Clinica medicala

Donna Medical Center

Donna Medical Center
Preven╚Ťia este misiunea noastr─â, pentru c─â este mai bine s─â previi, dec├ót s─â tratezi. V─â dorim mult─â s─ân─âtate!
4.0
din 17 voturi
Fa-ti o programare

Infertilitatea astazi

Donna Medical Center

A
A
Infertilitatea astazi

Infertilitatea este incapacitatea unui cuplu de a ob┼úine o sarcin─â dup─â un an de zile de încerc─âri, prin contacte sexuale în perioade corespunz─âtoare ovula┼úiei, f─âr─â a folosi o metod─â de protec┼úie.


Cauzele infertilit─â┼úii pot fi feminine, masculine sau mixte, din acest motiv, în cele mai multe cazuri este nevoie de o echip─â de doctori format─â din ginecolog, androlog, urolog, embriolog pentru a diagnostica ┼či trata corect cuplul.


Medicul ginecolog este cel care investigheaz─â partea feminin─â. Factori care pot afecta capacitatea femeii de a concepe pot fi de natur─â structural-anatomic─â, hormonal─â, autoimun─â ┼či genetic─â.


Obstruc┼úia trompelor, distal─â sau proximal─â, pune cuplul în situa┼úia de a se îndrepta spre o fertilizare in vitro pentru c─â spermatozoizii nu pot ajunge pe cale natural─â la ovocit pentru a-l fertiliza. Pentru a evalua permeabilitatea trompelor este necesar─â efectuarea unei histerosalpingografii, histerosonografii sau a unei laparoscopii.


O sinechie uterin─â, status post-chiuretaj uterin, poate afecta deasemenea prin lipsa implant─âri embrionului, motiv pentru care se practic─â o histeroscopie cu debridarea ┼či refacerea cavit─â┼úii. Tot prin aceast─â interven┼úie chirugical─â se pot evacua polipi endometrali sau mioame intracavitare, factori care pot diminua ┼čansele unei femei de a ob┼úine o sarcin─â.


Evaluarea hormonal─â a p─âr┼úii feminine este una dintre primele etape pe care pacienta trebuie s─â o parcurg─â. Cu timpul rezerva ovarian─â scade. Dup─â varsta de 35 de ani sc─âderea este mai abrupt─â, fenomen ireversibil. Chiar ┼či în condi┼úile unei rezerve ovariene bune, varsta femeii î┼či spune cuvantul prin sc─âderea ┼čanselor de a ob┼úine o sarcin─â viabil─â, iar riscul de anomalii cromozomiale a embrionului este important ┼či determinant asupra conduitei medicale.


În concluzie, concep┼úia nu este un proces ce permite amanarea sa ┼či punerea pe locul doi, dup─â carier─â, mai ales dac─â femeia are deja 35 de ani.


Sindromul ovarelor micropolichistice este o afec┼úiune frecvent─â care pune în dificultate de multe ori ┼či femei tinere ce î┼či doresc o sarcin─â, prin lipsa ovula┼úiei ┼či a riscului pe care îl presupune un proces de stimulare ovarian─â. Aceste paciente necesit─â investiga┼úii suplimentare. În cazul în care se asociaz─â ┼či un fenomen de supraponderabilitate, un nutri┼úionist, printr-o diet─â corespunz─âtoare ┼či corect urmat─â, poate îmbun─ât─â┼úii prognosticul.


Trombofilia este o boal─â de coagulare a sangelui care poate cauza infertilitate prin oprirea sarcinilor în evolu┼úie. Investigarea ei, de┼či costisitoare, ne poate îndruma c─âtre un tratament cu anticoagulant, care de multe ori este indicat a se institui împreun─â cu medicul hematolog.


Partenerul masculin este investigat printr-o spermogram─â ┼či o spermocultur─â. În cazul în care acestea sunt modificate, anamneza pacientului este foarte important─â ┼či are loc direc┼úionarea lui pe baza acesteia c─âtre medicul androlog sau urolog. Oreionul în perioada de pubertate, traumatismele sau interven┼úiile chirurgicale în regiunea inghinal─â, pot fi cauze majore de infertilitate masculin─â. În anumite rezultate ale spermogramei sunt indicate efectuarea cariotipului ┼či a microdele┼úiilor. Partenerii masculini care fumeaz─â trebuie informa┼úi asupra sc─âderii capacit─â┼úii de fecundare a ovocitului de c─âtre spermatozoid prin fragmentarea ADN-ului acestuia.


În cazul în care trompele sunt permeabile, iar parametrii spermogramei permit, se poate începe cu o stimulare ovarian─â ┼či contact sexual dirijat, ce presupune monitorizarea ecografic─â a r─âspunsului ovarian la tratament, declan┼čarea ovula┼úiei ┼či raport sexual neprotejat în perioada indicat─â de c─âtre medic.


În caz de nereu┼čit─â, urm─âtoarea etap─â este inseminarea intrauterin─â, ce este condi┼úionat─â de permeabilitatea trompelor ┼či de calitatea spermei. Acest procedeu presupune din nou, stimulare ovarian─â, monitorizare ecografic─â ┼či declan┼čarea ovula┼úiei. Diferen┼úa este dat─â de faptul c─â spermatozoizii, dup─â ce au fost prepara┼úi, sunt introdu┼či direct în cavitatea uterin─â, de c─âtre medicul ginecolog.


Dac─â inseminarea intrauterin─â a fost f─âr─â succes, dac─â trompele nu sunt permeabile, dac─â calitatea spermei partenerului nu ne permite, atunci se recurge la fertilizarea in vitro. Aceast─â procedur─â presupune un protocol de stimulare ovarian─â diferit, monitorizat ecografic ┼či hormonal. La 36 de ore dup─â declan┼čarea ovula┼úiei medicul ginecolog efectueaz─â punc┼úia ovarian─â cu extrac┼úia ovocitelor pe care le pred─â medicului embriolog. În cazul fertiliz─ârii in vitro un ovocit este pus în contact cu 100.000 de spermatozoizi pentru a fi fecundat de c─âtre unul singur, pentru a ob┼úine un embrion. În cazul fertiliz─ârii cu ICSI un singur spermatozoid este manevrat cu aten┼úie ┼či mult─â delicate┼úe de c─âtre un embriolog care îl va injecta în ovocit. La 2, 3 sau 5 zile dup─â aceast─â manevr─â embrionul ob┼úinut va fi introdus de c─âtre medicul ginecolog în cavitatea uterin─â sub ghidaj ecografic. La 14 zile cuplul se prezint─â la clinic─â pentru efectuarea unui test de sarcin─â din sange.


Acesta este drumul parcurs de c─âtre un cuplu infertil, de la început pan─â la ob┼úinerea sarcinii. Poate fi un drum lung, solicitant, dificil emo┼úional, ce necesit─â perseveren┼ú─â, optimism, energie ┼či încredere în propria persoan─â ┼či în medicul curant.


Controleaza-te ! Fii sigura ca esti bine !


Dr. Lara Andronescu

Medic specialist obstetrica-ginecologie
Va puteti programa la numarul: 021/252.32.32

Pentru programari online accesati: http://www.donna-medicalcenter.ro/programari.html

Ne puteti scrie pe: [email protected]

Donna Medical Center

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Clinica Traian - Str. Traian nr. 234, et.1, sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor si Foisorul de Foc, in prelungirea B-dului Dacia) Transport in comun: 133, 135, 79, 86, 21, 14, metrou Obor

Tel: 0219732

E-mail:

Web: www.donna-medicalcenter.ro

L
8:00-21:00
V
8:00-21:00
M
8:00-21:00
S
8:00-14:00
M
8:00-21:00
D
Inchis
J
8:00-21:00
Prin trimiterea mesajului intelegeti si acceptati ca cererea si datele dumneavoastra vor fi trimise catre un reprezentant al clinicii.
Fa-ti o programare