Clickmed
programare rapida la medic

Hemoroidectomia – operatia de hemoroizi

Actualizat la data de: 21 Ianuarie 2013

Generalitati

Sus
Hemoroidectomia – operatia de hemoroizi

In multe dintre cazuri, hemoroizii pot fi tratati eficient cu ajutorul modificarilor dietetice, o igiena adecvata si medicatie locala. In unele cazuri dieta si medicatia nu sunt suficiente.

Persoanele care nu raspund la tratamentele non-chirurgicale, ar putea avea nevoie pentru ameliorarea pe termen lung a hemoroizilor, de interventie chirurgicala.

Operatia ar trebui sa fie luata in considerare de cei care au hemoroizi mari, care sunt durerosi si care sangereaza.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Hemoroidectomia
  3. Factori de risc
  4. Diagnostic
  5. Pregatire
  6. Ameliorearea durerii dupa tratarea chirurgicala a hemoroizilor
  7. Cum poate fi prevenita reaparitia hemoroizilor?
  8. Citeste pe aceeasi tema

Hemoroidectomia

Sus

Interventia chirurgicala pentru eliminarea hemoroizilor se numeste hemoroidectomie. Pe parcursul acesteia, medicul va face mai multe incizii la nivelul anusului pentru a elimina hemoroizii.

Persoanele care vor suporta interventia vor fi anesteziate local sau total. Hemoroidectomia este o procedura ambulatorie, iar pacientul poate merge acasa chiar dupa procedura.

Desi interventia chirurgicala amelioreaza durerile, umflaturile, sangerarea si mancarimea cauzate de hemoroizi, unul dintre dezvantajele acestei proceduri este faptul ca inciziile sunt realizate intr-o zona foarte sensibila si posibil sa fie necesare cusaturi care ar putea provoca umflaturi si dureri locale.

Factori de risc

Sus

Factorii de risc pentru dezvoltarea hemoroizilor simptomatici includ:

  • schimbari hormonale asociate cu sarcina si nasterea
  • inaintarea normala in varsta
  • fibre insuficiente in dieta
  • diaree cronica
  • sexul anal
  • constipatie ca rezultat al tratamentelor medicamentoase, deshidratarii sau din alte cauze
  • petrecerea a prea mult timp la toaleta, in timpul eliminarii scaunului.

Hemoroizii sunt clasificati in hemoroizi interni sau externi.

Hemoroizii externi se dezvolta sub pielea din jurul anusului si pot fi insotiti de dureri si sangerari atunci cand trombozeaza. Hemoroizii interni se formeaza in interiorul anusului. Acestia pot provoca durere atunci cand prolapseaza si cauzeaza spasme ale sfincterului anal. Acestia pot sangera sau pot elibera mucus care ar putea determina iritatii ale pielii din jurul anusului. Hemoroizii interni pot fi incarcerati sau strangulati

Diagnostic

Sus

Cei mai multi dintre pacienti sunt diagnosticati cu hemoroizi dupa ce semnaleaza medicului ca au observat sange pe hartia igienica sau in vasul de toaleta dupa scaun.

Este important ca bolnavul sa viziteze medicul ori de cate ori observa sangerari de la nivelul rectului, intrucat acesta poate fi inclusiv un simptom de cancer colorectal sau al altei boli grave a tractului digestiv.

Unele dintre simptomele din zona anorectala cum ar fi mancarimea, iritatii si durerea, ar putea fi cauzate de abcese si fisuri ale pielii, infectii bacteriene, fistule si alte conditii. In urma examinarii digitale, medicul va folosi un anoscop sau sigmoidoscop, in scopul vizualizarii interiorului rectului si a partii inferioare a intestinului gros pentru a incerca sa depisteze hemoroizii interni.

Pacientului i se poate administra o clisma cu bariu daca este suspectat de cancerul de colon. Nu se vor efectua alte studii de rutina pentru diagnosticarea hemoroizilor. In unele cazuri ar putea fi realizate investigatii pentru a se detecta prezenta sangelui in scaun

Pregatire

Sus

Pacientii care sunt programati pentru hemoroidectomie chirurgicala vor primi pe cale intravenoasa un sedativ, inainte de procedura. Acestora li se va face si o clisma pentru a li se curata zona rectala si partea inferioara a intestinului gros.

Cum se desfasoara procedurile pentru tratarea hemoroizilor?

1. Una dintre procedurile pentru tratarea hemoroizilor si a hemoroizilor prolapsati se numeste hemoroidopexie si este minim invaziva. Un capsator este folosit pentru a repozitiona hemoroizii si a intrerupe alimentarea acestora cu sange. Fara sange, hemoroizii se usuca si in cele din urma vor cadea. Procedura deplaseaza hemoroidul in partea de sus a anusului, loc unde exista mai putine terminatii nervoase, pentru ca durerea sa fie minima.

Beneficiile acestei interventii includ:

  • mai putina durere
  • recuperare rapida
  • sangerare redusa cantitativ
  • tratarea mancarimilor
  • mai putine complicatii.

2. Interventia cu laser. Este folosit un laser cu fascicule luminoase pentru arderea tesutului hemoroidal.

3. Ligatura cu banda de cauciuc. O banda de cauciuc este plasata la baza hemoroidului pentru a opri alimentarea acestuia cu sange, care va muri. Acest lucru se face intr-o zona in care exista mai putini receptori de durere, fiind mai putin dureroasa.

4. Scleroterapia. O substanta chimica este injectata in jurul unui vas de sange care alimenteaza hemoroidul in scopul de a-l miscora si a-l distruge.

Desi aceste proceduri minim invazive ar putea implica mai putina durere si mai putine complicatii, hemoroidectomia ar putea oferi rezultate mai bune pe termen lung. Discutati cu medicul pentru a descoperi care este procedura potrivita pentru dumneavoastra.

Ameliorearea durerii dupa tratarea chirurgicala a hemoroizilor

Sus

Durerea este cel mai comun simptom dupa o interventie chirurgicala, care apare mai ales in timpul tranzitului intestinal. Medicamentele pentru ameliorarea durerii, in special acetaminofen sau ibuprofen pot contribui la ameliorarea durerii. Nu se va administra niciun medicament nou fara recomandarea medicului.

Baile calde de sezut pot fi utile pentru ameliorarea durerii. Laxativele pot usura procesul eliminarii scaunului si pot preveni constipatia si fortarea din timpul acestuia.

Cum poate fi prevenita reaparitia hemoroizilor?

Sus

Cel mai bun mod de a preintampina aparitia hemoroizilor este de a avea scaun moale, astfel incat acesta sa poata fi eliminat cu usurinta, fara sa fie nevoie de incordare. Consumul de alimente bogate in fibre, dar si a suficiente lichide va poate ajuta sa aveti scaune moi, in mod constant, scazand riscul dezvoltarii a noi hemoroizi.

Alternative

Medicii recomanda diverse terapii conservatoare, ca tratamentul de prima intentie pentru hemoroizi, indiferent ca acestia sunt interni sau externi. Protocolul nechirurgical de tratament include:

  • consumul a multor lichide
  • consumul de alimente bogate in fibre
  • bai calde de sezut cu durata intre 5-10 minute
  • aplicarea de creme anestezice sau de alun vrajit
  • folosirea de psyllium sau alte produse naturale cu efect asemanator.

La pacientii cu simptome usoare, aceste masuri vor reduce umflaturile si durerile in aproximativ doua-sapte zile. Cantitatea de fibre din dieta paote fi crescuta prin consumul de cinci portii de fructe si legume in fiecare zi, inlocuirea painii albe cu cea integrala si cereale, precum si preferinta pentru alimente crude, in detrimentul celor gatite.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate