Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Centrele ARES

Centrele ARES

Angina pectorala

centrul de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala Med New Life

A
A

 Angina pectorala – cardiologie - se defineste ca o durere toracica anterioara si care are caractere relativ specifice:




Este localizata de obicei retrosternal (in spatele sternului) si poate iradia la nivelul bratelor, mai ales cel stang si/sau la nivelul mandibulei;

Aparitia în crize de scurta durata (3-15 minute)

Durerea este constrictiva, asemanata adesea cu “o gheara” sau cu caracter de apasare

Este declansata cel mai adesea de efort sau de emotii

Este adesea insotita de traspiratii

Cedeaza prompt , in primele 2-3 minute, la administrare de Nitroglicerina



Angina pectorala este expresia ischemiei miocardice (aport insuficient de oxigen la nivelul muschiului inimii) si apare datorita stenozarii (ingustarii) unuia din vasele de sange care iriga inima (arterele coronare), cel mai frecvent datorita aterosclerozei, poate fi insa localizata mai rar epigastric “in capul pieptului” putand fi astfel confundata cu o durere abdominala, strict precordial sau interscapular (în spate între omoplati) sau numai într-o zona de iradiere (de ex. în umar).




Crizele de durere anginoasa sunt deseori declansate de: efort fizic, stres emotional excesiv, trecerea brusca la temperaturi extreme (foarte frig sau foarte cald), mese excesiv de copioase sau consum de alcool.




Durerea anginoasa are caractere care o fac usor de recunoscut: survine în accese / crize, la intervale variabile de timp, dar este similara de obicei ca descriere de la o criza la alta, pentru fiecare bolnav, cu mici variatii privind intensitatea




Sediul durerii anginoase este tipic retrosternal (la nivelul sternului), în portiunea medie sau inferioara.




Iradierea durerii anginoase – cel mai frecvent se produce în umarul stâng si pe fata interna a bratului, antebratului si în ultimele doua degete ale mâinii stângi sau la baza gâtului




Senzatia dureroasa anginoasa este tipic de constrictie sau presiune retrosternala.




Mai rar bolnavii descriu durerea ca o senzatie de arsura sau disconfort greu de definit.




Senzatiile dureroase, situate precordial, descrise variabil de la o zi la alta, senzatia de întepatura sau junghi strict localizate într-un punct si/sau care persista ore sau zile, sunt elemente mai putin probabile de angina pectorala.




Durata si intensitatea durerii:




Tipic pentru angina pectorala stabila este ca episodul dureros dureaza de obicei 3-5 minute. Durerea începe gradat, atinge un maxim, apoi senzatia dureroasa estompeaza sau dispare, dupa încetarea efortului sau dupa administrarea de Nitroglicerina.




Durerea anginoasa aparuta in repaus sau cu cu durata mai mare de 20 minute este extrem de periculoasa , pentru ca poate insemna aparitia infarctului miocardic acut . Pacientul care prezinta acest tip de durere trebuie sa se prezinte de urgenta la spital.




Conditiile de aparitie a durerii anginoase sunt cele care cresc consumul miocardic de oxigen sau cele care scad fluxul sangvin in arterele inimii (arterele coronare): efort, emotii, frig, prânzuri prea copioase, tulburari de ritm cardiac (tahiaritmii), dar poate aparea si în repaus sau în somn.




Factorul cel mai comun care induce durerea anginoasa este efortul fizic: durerea apare dupa începerea efortului si înceteaza în câteva minute la repaus.




Daca boala progreseaza (stenoza coronariana devine mai severa), durerea anginoasa este declansata la eforturi din ce în ce mai mici. Accesele anginoase pot aparea si în repaus, aparent nemotivat. Angina de repaus are frecvent semnificatia unei afectari coronariene mai severe.




Durerea poate fi singura manifestare clinica a anginei pectorale, dar la o parte din pacienti, mai ales daca ischemia este mai severa, se poate însoti de simptome asociate, tranzitorii: dispnee (senzatie de greutate în respiratie), transpiratii, paloare, greata, slabiciune. Aceste simptome asociate apar mai frecvent în infarctul miocardic acut si mai rar în angina pectorala.




Incetarea crizei anginoase poate surveni spontan, dupa încetarea efortului sau dupa administrarea de Nitroglicerina sublingual.

De regula, criza anginoasa cedeaza prompt, în câteva minute (1-3 min.) dupa administrarea de nitroglicerina (tablete sublingual sau spray).

Daca durerile cedeaza în mai mult de 20-30 minute dupa administrarea de nitroglicerina, durerea nu este probabil de origine ischemica sau suferinta miocardica mai severa.

Pentru diagnostic pot fi necesare cateva teste incluzand electrocardiograma (ECG) in repaus, testul de efort ECG, Holterul ECG , Ecocardiografia in repaus, Ecocardiografia de stress, coronarografia.


www.medicina-interventionala.ro

Centrele ARES

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Str. Tony Bulandra nr. 27 Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Tel: 0319300

E-mail:

Web: www.medicina-interventionala.ro

L
8:00-20:00
V
8:00-20:00
M
8:00-20:00
S
Inchis
M
8:00-20:00
D
Inchis
J
8:00-20:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!