Agitatie sau lentoare psihomotorie;
6. Fatigabilitate sau lipsa de energie;
7. Sentimente de inutilitate sau de culpa excesiva ori inadecvata (care poate fi deliranta ), nu numai autorepros sau culpabilizare in legatura cu faptul de a fi suferind;
8. Diminuarea capacitatii de a gandi sau de a se concentra ori indecizie;
9. Ganduri recurente de moarte (nu doar teama de moarte), ideatie suicidara recurenta fara un plan anume, ori o tentativa de suicid sau un plan anume pentru comiterea suicidului.

Psihoterapia cognitiv - comportamentala porneste de la premisa ca starea depresiva rezulta din modul lipsit de logica in care pacientii gandesc despre ei insisi, despre lumea exterioara si despre viitor, ceea ce-i determina sa adopte comportamente autoblocante si autodistructive.

Aron Beck a dezvoltat terapia cognitiv - comportamentala in depresii; el a emis ipoteza ca gandurile negative au un rol central in mentinerea depresiei, ceea ce implica faptul ca depresia poate fi tratata prin psihoterapie, ajutand pacientii sa-si identifice si sa-si modifice gandurile negative.

Gandurile negative automate in depresie isi au originea in atitudinile dobandite in prima copilarie si ulterior. Ele au ca principale teme autodeprecierea, sentimentul esecului, respingerea de catre ceilalti, exagerarea dificultatilor, standarde personale foarte ridicate.

Obiectivul psihoterapiei cognitiv - comportamentale este sa contracareze gandurile, amintirile si convingerile negative care mentin depresia si fac persoana vulnerabila la viitoare episoade depresive. Pacientul este invatat sa gandeasca mai rational si sa gaseasca solutii la problemele sale.

Psihoterapia este tratamentul preferat in depresie, aceasta fiind o concluzie desprinsa in urma mai multor meta - analize; pe locul doi se plaseaza terapia combinata (psihoterapie si medicatie antidepresiva), care este cea mai folosita in prezent in tratamentul depresiei.

Terapia exclusiv medicamentoasa ar trebui sa fie ultima alternativa, deoarece nu este eficienta pe termen lung, in sensul ca, dupa incetarea tratamentului, multe simptome revin.

Inainte de inceperea oricarui tratament cu antidepresive, este necesara consultarea medicului si informarea pacientilor cu privire la efectele adverse ale acestor medicamente, inclusiv din prospectele acestora.

Oamenii nu cunosc date riguroase despre medicamentele antidepresive si mai ales, faptul ca ele se testeaza pe un numar mare de pacienti, dar pentru o perioada foarte scurta de timp, cum a fost Prozac-ul, a carui testare a durat doar 6 saptamani. Cei peste 6000 pacienti pe care s-a pretins ca s-a experimentat Prozac-ul, s-au dovedit a fi un numar de doar 286 pacienti, dintre care 86% l-au testat o perioada mai mica de 3 luni si doar 63 pe o perioada de minim 2 ani, asa cum se practica in clinica.

Aspectele prezentate reprezinta doar o ghidare cu caracter general, iar modalitatea concreta de tratament a fiecarui pacient trebuie hotarata doar in colaborare cu specialistii.

Parerea mea ar fi ,daca s-ar putea, impreuna ,(si stiu ce zic) sa o facem sa mearga la psihoterapeut.Stiu ca nu vrea dar am discutat si cu alti medici pe alte forum-uri si chiar cu persoane in cauza care s-au tratat si acum sunt foarte bine.
Te admir si te incurajez, sa fii tare(stiu ca nu mai poti) dar ai o viata frumoasa care te asteapta.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
black&grey (acum 13 ani)

multumesc :)

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Tara Tha (acum 9 ani)

Buna,G! Trebuie sa aveti multa rabdare cu ea, pt ca probabil este bolnava psihic. Trebuie sa fiti calmi, si sa faceti tot ce ea spune ca e bine sau nu!

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
MembruMobileApp1484390242 (acum 7 ani)

Buna. Nu stiu daca mai am vreo sansa sa dau de tine dar chiar as dori sa vorbim deoarece se pare ca si eu ma confrunt cu aceasi problema ca si tine. Ti-as fi recunoscatoare daca mi-ai raspunde

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de MembruMobileApp1484390242
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de MembruMobileApp1484390242
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.