Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

SPITALUL OXXYGENE

SPITALUL OXXYGENE
SPITALUL OXXYGENE este mai mult decat un spital! Este un concept de viata, de prietenie si de sanatate! Pentru o calitate a vietii mai buna in contextul unei stari de sanatate mai stabila!Depinde de tine acum cum vei trai mai tarziu!

Cele 5 sfaturi ale îmbătrânirii sănătoase

A
A
Cele 5 sfaturi ale îmbătrânirii sănătoase

A rămâne sănătos și a vă simți cel mai bine este important la orice vârstă. Aceste sfaturi vă pot ajuta să faceți față schimbărilor care însoțesc îmbătrânirea - și să trăiți viața la maximum.



Pe măsură ce îmbătrânim, experimentăm un număr tot mai mare de schimbări majore de viață, inclusiv tranziții în carieră și pensionare, copiii care pleacă de acasă, pierderea celor dragi, provocări fizice și de sănătate - și chiar o pierdere a independenței. Modul în care ne descurcăm și creștem din aceste schimbări este adesea cheia îmbătrânirii sănătoase.



A face față schimbărilor este dificil la orice vârstă și este firesc să simțiți pierderile pe care le experimentați. Cu toate acestea, echilibrându-vă sentimentul de pierdere cu factorii pozitivi, puteți rămâne sănătos și puteți continua să vă reinventați pe măsură ce treceți prin vârstele de referință de 60, 70, 80 și nu numai.



Pe lângă învățarea adaptării la schimbare, îmbătrânirea sănătoasă înseamnă, de asemenea, să găsești lucruri noi care îți plac, să rămâi activ fizic și social și să te simți conectat la comunitatea ta și la cei dragi. Din păcate, pentru mulți dintre noi îmbătrânirea aduce și anxietate și teamă. Cum voi avea grijă de mine târziu în viață? Ce se întâmplă dacă îmi pierd sotul/sotia? Ce se va întâmpla cu mintea mea?



Multe dintre aceste temeri provin din concepțiile greșite populare despre îmbătrânire. Dar adevărul este că ești mai puternic și mai rezistent decât îți dai seama. Aceste sfaturi vă pot ajuta să vă mențineți sănătatea fizică și emoțională și să continuați să prosperați, indiferent de vârstă sau circumstanțe.

























Mituri despre îmbătrânirea sănătoasă



 



Mitul: Îmbătrânirea înseamnă scăderea sănătății și / sau a handicapului.



 



Fapt: Există unele boli care devin mai frecvente pe măsură ce îmbătrânim. Cu toate acestea, îmbătrânirea nu înseamnă în mod automat o stare proastă de sănătate sau faptul că vei fi limitat la un mers sau un scaun cu rotile. O mulțime de adulți în vârstă se bucură de o sănătate puternică, adesea mai bună decât mulți tineri. Măsurile preventive, cum ar fi alimentația sănătoasă, exercițiile fizice și gestionarea stresului pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice sau leziuni mai târziu în viață



.


 

Mit: Pierderea memoriei este o parte inevitabilă a îmbătrânirii.



 



Fapt: Pe măsură ce îmbătrânești, s-ar putea să observi în cele din urmă că nu-ți amintești lucrurile la fel de ușor ca în trecut sau amintirile pot începe să dureze puțin mai mult pentru a le recupera. Cu toate acestea,  pierderea semnificativă  a memoriei nu este un rezultat inevitabil al imbatranirii. Antrenamentul creierului și învățarea de noi abilități se pot face la orice vârstă și există multe lucruri pe care le puteți face pentru a vă menține memoria ascuțită. Cu cât începeți mai repede, cu atât veți obține mai repede beneficiile.


 
   


 



Sfatul 1 pentru îmbătrânirea activa: învățați să faceți față schimbărilor



Pe măsură ce îmbătrânești, vor exista perioade atât de bucurie, cât și de stres. Este important să  va construiti rezistenta și să găsiți modalități sănătoase de a face față provocărilor. Această abilitate vă va ajuta să profitați la maximum de momentele bune și să vă păstrați perspectiva când vremurile sunt grele.



Concentrează-te pe lucrurile pentru care ești recunoscător. Cu cât trăiești mai mult, cu atât pierzi mai mult. Dar pe măsură ce pierzi oameni și lucruri, viața devine și mai prețioasă. Când încetezi să iei lucrurile de la sine înțeles, apreciezi și te bucuri și mai mult de ceea ce ai.



Recunoașteți și exprimați-vă sentimentele. Poate că vă este greu să arătați emoții, poate simțiți că o astfel de afișare este inadecvată și slabă. Dar îngroparea sentimentelor tale poate duce la furie, resentimente și depresie. Nu nega prin ce treci. Găsiți modalități sănătoase de a vă procesa sentimentele, probabil vorbind cu un prieten apropiat sau scriind într-un jurnal.



Rămâi sănătos prin umor, râs și joc



Râsul este un medicament puternic atât pentru corp, cât și pentru minte. Vă ajută să rămâneți echilibrat, energic, vesel și sănătos la orice vârstă. Simțul umorului te ajută să treci prin vremuri grele, să privești în afara ta, să râzi de absurditățile vieții și să depășești dificultățile. 



 



Sfat 2: Găsiți sens și bucurie



Un ingredient cheie în rețeta pentru îmbătrânirea sănătoasă este capacitatea continuă de a găsi sens și bucurie în viață. Pe măsură ce îmbătrânești, viața ta se va schimba și vei pierde treptat lucruri care anterior îți ocupau timpul și îți dădeau scopul vieții. De exemplu, slujba ta se poate schimba, te poți retrage în cele din urmă din carieră, copiii tăi pot pleca de acasă sau alți prieteni și familie se pot muta departe. Dar nu este momentul să nu mai mergem înainte. Viața ulterioară poate fi o perioadă de noi aventuri interesante dacă o lăsați.



Dacă nu sunteți sigur de unde să începeți, încercați câteva dintre următoarele sugestii:



Incepeti un hobby neglijat de mult sau încercați un nou hobby. A te alătura unui club sau a unei echipe sportive este o modalitate excelentă de a-ți urmări un hobby și de a-ți extinde rețeaua socială în același timp.



Aflați ceva nou , cum ar fi un instrument, o limbă străină, un joc nou sau un sport nou. Învățarea de noi activități nu numai că adaugă sens și bucurie vieții, dar poate ajuta și la menținerea sănătății creierului și la prevenirea declinului mental..



Călătorește undeva nou sau mergi într-o excursie de weekend într-un loc pe care nu l-ai vizitat niciodată



Petreceți timp în natură. Faceți o drumeție pitorească, mergeți la pescuit sau camping, bucurați-vă de o excursie cu schiul sau plimbați un câine în parc.



Bucură-te de arte . Vizitați un muzeu, mergeți la un concert sau la o piesă de teatru, alăturați-vă unui grup de cărți sau urmați un curs de apreciere a artei.



Scrie-ți memoriile sau o piesă despre experiențele tale de viață



Posibilitățile sunt nelimitate. Important este să găsești activități care să fie semnificative și plăcute pentru tine.



 



Sfat 3: Rămâneți conectat



 



Este important să găsiți modalități de a ajunge și de a vă conecta la alții, indiferent dacă locuiți sau nu cu un soț sau partener. Împreună cu exercițiile fizice regulate, menținerea socială poate avea cel mai mare impact asupra sănătății pe măsură ce îmbătrânești. .



Conectați-vă regulat cu prietenii și familia. Petrece timp cu oameni care îți plac și care te fac să te simți optimist. Poate fi un vecin cu care îți place să faci mișcare, o întâlnire la prânz cu un vechi prieten, cumpărături cu copiii tăi sau jocuri cu nepoții tăi. Chiar dacă nu sunteți aproape, sunați sau trimiteți un e-mail frecvent pentru a menține relațiile proaspete.



Faceți un efort pentru a vă face prieteni noi. Pe măsură ce pierzi oamenii din cercul tău, este vital să faci noi conexiuni, astfel încât viața ta socială să nu scadă. Fă-ți un punct să te împrietenești cu oameni care sunt mai tineri decât tine. Prietenii mai tineri vă pot revigora și vă pot ajuta să vedeți viața dintr-o perspectivă nouă.



Petreceți timp cu cel puțin o persoană în fiecare zi. Indiferent de situația ta de viață sau de muncă, nu ar trebui să fii singur zi de zi. Contactul prin telefon sau e-mail nu înlocuiește timpul petrecut cu alte persoane. Contactul față în față regulat vă ajută să îndepărtați depresia și să rămâneți pozitiv.



 



Sfat 4: Fii activ și crește vitalitatea



 Indiferent de câți ani ai avea sau de cât de nesănătos ai fost în trecut, grija pentru corpul tău are beneficii enorme care te vor ajuta să rămâi activ, să-ți ascuți memoria, să-ți stimulezi sistemul imunitar, să gestionezi problemele de sănătate și să îți crești energia.  Mulți adulți în vârstă declară că se simt mai bine ca niciodată, deoarece depun eforturi mai mari pentru a fi sănătoși decât au fost când erau mai mici.Un studiu suedez recent a constatat că exercițiile fizice contribuie în primul rând la longevitate, adăugând ani în plus vieții tale .



Dar nu este vorba doar de a adăuga ani vieții tale, ci de a adăuga viață anilor tăi. Exercițiul fizic vă ajută să vă mențineți forța și agilitatea, crește vitalitatea, îmbunătățește somnul, dă sănătate mintală un impuls și chiar poate ajuta la diminuarea durerii cronice. Exercițiile fizice pot avea, de asemenea, un efect profund asupra creierului, ajutând la prevenirea pierderii memoriei, a declinului cognitiv și a demenței.



Sfaturi de exerciții pentru adulții mai în vârstă




  • Adresați-vă medicului dumneavoastră înainte de a începe orice program de exerciții. Aflați dacă orice condiții de sănătate sau medicamente pe care le luați afectează tipul de exercițiu pe care ar trebui să îl alegeți.

  • Găsiți o activitate care vă place și care vă motivează să continuați.

  • Începeți încet. Dacă sunteți nou la mișcare, câteva minute pe zi vă ajută să vă construiți un obicei sănătos. Creșteți încet timpul și intensitatea pentru a evita rănirea.

  • Mersul pe jos este o modalitate minunată de a începe să faci mișcare. Exercițiul nu trebuie să însemne o activitate intensă sau un timp la sală. De fapt, mersul pe jos este una dintre cele mai bune modalități de a rămâne în formă. Cel mai bun dintre toate, nu necesită niciun echipament sau experiență și o puteți face oriunde.

  • Exercițiu cu un prieten sau un membru al familiei. Vă puteți ajuta să vă mențineți motivați reciproc și veți beneficia nu numai de activitatea fizică, ci și de contactul social.



Mănâncă bine



Pe măsură ce îmbătrânești, relația ta cu mâncarea se poate schimba odată cu corpul tău. O metabolizare scăzută, modificări ale gustului și mirosului și digestie mai lentă vă pot afecta pofta de mâncare, alimentele pe care le puteți consuma și modul în care corpul dumneavoastră procesează alimentele. Dar acum, mai mult ca oricând, alimentația sănătoasă este importantă pentru a vă menține energia și sănătatea.



Evitarea  alimentelor zaharoase si a carbohidratilor rafinati și ingerarea fructelor, legumelor și cerealelor integrale bogate în fibre vă va ajuta să vă simțiți mai energici, în timp ce mâncați cu alții este o modalitate excelentă de a rămâne în contact cu prietenii.



Dormi din plin



Mulți adulți se plâng de probleme de somn pe măsură ce îmbătrânesc, inclusiv insomnie, somnolență în timpul zilei și trezire frecventă în timpul nopții. Dar îmbătrânirea nu aduce în mod automat probleme de somn. Dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase de somn pe măsură ce îmbătrânești te poate ajuta să te asiguri că dormi suficient în fiecare noapte.



Asigurați-vă că dormitorul dvs. este liniștit, întunecat și rece, evitați lumina artificială de pe ecrane cu cel puțin o oră înainte de culcare și creșteți-vă nivelul de activitate în timpul zilei. Un ritual liniștitor de culcare, cum ar fi să faci o baie sau să cânți muzică, te poate ajuta să te relaxezi și să dormi bine.



Sfatul 5: Păstrați-vă mintea ascuțită



Există multe motive întemeiate pentru a vă menține creierul la fel de activ ca și corpul. Exercitarea, menținerea creierului activ și menținerea creativității pot ajuta la prevenirea declinului cognitiv și a problemelor de memorie. Cu cât ești mai activ și mai social și cu cât îți folosești și ascuți creierul, cu atât vei obține mai multe beneficii. Acest lucru este valabil mai ales dacă cariera ta nu te mai provoacă sau dacă te-ai retras complet de la muncă.



Provoacă-ți creierul. Pentru unii oameni, provocarea creierului dvs. ar putea implica jocuri noi sau sport. Alte persoane se pot bucura de puzzle-uri sau pot încerca rețete noi de gătit. Găsiți ceva care vă place și provocați creierul încercând noi variante sau mărind cât de bine desfășurați o activitate. Dacă vă plac cuvintele încrucișate, treceți la o serie de cuvinte încrucișate mai provocatoare sau încercați-vă la un joc de cuvinte nou. Dacă îți place să gătești, încearcă un alt tip de mâncare .



Variați-vă obiceiurile. Nu trebuie să lucrați cu cuvinte încrucișate sau puzzle-uri elaborate pentru a vă menține claritatea memoriei. Încercați să lucrați în ceva nou în fiecare zi, indiferent dacă luați o cale diferită spre locul de muncă sau la magazinul alimentar sau vă spălați dinții cu o mână diferită. Variația obiceiurilor vă poate ajuta să creați noi căi în creier.



 



 



Sursa: https://www.helpguide.org/articles/alzheimers-dementia-aging/staying-healthy-as-you-age.htm



Autori: Melinda Smith, MA, Jeanne Segal, dr. Și Monika White



Adaptat: Dr.Stanescu Adrian


SPITALUL OXXYGENE

ILFOV

Otopeni

Adresa: STR PETRE ISPIRESCU NR 6

Tel: 0745230132

E-mail:

Web: https://www.oxxygene.ro

L
7:00-20:00
V
7:00-20:00
M
7:00-20:00
S
7:00-20:00
M
7:00-20:00
D
7:00-20:00
J
7:00-20:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!