Clickmed
programare rapida la medic

Consumul de vitamina C. 10 beneficii importante

Actualizat la data de: 18 Aprilie 2017

Generalitati

Sus
Consumul de vitamina C. 10 beneficii importante

Vitamina C este indispensabila unei bune functionari a organismului. Este una dintre cele mai sigure si mai eficiente substante nutritive, contribuind la intarirea sistemului imunitar.

Acidul ascorbic ajuta organismul sa lupte cu afectiuni precum cancerul, diabetul sau bolile de inima, iar beneficiile sale nu se opresc aici.

Studiile recente cu privire la rolul pe care vitamina C il are in mentinerea sanatatii ne ofera multe motive suficiente pentru a include surse de vitamina C in dieta de zi cu zi.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cat de multa vitamina C trebuie consumata?
  3. Beneficiile vitaminei C
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cat de multa vitamina C trebuie consumata?

Sus

Recomandarea privind aportul zilnic de vitamina C difera in functie de grupele de varsta si de sex. Astfel, unui barbat adult i se recomanda 90 mg/zi, unei femei adulte, 75 mg/zi, iar unui copil cu varsta cuprinsa intre 9 si 13 ani, 45 mg/zi.

Vitamina C poate fi obtinuta din diverse surse, precum portocale, ardei gras, papaya, capsuni, conopida, ananas, etc. O portocala de marime medie, spre exemplu, contine aproximativ 75 mg de vitamina C, iar o portocala mare poate ajunge si la 100 mg de vitamina C.

Beneficiile vitaminei C

Sus

1. Ajuta la tratarea racelilor. Rolul vitaminei C in prevenirea racelilor a fost intotdeauna controversat, desi nu exista nici o dovada ca vitamina C poate preveni racelile, mai multe studii au aratat ca vitamina C poate reduce severitatea simptomelor, dar si durata acestora.

Vitamina C este un antihistaminic natural si ajuta la controlul alergiilor.

2. Trateaza probleme ale pielii. Vitamina C este utilizata ca ingredient pentru creme hidratante si pentru pentru creme de fata. Vitamina C ajuta la reducerea ridurilor si previne lasarea pielii, prin imbunatatirea elasticitatii acesteia.

3. Ajuta la vindecarea ranilor. Vitamina C reprezinta un factor esential in productia de colagen, o proteina prezenta in tesuturile conjunctive ale corpului. Prin urmare, vitamina C accelereaza procesul de vindecare a ranilor de orice gen, de la taieturi minore, pana la rani adanci, oase rupte si arsuri.

4. Are efect antistres. Vitamina C joaca un rol important in protejarea creierului si a sistemului nervos de efectele nocive ale stresului.

5. Ajuta la scaderea colesterolului. Vitamina C joaca un rol crucial in reducerea nivelului de colesterol din sange. Aceasta stimuleaza conversia colesterolului in saruri biliare, care pot fi usor eliminate din organism.

6. Imbunatateste fluxul sangvin. Studiile clinice au demonstrat faptul ca, administrata chiar si in doze mici, vitamina C ajuta la o dilatare mai usoara a vaselor sangvine la persoanele care sufera de angina pectorala, insuficienta cardiaca si hipertensiune arteriala.

7. Reduce riscul de boli de inima si accident vascular cerebral. Vitamina C este un antioxidant excelent, prevenind deteriorarea peretelui arterelor si diminuand riscul bolilor de inima si accidentului vascular cerebral.

8. Regleaza nivelul de zahar din sange. Persoanele care sufera de diabet beneficiaza de pe urma alimentelor care contin vitamina C, intrucat aceasta regleaza nivelul de zahar din sange.

9. Ajuta la tratarea cancerului. Cercetatorii au demonstrat faptul ca, in doze mari, vitamina C poate accelera distrugerea celulelor canceroase, sporind efectul medicamentelor folosite in chimioterapie in cazul bolnavilor de cancer.

10. Scade riscul de cataracta. Vitamina C joaca un rol esential in imbunatatirea vederii si, de asemenea, previne dezvoltarea cataractei, care provoaca orbire in cazul persoanelor in varsta.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate