Legatura intre micul dejun si sindromul metabolic

Ce este sindromul metabolic?

Sindromul metabolic este un termen-umbrela care descrie asocierea a cel putin trei dintre urmatoarele conditii: obezitate abdominala, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel scazut al HDL-colesterolului si glicemie a jeun ridicata.

Cum se manifesta?

In trecut, micul dejun era considerat cea mai importanta masa a zilei in ceea ce priveste sanatatea metabolica a organismului si ritmul circadian.

Pe masura ce stilul de viata modern se indeparteaza de mesele obisnuite si de convingerile anterioare, eliminarea micului dejun este un model alimentar tot mai des intalnit in societatea actuala, al carei amploare creste considerabil de la an la an.

Conform Institutului National al Inimii, Plamanilor, Sangelui, lider in ceea ce priveste cercetarea bolilor cardiovasculare, pulmonare si a tulburarilor de somn, sindromul metabolic reprezinta un termen umbrela ce se caracterizeaza prin prezenta a cel putin 3 din 5 afectiuni, precum:

- obezitate abdominala (circumferinta abdominala peste 102 cm la barbati si peste 88 cm la femei),

- hipertensiune arteriala (tensiunea arteriala sistolica peste 130 mmHg si/sau tensiunea arteriala diastolica peste 85 mmHg sau tratament hipertensiv),

- niveluri crescute ale trigliceridelor in sange (peste 150 mg/dl sau tratament pentru mentinerea normala a nivelurilor),

- HDL-colesterol scazut (mai putin de 40 mg/dl la sexul masculin si sub 50 mg/dl la sexul feminin sau tratament concomitent)

- glicemie a jeun crescuta (valori ce depasesc 110 mg/dl).

Prevalenta globala a sindromului metabolic este in crestere, subliniind nevoia urgenta de a identifica factori de risc noi, modificabili.

Persoanele cu sindrom metabolic asociaza un risc crescut de afectiuni precum diabet zaharat de tip 2, insuficienta cardiaca si leziuni ale organelor.

Conform unei meta-analize publicate in revista Nutrients, eliminarea micului dejun poate creste riscul de sindrom metabolic, motiv pentru care se justifica importanta constientizarii acestei relatii cauza-efect.

Care este legatura intre micul dejun, hipertensiune arteriala si cresterea glicemiei?

Conform datelor obtinute in 5 studii, concluzia generala a fost ca hipertensiunea arteriala are o incidenta mai mare la persoanele care obisnuiesc sa sara peste micul dejun.

Aceleasi rezultate au fost inregistrate si in cazul omiterii micului dejun si riscul de hiperglicemie sau hiperlipemie.

Cercetarea constata ca omiterea micului dejun poate afecta sanatatea metabolica si capacitatea organismului de a procesa nutrientii prin perturbarea ritmului fiziologic al organismului.

De asemenea, perioada de post de peste noapte este prelungita prin omiterea micului dejun, ceea ce poate creste rezistenta la insulina si poate determina activarea hormonilor de stres.

Cand acest lucru se intampla frecvent, organismul nu mai poate procesa la fel de eficient glucoza, nu mai poate mentine in limite normale valorile tensiunii arteriale si ale trigliceridelor.

Pe langa aceste efecte, saritul peste micul dejun, perturba ritmul circadian, care influenteaza o serie larga de aspecte, de la metabolism, pana la echilibrul hormonal si starea de spirit.

Datele au fost formulate cercetand informatiile publicate in bazele de date, pe baza a noua studii care au fost eligibile pe baza criteriilor de excludere, conducand catre o dimensiune a esantionului de aproximativ 118000 de participanti.

Analiza cumulata a aratat ca persoanele care au omis micul dejun au avut un risc general de 1,10 ori mai mare de sindrom metabolic, cu o heterogenitate moderata.

Diferenta intre eliminarea micului dejun si postul intermitent

Acest aspect a fost studiat tot in cadrul analizei anterioare pentru a observa impactul diferit asupra organismului al celor doua tipuri de comportamente.

S-a remarcat ca omiterea micului dejun arata de obicei ca cineva mananca haotic, intr-un mod nestructurat si necontrolat.

Saritul peste micul dejun este, de asemenea, legat de alte comportamente de stil de viata nesanatoase si duce la consumul mai multor alimente mai tarziu in cursul zilei.

Acest lucru poate conduce catre supraalimentare si crestere in greutate, ceea ce amplifica si mai mult sindromul metabolic.

Prin contrast, postul intermitent este o alegere constienta, iar persoanele care il practica urmeaza adesea si un stil de viata sanatos, rezultatele fiind benefice pentru organism.

Descoperirile cu privire la omiterea micului dejun in cercetari contravin ideii de post intermitent, o dieta in care oamenii mananca doar in anumite momente ale zilei, adesea postind in timpul micului dejun.

Atunci cand este practicat corect, postul intermitent poate ajuta oamenii sa slabeasca si sa evite anumite afectiuni medicale, cum ar fi diabetul, ceea ce il face o alegere sanatoasa pentru multi.

Comparativ cu persoanele care sar peste micul dejun, cei care practica in mod constient postul intermitent au, in general, o dieta mai sanatoasa si un regim de exercitii fizice, au concluzionat autorii studiului, motiv pentru care simpla sarire a micului dejun are un impact negativ asupra sanatatii, in timp ce postul intermitent poate fi un avantaj pentru sanatate.

Ce sa mananci la micul dejun

In situatia in care dimineata exista un apetit scazut si nu iti este foame, nu trebuie sa te fortezi sa mananci o masa copioasa, important fiind sa se consume un mic dejun bazat pe proteine, fibre si grasimi sanatoase.

Rolul acestora este de a asigura satietatea cat mai mult timp si de a creste energia.

Desi este recomandat sa eviti cerealele zaharoase, care pot creste si riscul unor probleme, precum colesterolul ridicat mentionat anterior, exista o gama de alimente sanatoase care te pot ajuta sa incepi ziua cu dreptul, reducand in acelasi timp riscul de sindrom metabolic.

Un bun exemplu este iaurtul grecesc cu fructe proaspete si nuci sau fulgi de ovaz, unt de arahide si fructe sau oua fierte cu avocado pe paine prajita integrala.

Asigurarea acestui aport la micul dejun poate sustine un nivel constant al glicemiei si previne poftele alimentare de dimineata, crescand sanatatea metabolica.

Durata somnului si consumul micului dejun, in functie de varsta

Analizele privind durata somnului si consumul micului dejun in cazul sindromului metabolic in functie de grupa de varsta au aratat ca, in randul tuturor subiectilor, saritul peste micul dejun in ambele zile anterioare studiului si o durata a somnului mai redusa de 6 ore au condus catre o asociere semnificativa cu cresterea sindromului metabolic.

La subiectii sub 50 de ani, somnul mai putin de 6 ore a fost semnificativ asociat cu cresterea sindromului metabolic in toate grupurile de varsta, cu exceptia celor care au luat micul dejun doar intr-o singura zi din cele doua zile anterioare studiului mentionate mai sus.

Grupul care a sarit peste micul dejun in ambele zile si a dormit mai mult de 8 ore a prezentat, de asemenea, un risc crescut de sindrom metabolic.

La subiectii cu varsta peste 50 de ani, cei care au luat micul dejun in ambele zile si au dormit mai putin de 6 ore au prezentat un risc scazut de sindrom metabolic.

Concluzii

In concluzie, micul dejun este crucial, contribuind cu 20% pana la 35% din aportul energetic zilnic.

Caile metabolice sunt activate, iar performanta cognitiva este sustinuta de un mic dejun echilibrat nutritional.

Riscuri semnificative pentru sanatate pot fi generate de un dezechilibru al structurii nutritionale la micul dejun sau de omiterea pe termen lung a micului dejun, din cauza deficientelor persistente ale nutrientilor esentiali.

Bibliografie
https://www.medicalnewstoday.com/articles/skipping-breakfast-raises-metabolic-syndrome-risk#Why-is-breakfast-important-for-health
https://www.news-medical.net/news/20251013/Skipping-breakfast-raises-metabolic-syndrome-risk.aspx
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4666861/
https://www.mdpi.com/2072-6643/17/19/3155