Ardei (capiscum annuum)
Planta anuala cultivata ca planta alimentara sau condimentara in toata tara noastra. Florile sunt de culoare alba, mici ca dimensiune. Ardeiul infloreste din luna iunie pana in septembrie.
Fructul este o baca de culoare verde inchis, portocaliu, galbe-verzui sau rosu. In scop fitoterapeutic se utilizeaza fructele (dulci sau iuti). Ardeiul contine glucide, protide, cumarine, glicoalcaloizi, substante minerale (sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupriu, zinc, fosfor, clor, iod), lipide, tiamina, riboflavina, piridoxina, nicotinamida, acid folic, acid pantotenic, acid ascorbic, tocoferoli, steroli, acizi organici, carotenoizi, compusi flavonici. Ardeiul are actiune vasodilatatoare. Planta are gust iute sau dulce, este folosita atat ca aliment si condiment.
Uz intern:
- dispepsii atone, fermentatii intestinale, diaree, dizenterii, varsaturi, hemoragii uterine, boli reumatice, algii musculare, zona zoster, laringita, tuse - sub forma de infuzie, decoct.
Uz extern:
- nevralgii provocate de boli reumatice, lombalgii, degeraturi - sub forma de bai locale, comprese, cataplasma.
Contraindicatii:
- Nu se recomanda utilizarea ardeiului iute in cazul bolilor gastrointestinale (consum intern).
Efecte adverse:
- Supradozajul poate determina urticarie, iritatii ale esofagului, stomacului, degenerescente neuronale.
Citeste si
Arhiva-
Vestibulita nazala
Vestibulita nazala este o infectie a vestibulului nazal, acea portiune anterioara a nasului ce se deschide prin narine. Apare frecvent asociata unor alte infectii precum foliculita nazala. Vestibulul nazal este portiunea vizibila din interiorul nasului, ce contine...citeste mai mult
-
Tratamentul oncologic in cancerul de...
Cancerul de prostata este una dintre cele mai frecvente afectiuni la nivel european. Acesta afecteaza in principal barbatii cu varsta cuprinsa intre 45 si 60 de ani. Este si una din cele mai frecvente cauze de mortalitate legate de cancer datorita numarului mare de...citeste mai mult
-
Alimentatia ultra-procesata: efecte...
Termenul de ultra-procesat se refera la alimentele care au fost supuse unui proces extensiv de prelucrare industriala, de obicei pentru a le extinde durata de valabilitate, a le imbunatati gustul sau textura si a le face mai convenabile pentru consum. Aceste alimente tind...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter