Clinica medicala

WEST EYE HOSPITAL - Spital de oftalmologie

WEST EYE HOSPITAL - Spital de oftalmologie
5
din 5 voturi
Fa-ti o programare

AFECTIUNI RETINIENE - DMLV

Echipa WEST EYE HOSPITAL

A
A
AFECTIUNI RETINIENE - DMLV

 CE ESTE DEGENERESCENTA MACULARA LEGATA DE VARSTA (DMLV)?


Macula este acea mica zona a retinei unde se gasesc majoritatea celulelor fotoreceptoare cu con, ea fiind substratul acuitatii vizuale maxime – vederea centrala, a formelor, culorilor, distingerea detaliilor fine.


La nivelul maculei sunt percepute imaginile in detaliu, vederea centrala fiind necesara pentru activitati ca cititul, condusul autovehiculelor, recunoasterea persoanelor.


Degenerescenta Maculara Legata de Varsta (DMLV) este principala cauza de pierdere a vederii centrale la populatia in varsta mai mare de 65 de ani (riscul aparitiei DMLV creste pe masura avansarii in varsta, incepand cu 50 de ani, ajungandu-se ca 30% dintre pacientii de peste 70 de ani sa aiba semnele bolii). Intrucat DMLV nu afecteaza si vederea periferica nu apare orbirea completa, in schimb, vederea centrala este afectata atat pentru distanta cat si pentru aproape. Boala afecteaza initial un singur ochi, dar in timp il va afecta si pe celalalt.


CARE SUNT CAUZELE DMLV?

Nu se stiu cauzele ce determina aparitia DMLV, dar se poate vorbi de o serie de factori de risc ce cresc posibilitatea de instalare a bolii. Exista o serie de factori nemodificabili ca: varsta, istoricul familial, rasa (cei din rasa alba au risc mai mare), pigmentarea oculara (cei cu iris deschis la culoare au risc crescut), hipermetropia (pare a fi asociata cu DMLV), si o serie de factori modificabili: fumatul, obezitatea, hipercolesterolemia, HTA, bolile cardiovasculare, dieta saraca in carotenoizi, vitamin antioxidante (vit. C, vit. E) si oligoelemente (zinc, cupru, seleniu).


CARE SUNT TIPURILE SI SIMPTOMELE DMLV?

Primele semne ale bolii pot fi incetosarea vederii, liniile drepte sunt percepute strambe, tulburari ale vederii centrale.


Exista doua forme clinice ale DMLV:  • uscata (atrofica) 85% dintre cazuri

  • exsudativa (umeda, neovasculara)15% dintre cazuri, aceasta din urma determinand in 80% dintre cazuri pierderea rapida si severa a acuitatii vizuale centrale;Forma uscata este initial asimptomatica, cu simple anomalii functionale nesesizate de pacient cum ar fi scaderea sensibilitatii la contrast, scaderea adaptarii la intuneric, scaderea sensibilitatii centrale anomalii ale vederii colorate. Clinic se traduce prin necesitatea cresterii iluminarii la citit, vedere incetosata central, cu nerecunoasterea figurilor la distanta.


In forma umeda, din cauza sangerarii neovaselor ce se distrug rapid, apare acumulare de lichid si tesut cicatricial fibros ce vor determina modificari ale formei maculei, aceasta trimitand semnale distorsionate catre creier. Liniile drepte incep sa devina odulate, curbate, iar obiectele pot fi vazute mai mici sau mai mari decat in realitate. In centrul imaginilor apar pete negre (scotoame), care devin mai mari pe masura ce aria afectata creste.

Deoarece vederea periferica nu este afectata, pacientul nu orbeste complet ceea ce ii permite desfasurarea activitatilor cotidiene (deplasarea in mediul sau, mancat, imbracat), dar nu va putea citi, scrie, nu va putea recunoaste persoanele pe strada sau sa faca lucruri de finete.


TRATAMENTUL DMLV

Pentru forma umeda a bolii exista in momentul de fata tratament ce pare a fi deosebit de eficient. Tratamentul consta in injectarea intraoculara, in conditii de sala de operatii a unei substante numita Avastin. Interventia este extrem de usoara pentru pacient iar riscurile sunt minime, se face cu anestezie locala si fara internare.


Pentru pacientii a caror vedere ramane scazuta chiar si dupa tratament exista dispozitive de ajutor vizual. Aceste dispozitive ajuta pe multi dintre bolnavii de DMLV sa poata citi, privi fotografii, etc.


Ca si noutate, in momentul de fata exista disponibil pentru pacientii din Romania un astfel de dispozitiv de ajutor vizual portabil. Dispozitivul este de mici dimensiuni putand fi folosit la cumparaturi si in deplasarile pe care le are pacientul.


Este important ca dupa o anumita varsta sa se efectueze controale medicale oftalmologice anuale, pentru a incerca prevenirea, incetinirea evolutiei, sau tratarea unor boli, ce pot aparea de multe ori fara prea multe semne. Din consultul oftalmologic nu trebuie sa lipseasca testarea acuitatii vizuale, masurarea tensiunii intraoculare, dilatarea pupilei pentru un examen al fundului de ochi, examen de camp vizual, polarimetria laser a nervului optic (GDX), iar pentru DMLV testul Amsler.


Sursa: www.westeyehospital.ro

WEST EYE HOSPITAL - Spital de oftalmologie

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Calea Vitan, nr. 137-139

Tel: 0219757

E-mail:

Web: www.westeyehospital.ro

L
8:00-20:00
V
8:00-20:00
M
8:00-20:00
S
8:00-14:00
M
8:00-20:00
D
Inchis
J
8:00-20:00
Prin trimiterea mesajului intelegeti si acceptati ca cererea si datele dumneavoastra vor fi trimise catre un reprezentant al clinicii.
Fa-ti o programare