Clinica medicala

WEST EYE HOSPITAL - Spital de oftalmologie

WEST EYE HOSPITAL - Spital de oftalmologie
5
din 5 voturi
Fa-ti o programare

IMPORTANTA CONSULTULUI OFTALMOLOGIC LA COPII

Echipa WEST EYE HOSPITAL

A
A
IMPORTANTA CONSULTULUI OFTALMOLOGIC LA COPII

 La ce varsta trebuie dus un copilul la oftalmolog?

Parintii trebuie sa confere importanta ochilor copilului la fel cum fac si cu celelate parti ale corpului, pentru a depista eventuale afectiuni de timpuriu. Primul consult trebuie efectuat in mod normal pana la varsta de 1 an, regula care se aplica in cazurile in care parintii nu observa ceva neobisnuit cu ochii copilului.
Cat de des trebuie dus copilul la oftalmolog?


Atunci cand in urma consultului oftalmologic decidem ca nu sunt probleme oculare, copilul ar trebui vazut de medic macar la 2 ani pana la varsta scolara si o data pe an dupa 6 ani.Ce presupune consultul oftalmologic la copii?

Consultul oftalmologic presupune verificarea ochilor din punct de vedere functional si anatomic. Acesta presupune o varietate de actiuni, care au ca rol descoperirea eventualelor afectiuni oftalmologice: evaluarea comportamentului vizual, evaluarea refractiei oculare, examenul ortoptic, examinarea polului anterior, examinarea fundului de ochi. Desigur ca in functie de patologia oculara se pot face examinari suplimentare.
De ce este obligatoriu examenul oftalmologic la copii?

Consultul oftalmologic este important chiar si in lipsa unor semne sau simptome de boala, deoarece poate pune in evidenta modificari refractive sau patologice monoculare, ce pot fi "mute" ca si manifestare, dar pot fi recuperate la varsta mica. Intodeauna depistarea precoce este calea cea mai buna catre evitarea complicatiilor.
Care sunt semnele la care un parintele trebuie sa fie atent?

In primul rand parintele ar trebui sa verifice aspectul globului ocular, ar trebui sa constate daca dupa varsta de 2 luni bebelusul il urmareste cu privirea, iar dupa varsta de 3 luni ochii ar trebui sa fie paraleli in toate directiile privirii. De altfel, mare atentie daca copilul se apropie prea mult de TV sau de carte atunci cand citeste, daca se impiedica de obiecte prin casa sau daca sta cu capul fie intors, fie aplecat intr-o parte, daca se freaca frecvent la ochi sau se plange de dureri la nivelul acestora. La aparitia oricarui semn mentionat mai sus copilul trebuie adus neaparat la medicul oftalmolog pentru a depista cauzele si a obtine tratamentul corect.Copiii prematuri sunt predispusi la afectiuni oftalmologice?

Copiii prematuri sunt inclusi intr-un program de screening national pentru retinopatie de prematuritate. Exista o serie de examinari succesive absolut necesare pana la maturizarea retiniana pentru a descoperi afectiunea la timp. Retinopatia de prematuritate poate fi stopata prin tratament adecvat.

Copiii care au avut retinopatie de prematuritate prezinta un risc mai mare pentru aparitia altor afectiuni oftalmologice.
Care sunt riscurile la care este expus un copil daca nu este dus la controlul recomandat in prealabil de medicul oftalmolog?


Riscul cel mai frecvent este acela al ambliopiei (ochi lenes). Aceasta este o afectiune vizuala, caracterizata prin scaderea vederii unui ochi sau a ambilor. Practic adultul descopera ca nu vede bine cu un ochi/ambii ochi (mai rar) si indiferent de corectia vizuala a viciului de refractie, nu exista nicio imbunatatire a vederii.
Iata ce se poate intampla daca nu au fost efectuate controalele oftalmologice necesare inca de la o varsta frageda !
Ambliopia se poate dezvolta in general pana la varsta de 6-7 ani. Cauzele acesteia sunt multiple. Aceasta afectiune se instaleaza progresiv prin neutralizarea unuia dintre ochi, in consecinta ea poate fi tratata si prevenita prin diagnosticarea la o varsta cat mai frageda si corectarea cat mai rapida a viciilor de refractie. Aceasta din urma este posibila fie prin portul ochelarilor si ocluzia ochiului sanatos, fie prin eliminarea cauzei ce o produce si ocluzia ochiului sanatos. De cele mai multe ori descoperirea si tratarea cauzei la o varsta mica duc la redobandirea vederii.Copilul cu ambliopie nu realizeaza ca nu vede bine cu un ochi. Astfel, creierul ignora imaginile de la nivelul ochiului cu probleme si percepe numai imaginile de la ochiul sanatos.Vederea are un rol foarte important in ceea ce priveste modul in care percepe un copil lumea din jurul sau, de aceea este esential ca parintii sa fie preocupati de acest aspect inca de la nastere. Un copil mic nu poate constata si comunica daca are sau nu probleme de vedere. El nu este capabil sa aprecieze daca vede la fel cu ambii ochi, intrucat asa s-a nascut si asa a cunoscut lumea. Acesta este unul din motivele prin care singura modalitate corecta de a aprecia calitatea vederii unui copil este examinarea oftalmologica.Sursa: http://westeyehospital.ro/

WEST EYE HOSPITAL - Spital de oftalmologie

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Calea Vitan, nr. 137-139

Tel: 0219757

E-mail:

Web: www.westeyehospital.ro

L
8:00-20:00
V
8:00-20:00
M
8:00-20:00
S
8:00-14:00
M
8:00-20:00
D
Inchis
J
8:00-20:00
Prin trimiterea mesajului intelegeti si acceptati ca cererea si datele dumneavoastra vor fi trimise catre un reprezentant al clinicii.
Fa-ti o programare