Clickmed
programare rapida la medic

Frison (tremuratura generalizata)

Tremuratura involuntara, mai mult sau mai putin generalizata, a muschilor. Frisonul poate fi insotit de clantanituri ale dintilor si de oripilare ("piele de gaina"). Este o reactie normala a corpului fata de frig.



Testele de rutina includ: heoleucograma, VSH, biochimia, sumarul de urina, rediografia toracica, VDRL, intradermoreactia la tuberculina. Se recomanda efectuarea de hemoculturi seriate la toti pacientii. De obicei se pot doza aglutininele febrile. Titrul ASLO este util pentru excluderea febrei reumatice. Anticorpii antinucleari, testele ARN si AND sunt utile pentru diagnosticarea lupusului si a altor afectiuni inrudite. Uneori este necesara determinarea titrului de anticorpi anti HIV.

Pasul urmator este efectuarea de culturi din orice supuratie sau fluid suspect: sumarul de urina si urocultura, exudate faringiene si nazale, frotiu si cultura din sputa etc. Se pot lua apoi in considerare investigatii serologice: anticorpi heterofili la adolescenti, aglutinine febrile, teste serologice virale de faza acuta sau convalescenta (anticorpi IgM si IgG anti virusul respectiv).

Mai departe, se pot efectua teste dermatologice. Ex: intradermoractia la histoplasmina, coccidoidina, blastomicina, brucellina, testul dermatologic pentru Trichinella. In suspiciunea de sarcoidoza se poate face testul Kveim (se injecteaza subcutanat o parte din splina unui bolnav cunoscut cu sarcoidoza, testul este pozitiv daca la 4-6 saptamani apar granuloame subcutanate).

Pasul urmator este efectuarea de radiografii in zonele afectate. Ex: radiografia dentara poate evidentia un abces. Radiografia oaselor lungi poate detecta metastazele osoase ale unei tumori maligne.

Pasul urmator este radiografia cu substanta de contrast a diferitelor sisteme. Ex: urografia poate detecta cancerul renal; colecistograma poate detecta calculii biliari; tranzitul baritat poate evidentia pancreatita cronica sau diverticulita; angiografia poate detecta periarterita nodoasa, aortita sau arterita cu celule gigante.

Pasul urmator este efectuarea unei tomografii abdominale sau pelvine. Daca rezultatul este negativ se poate lua in considerare tomografia toracica si mediastinala. Ecocardiografia detecteaza vegetatiile valvulare si mixomul atrial.

Mai departe se poate face biopsia diferitelor organe. Ex: biopsia unui nodul limfatic poate pune diagnosticul de limfom sau sarcoidoza; biopsia musculara poate diagnostica periarterita nodoasa, polimiozita sau trichineloza. Mai departe se poate face scintigrafia osoasa cu gallium pentru detectarea metastazelor, osteomielitei sau abceselor localizate.

Daca toate aceste investigatii sunt negative, laparotomia exploratorie ar putea fi necesara. Un test de fibrina poate indica febra mediteraneana; dozarea urinara a etiocolanolonei poate indica o febra recurenta; dozarea porfobilinogenului urinar poate diagnostica porfiria.
Cea mai inteleapta metoda de a conduce investigatiile este cu ajutorul unui specialist in boli infectioase sau cu un specialist pe organul/sistemul cel mai probabil suspectat de infectie.

Citeste si

Arhiva
  • Convulsiile sau crizele tonico-clonice generalizate

    Generalitati O criza tonico-clonica generalizata implica intregul organism. In trecut era cunoscuta sub numele de criza grand mal. Aceste crize implica rigiditate musculara, contractii musculare violente si pierderea cunostintei. Cauze Crizele tonico-clonice...citeste mai mult

  • Paralizia generalizata

    Generalitati Paralizia generalizata este o tulburare a creierului, care poate aparea ca urmare a sifilisului netratat. Paralizia generalizata apare de obicei dupa 15-20 de ani de infectie luetica (sifilis). Sunt la risc atat persoanele care au sifilis cat si...citeste mai mult

  • Tulburarea de anxietate generalizata - de la ingrijorare la solutii

    Ce este anxietatea Anxietatea este o emotie umana naturala care poate servi drept mecanism de protectie in fata unor amenintari potentiale sau a unor situatii provocatoare. Cu toate acestea, in cazul persoanelor cu tulburare de anxietate generalizata, acest sentiment...citeste mai mult

  • Convulsiile

    Generalitati Convulsiile sunt disfunctii manifestate brusc care determina pierderea cunostintei, contractii, tremuraturi sau alte tulburari cerebrale temporare. De regula, convulsiile sunt cauzate de descarcari electrice anormale sau de scaderea fluxului sanguin la...citeste mai mult

  • Tulburari comportamentale la copii

    Probleme comportamentale la copii Scopul problemelor comportamentale, il reprezinta, de obicei, atragerea atentiei. Probleme comportamentale la copii: 1. Absenta - este un comportament evitativ, defensiv - apare in situatii concrete: lucrari de control,...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter