Coronavirus Update

Virus gripal

Publicat la data de: 15 Ianuarie 2019
Virus gripal

In prima saptamana a acestui an, morbiditatea prin infectii respiratorii acute a fost mai crescuta comparativ cu cea inregistrata in saptamana precedenta, dar s-a incadrat in intervalul asteptat, conform unei informari a Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile catre Ministerul Sanatatii.

La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 52991, cu 9.1% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (48546) si cu 32.5% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara (39978), cresterea fiind datorata in parte si datelor subraportate din saptamana anterioara ca urmare a zilelor libere legale din perioada sarbatorilor.

“In acest moment nu se pune problema unei epidemii de gripa. Este vorba despre o circulatie mai intensa a virusului gripal”, a declarat astazi ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.

De la debutul acestui sezon au fost inregistrate 5 decese confirmate cu virus gripal. Ministrul Sanatatii a declarat ca exista o ingrijorare privind decesul unor persoane tinere fara antecedente de sanatate, dar si nevaccinate.

In acest context, Ministerul Sanataii reamintete populaiei ca vaccinarea este cea mai sigura i eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa i recomanda populatiei sa se vaccineze.

Pana la data de 06.01.2019 au fost vaccinate antigripal 1.203.057 persoane din grupele la risc, cu vaccin asigurat gratuit de catre Ministerul Sanatatii in cadrul campaniei de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire.

Anul acesta Ministerul Sanatatii a achizitionat 1 300 000 doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare antigripala.

Ministerul Sanatatii atrage atentia ca, odata cu inceperea cursurilor in unitatile de invatamant numarul cazurilor de imbolnavire ar putea creste. O importanta majora o reprezinta triajul efectuat de catre cadrele didactice in clasa, la prima ora de curs, pentru evitarea riscului aparitiei de focare in colectivitati.

De asemenea, masurile de igiena personala (spalarea cu apa i sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viaa sanatos – alimentaie bazata pe legume i fructe, odihna i micare) sunt eseniale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afeciuni respiratorii, i in special prin gripa.

Medicatia antigripala (antivirala) se administreaza la indicatia medicului.

Sursa: Ministerul Sanatatii


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate