Clickmed
programare rapida la medic

Ce sa fac

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Enurezis"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (2)

elena (acum 14 ani)

Am gasit pe Google scriind cuvantul ''''Enurezis'''' multe articole despre tema aceasta. Iata unul dintre ele : ''''Enurezisul este eliminarea involuntara a urinei ce apare de obicei dupa varsta de 5-6 ani.

Enurezisul poate fi de mai multe feluri:

* primar - copilul nu a avut niciodata control sfincterial pe o perioada de 3-6 luni
* secundar - copilul urineaza involuntar dupa ce o perioada a avut control sfincterial
* nocturn - copilul urineaza involuntar in timpul somnului mai des de o data pe luna
* diurn - copilul urineaza involuntar in timpul zilei

Enurezisul apare mai frecvent la baieti decat la fete.

Cauzele sunt variate:
Despre enurezis -ereditatea (afectiunea poate fi mostenita genetic)
-uneori nu are loc o crestere normala a secretiei de ADH (hormonul antidiuretic care controleaza absortia de apa din organism) si astfel in organism exista o cantitate de urina mai mare decat capacitatea functionala a vezicii urinare
-pot exista infectii la nivelul rinichilor sau ai vezicii urinare
-constipatia
-intarzieri in crestere si dezvoltare, in special a sistemului nervos
-somn profund (enurezis nocturn)
-ingestia de apa multa, inainte cu somn
-diverse boli nediagnosticate inca: diabet, epilepsie
-tulburarea de stres posttraumatic
-sindromul hiperkinetic
-autism
-malformatii sau tumori ale maduvei spinarii
-tulburari de somn
-angoasa scolara
-schimbarea locuintei sau a gradinitei / scolii
-separarea parintilor
-frustrari sau insuccese

Dupa ce ati aflat cauzele, puteti incepe tratamentul.

Tratamentul pentru enurezis presupune terapie psihologica sau administrare de medicamente.

Tratamentul psihologic propune modificarea vechilor obiceiuri. Astfel copilul; incepe sa faca exercitii pentru a se abtine cat mai mult de la urinat pentru a-si intari sfincterele si pentru a mari capacitatea vezicii urinare de rezervor. Tot pentru antrenarea sfincterelor, copilul intrerupe jetul de cateva ori, in timpul urinarii. Este recomandat ca inainte de culcare, cu doua ore, copilul sa nu mai bea lichide. Exact inainte de a se culca, copilul trebuie sa mearga la toaleta, iar dupa ce adorme, la o jumatate de ora trebuie trezit pentru a merge la toaleta si a constientiza actul mictiunii. Copilul va trebui sa-si spele singur lenjeria pe care a murdarit-o si sa schimbe patul (in cazul enurezisului nocturn) Forte eficienta este “alarma” (exista niste chilotei speciali care au o sonerie ce suna in momentul in care chilotul se uda) care il trezeste pe copil cand urineaza si astfel copilul invata sa se trezeasca inainte de a se goli vezica.

Pentru a obtine stimularea dorintei copilului de a fi uscat este ca bine ca atunci cand acesta se pastreaza uscat sa fie recompensat si sa primeasca laude sincere.

In general enurezisul trece de la sine intre 6 si 10 ani si sunt foarte rare cazurile cat persista dupa 16 ani. Tratamentul medicamentos poate fi recomandat de medic in cazul in care copilul are mai mult de 7 ani si daca terapia psihologica nu a dat rezultate. Medicamentele nu sunt o metoda de vindecare pentru enurezis, dar copilul care merge intr-o excursie sau doarme peste noapte in alta casa se simte mult mai in siguranta daca le are la indemana. Unele medicamente maresc capacitatea de stocare a urinei la nivelul vezicii urinare, altele ajuta rinichii sa produca mai putina urina.

Parintii trebuie sa discute deschis cu copilul despre aceasta problema. Trebuie sa-l asigure ca nu este bolnav si ca aceasta problema a lui se va rezolva. Copilul trebuie laudat si recompensat atunci cand reuseste sa se pastreze uscat iar cand se uda nu ii vorbiti urat, nu il pedepsiti si nu il acuzati. Daca veti procedat asa, in timp copilul va dezvolta complexe de inferioritate. Discutati cu el cat mai sincer fara sa il blamati sau sa il faceti sa se simta mai vinovat decat se simte.

Autor: Psiholog Loredana Ionascu'''''' Sanatate multa!!!!Vezi si alte articole pe aceasta tema si mergi la dr/ psiholog.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Advertisement
silvia11186510 (acum 14 ani)

ms de raspuns dar in cazul meu e cam greu nimeni nu ii da de cap eu am 35 ani am fost la n.....dr la n.... biserici acupunctura ......e greu si sunt multi ca mine

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de silvia11186510
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de silvia11186510
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.