Clinica medicala

WEST EYE HOSPITAL - Spital de oftalmologie

WEST EYE HOSPITAL - Spital de oftalmologie
5
din 5 voturi
Fa-ti o programare

LENTILELE DE CONTACT

Echipa WEST EYE HOSPITAL

A
A
LENTILELE DE CONTACT

 CE SUNT LENTILELE DE CONTACT?

Lentilele de contact sunt mici meniscuri din material plastic care sunt aplicate pe cornee, de care sunt separate printr-un film lacrimal foarte subtire. Pot avea rol optic (pentru corectia viciilor de refractie: miopie, hipermetropie, astigmatism), estetic (pentru schimbarea culorii irisului), sau terapeutic (keratoconus, defecte epiteliale corneene persistente, eroziuni corneene recurente, keratopatie buloasa etc.).
DE CATE TIPURI SUNT LENTILELE DE CONTACT?

Dupa materialul din care sunt confectionate pot fi dure( rigide gaz perneabile) si moi ( ex: silicon,siliconhidrogen).

a) Lentile de contact dure

Avantaje: sunt indicate in astigmatismul neregulat (keratocons) cu obtinerea unei acuitati viziuale bune; durabilitate mare; pot fi utilizate in prezenta tulburarilor de secretie lacrimala.

Dezavantaje: mobilitate mare, instabilitate la clipire, adaptare mai dificila, hidrofilie scazuta.
b) Lentile de contact moi

Avantaje: grad de hidratare mare; permeabilitate la oxygen mare; tolerabilitate mai buna; unele lentile de contact pot fi adaptate pentru port prelugit; adaptare rapida, confort, stabilitate (indicare: copii sportivi).

Dupa modul de folosire lentile de contact pot fi cu port discontinuu, prelungit sau pot fi si purtate si pe timpul noptii.

(indicatia privind portul lentilelor de contact trebuie sa fie facuta in urma unui consult de specialitate)
CARE SUNT AVANTAJELE LENTILELOR DE CONTACT? • Lentilele de contact permit obiectelor sa aiba aceiasi marime.

 • Campul vizual este mult mai mare fata de ochelari. Nu exista margine de la rama pe care sa o vada pacientul si nici nu este resimtita greutatea ochelarilor pe nas.

 • Lentilele de contact nu se aburesc.

 • Pot fi purtate in timpul activitatilor sportive fara restrictie cum este cazul ochelarilor.

 • Pacientii pot folosi ochelari de soare.
ATENTIE:

Lentilele de contact pot cauza si probleme ochiului daca nu sunt folosite corespunzator. Lentilele de contact, chiar si cele cosmetice, trebuiesc cumparate dupa un consult oftalmologic amanuntit. Doctorul va indica diametrul, raza de curbura si tipul de lentile de contact dupa acest consult.
CINE POATE UTILIZA LENTILE DE CONTACT?

Medicul oftalmolog poate sa decida daca cineva poate sa foloseasca sau nu lentile de contact, in urma unui consult de specialitate. Exista anumite afectiuni care contraindica utilizarea lentilelor de contact (afectiuni inflamatorii sau alegice oculare, glaucomul, tulburari ale secretiei lacrimale). Vizita la medic trebuie sa fie periodica (la inceput mai des, apoi mai rar - la 6 luni) pentru urmarirea comportarii in timp a ochiului si a lentilei, sau ori de cate ori este nevoie: daca ochiul devine rosu, dureros sau exista disconfort ocular.
LENTILELE DE CONTACT NECESITA INGRIJIRI SPECIALE?

Igiena reprezinta o problema capitala pentru mentinerea si prelungirea folosirii lentilelor de contact. Mainile vor fi spalate inaintea manipulari, iar ochiul curatat cu atentie; unghiile lungi pot deteriora lentila, iar machiajul se va face mai putin abundent (va fi aplicat dupa insertia lentilei si se va indeparta inainte de scoaterea ei). Spalarea lentilelor se va face cu ajutorul solutiilor de intretinere, iar pastrarea lor, in recipiente speciale.
UTILIZAREA, FARA PROBLEME, A LENTILELOR DE CONTACT • Pacientul trebuie sa poarte lentilele de contact atat timp cat ii este indicat de catre medic;

 • Pacientul nu trebuie sa poarte lentilele de contact peste perioada pentru care ele sunt prescrise, chiar daca se simte confortabil cu ele;

 • Pacientul trebuie sa mearga la consult oftalmologic periodic;

 • Pacientul trebuie sa schimbe zilnic, solutia speciala pastrarii lentilelor;

 • Pacientul nu trebuie sa foloseasca altceva pentru curatare si conservare, in afara solutiei speciale pentru lentile; ex.: sa nu fie folosit spray pentru curatarea lentilelor;

 • Recipientul in care se pun lentilele trebuie sa fie clatit doar cu solutie pentru lentile nu cu apa sau alt tip de solutii;

 • Sa nu se foloseasca make-up pe marginea palpebrala;


Sursa: www.westeyehospital.ro


WEST EYE HOSPITAL - Spital de oftalmologie

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Calea Vitan, nr. 137-139

Tel: 0219757

E-mail:

Web: www.westeyehospital.ro

L
8:00-20:00
V
8:00-20:00
M
8:00-20:00
S
8:00-14:00
M
8:00-20:00
D
Inchis
J
8:00-20:00
Prin trimiterea mesajului intelegeti si acceptati ca cererea si datele dumneavoastra vor fi trimise catre un reprezentant al clinicii.
Fa-ti o programare