Clickmed
programare rapida la medic

Ce poate cauza tiuitul in ureche?

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Ce poate cauza tiuitul in ureche?

Tiuitul in ureche sau tinitusul este, de regula, un simptom al unor tulburari ale urechii si poate fi o problema pe termen scurt sau una care dureaza ani de zile si care poate anunta anumite probleme de sanatate. De asemenea, tinitusul este una dintre cele mai importante manifestari otoneurologice, alaturi de hipoacuzia de perceptie si vertij.

Apare cu o frecventa de aproximativ 70% la persoanele de peste 45 de ani. Bolnavul are senzatia ca zgomotul provine din interiorul sau din afara urechii. Sunetul sau zgomotul poate fi de intensitate joasa sau inalta, uneori chiar foarte intens si poate fi perceput permanent sau cu perioade de liniste, intr-o ureche sau in ambele urechi. Daca apare bilateral, tinitusul se asociaza cu surditatea, care este de cele mai multe ori una de tip senzorial.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Tipuri de tinitus
  4. Principalele cauze
  5. Tratament
  6. Care este cel mai bun mod de a face fata tinitusului?
  7. Care sunt posibilele complicatii ale tinitusului netratat?
  8. Va disparea tinitusul?
  9. Tinitusul poate fi prevenit?
  10. Concluzie
  11. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Tinitusul poate provoca simptome neplacute, precum dezvoltarea unei intolerante la sunete puternice, putand cauza instalarea unor tulburari emotionale. Este important de precizat ca tiuitul in urechi nu reprezinta o boala de sine statatoare, ci un simptom care poate sa fie prezent in anumite afectiuni otorinolaringologice sau neurologice, uneori la baza existand si cauze de natura psihica precum depresia sau insomnia.

Tipuri de tinitus

Sus

• tinitus obiectiv, atunci cand poate fi auzit si de persoanele din jur;
• tinitus subiectiv, atunci cand este auzit doar de persoana afectata;
• tinitus asociat unor stari emotionale.

Principalele cauze

Sus

• Expunerea la zgomote puternice poate sa aduca anumite daune urechii. Persoanele care lucreaza in zone cu poluare sonica sau asculta muzica tare in casti prezinta de cele mai multe ori tinitus.
• Imbatranirea. Zgomotele in urechi pot fi asociate si cu pierderea auzului, care apare odata cu imbatranirea. Acest simptom este prezent la multi pacienti cu varsta de peste 60 de ani.
• Ceara in urechi. Inclusiv cerumenul poate provoca tiuit daca nu este indepartat.
• Probleme cardiovasculare. Hipertensiunea arteriala, dar si tensiunea arteriala scazuta afecteaza vasele de sange si pot duce la aparitia zgomotelor in urechi.
• Otita medie sau anumite alergii pot duce la aparitia zgomotului din urechi, dar numai pentru o anumita perioada de timp, pana cand este vindecata afectiunea.
• Anumite afectiuni ale glandei, dar si diabetul zaharat pot avea ca si simptom tiuitul in urechi.
• Diureticele si anumite antibiotice pot avea ca efect advers aparitia tiuitului in urechi.

Tratament

Sus

Primul pas pentru un tratament corect este diagnosticarea, care se face de catre un medic ORL-ist, apoi tratarea cauzei principale.
Astfel, de exemplu daca sunetul din urechi este cauzat de o otita medie, este necesar ca pacientul sa urmeze un tratament prescris de catre specialist, daca insa este cauzat de zgomote puternice din mediu inconjurator, atunci este recomandata evitarea surselor de zgomot.

De asemenea, de ajutor in astfel de situatii pot fi si antihistaminicele sau antidepresivele, dar numai la recomandarea medicului. Zincul si magneziul pot fi utile, deoarece stimuleaza sistemul circulator, putand contribui la ameliorarea tinitusului.
Totodata, este indicat ca pacientii sa evite alcoolul, fumatul si stresul, sa-si controleze periodic tensiunea arteriala si sa reduca aportul de sare din organism.

Care este cel mai bun mod de a face fata tinitusului?

Sus

Pentru multi oameni, terapia cu sunet poate fi foarte eficienta in scaderea cat de vizibil sau deranjant a tinitusului in timp. Un audiolog va poate recomanda:

  • Utilizati o sursa de zgomot. Sunetele naturii sau peisajele sonore ambientale va pot distrage atentia creierului si va pot reduce simptomele de tinitus. Puteti achizitiona surse de muzica chiar in acest scop. De asemenea, puteti gasi playlisturi de zgomot alb online sau puteti descarca aplicatii care genereaza zgomot ambiental pe un smartphone.
  • Purtati generatoare de zgomot in ureche. Acestea sunt casti care emit un zgomot alb continuu. Le puteti purta in timpul zilei ori de cate ori aveti nevoie de ameliorarea tinitusului. Totusi, nu ar trebui sa dormti cu acestea inauntru. Daca aveti nevoie de un dispozitiv pentru utilizare pe timp de noapte, intrebati-va audiologul despre alte optiuni (cum ar fi o banda pentru cap cu casti incorporate).

Care sunt posibilele complicatii ale tinitusului netratat?

Sus

Lasat netratat, tiuitul in urechi poate duce la:

-Anxietate.
-Depresie.
-Iritabilitate.
-Dificultate de concentrare.
-Dificultate de a comunica.
-Declin cognitiv.

Va disparea tinitusul?

Sus

Depinde de cauza. Daca va tiuie urechile dupa ce parasiti un concert zgomotos, probabil ca este temporar. Dar daca mai aveti tinitus dupa o saptamana sau doua, probabil ca se intampla altceva. Nu exista un tratament standard pentru tinitus. Dar specialistii pot trata adesea afectiunile de baza ™i va pot ajuta sa va gestionati simptomele.

Tinitusul poate fi prevenit?

Sus

Deoarece tinitusul este un simptom al altor afectiuni de sanatate, nu il puteti preveni intotdeauna. Dar puteti lua masuri pentru a va proteja auzul, ceea ce va poate ajuta la reducerea riscului. Protectia auditiva poate fi garantata:

  • Cand lucrati in constructii sau setari din fabrica.
  • In anumite cariere in artele spectacolului sau muzicale.
  • In unele clase de exercitii. Multe sali de sport pun muzica tare pentru motivatie.
  • La concerte si cinematografe. Nivelurile de zgomot la aceste tipuri de evenimente pot fi prea puternice si va pot afecta auzul in timp.
  • Cand utilizati unelte electrice, tundeti gazonul sau utilizati alte echipamente puternice.
  • Cu utilizarea armelor de foc, cum ar fi impuscaturile recreative sau vanatoarea.
  • De asemenea, ar trebui sa fiti atent oricand purtati casti. Protejati-va urechile mentinand volumul scazut.
  • Audiologii pot instala protectia auditiva personalizata. Luati in considerare sa consultati un audiolog pentru acest serviciu daca participati frecvent la una sau mai multe dintre aceste activitati.

Concluzie

Sus

Multi oameni au tinitus sau zgomote in urechi, la un moment dat in viata lor. De cele mai multe ori, este temporar.

Dar cand tiuitul din urechi continua zi de zi, saptamana dupa saptamana, poate deveni insuportabil. Indiferent daca aveti tinitus legate de auz sau exista un alt factor in joc, este important sa consultati un medic specialist - mai ales daca simptomele dureaza mai mult de o saptamana sau doua. Acestia pot afla de ce va suna urechile si pot recomanda un tratament sau va pot sugera cateva sfaturi pentru ameliorarea simptomatologiei.


Medici specialisti ORL

Sectiune sustinuta de:

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate