Clickmed
programare rapida la medic

SARS-COV-2 a fost inclus pe lista bolilor infectocontagioase, pentru care se instituie izolare

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2020
SARS-COV-2 a fost inclus pe lista bolilor infectocontagioase, pentru care se instituie izolare

Coronavirusul a fost inclus pe lista bolilor pentru care se instituie izolare la domiciliu sau la spital!

La solicitarea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat Hotararea privind aprobarea listei bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locatia declarata de acestea sau, dupa caz, in unitati sanitare sau in locatii alternative atasate acestora, precum si a listei unitatilor sanitare de baza in care se trateaza persoanele bolnave.

Lista aprobata cuprinde 24 boli infectocontagioase si a fost propusa de Institutul National de Sanatate Publica. Este vorba despre acele tipuri de boli cauzate de agenti patogeni care au in impact rapid si major asupra starii de sanatate a persoanei bolnave si poate determina rapid aparitia de focare de boli transmisibile sau declansarea de epidemii extinse la nivel national sau international.

Lista bolilor infectocontagioase, pentru care se instituie izolare, sunt:

•poliomielita;
•difteria;
•rujeola;
•pertussis;
•febra tifoida;
•febra paratifoida;
•boala meningococica (MCSE);
•tuberculoza pulmonara cu microscopie pozitiva;
•antrax pulmonar;
•rabia umana;
•holera;
•pesta;
•variola / varioloidul;
•gripa umana cauzata de un nou subtip de virus gripal;
•cazuri umane de gripa aviara inalt patogena;
•febra hemoragica Lassa;
•Ebola;
•febra hemoragica Marburg;
•febra hemoragica Crimeea Congo;
•febra galbena;
•Nipah;
•SARS;
•Mers- CoV2;
•SarsCov2.

Aceste boli infectocontagioase necesita identificare rapida, declarare si insituire de masuri imediate in scopul limitarii extinderii bolii in populatia generala.

Avand in vedere faptul ca bolile infectocontagioase sunt tratate, in primul rand, in spitalele si sectiile de boli infectioase de pe teritoriul tarii, lista unitatilor spitalelor in care persoanele bolnave vor fi izolate in scopul evaluarii clinico-biologice si acordarii serviciilor medicale necesare, cuprinde in primul rand aceste tipuri de unitati sanitare.

In functie de capabilitatile acestor unitati spitalicesti, de fazele evolutive si de extinderea unei epidemii sau pandemii, sunt spitale de Faza I si de Faza II. Spitalele de faza I sunt reprezentate de spitalele clinice de boli infectioase. Pacientii cu forme usoare, medii, severe si critice se vor trata in unitati sanitare care detin compartiment/sectie ATI, cu capacitate de ventilatie mecanica si care se bazeaza pe sistemul pavilionar disponibil in majoritatea spitalelor/sectiilor judetene de boli infectioase sau spitalelor/sectiilor judetene de pneumoftiziologie, care reprezinta Spitalele de Faza II.

Surse:
http://www.ms.ro/2020/10/29/guvernul-romaniei-a-aprobat-hotararea-privind-aprobarea-listei-bolilor-infectocontagioase-pentru-care-se-instituie-izolarea-persoanelor-la-domiciliul-acestora-la-locatia-declarata-de-acestea-sau-dup/
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/lista-cele-24-de-boli-pentru-care-se-instituie-izolare-acasa-sau-in-spitale-1392683

STUDIU. Focarele de COVID-19 nu sunt in gradinite si scoli

Un studiu recent publicat in revista Nature arata ca focarele de COVID-19 nu sunt in scoli. Motivul este acela ca, in special copiii cu varsta cuprinsa intre 0 si 5 ani transmit foarte putin virusul. Contagiozitatea creste odata cu varsta, iar cele mai multe cazuri apar, potrivit cercetatorilor, in randul elevilor de liceu.

Aceste rezultate contrazic studiile de la inceputul pandemiei, care spuneau ca tocmai copiii sunt cei care transmit cel mai usor virusul, pentru ca cei mai multi sunt asimptomatici.

In Romania, Asociatia Scolilor Private a ajuns la aceleasi concluzii, iar Christian Comsa, presedeintele asociatiei, spune ca a depus mai multe plangeri in instanta dupa ce s-a luat hotararea inchiderii unitatilor de invatamant.

In ceea ce priveste situatia scolilor din Capitala, acestea nu se vor redeschide prea curand. Primarul Bucurestiului, Nicusor Dan, a explicat recent faptul ca scolile vor ramane inchise pana cand indicele de infectare va scadea sub 3.

Potrivit ultimelor raportari, Bucurestiul a inregistrat astazi un indice de infectare de 3,78 la mia de locuitori. in afara capitalei, cele mai mari bilanturi au fost raportate in judetele Timis (406 cazuri noi), Cluj (385 cazuri noi) si Iasi (334 cazuri noi).

Surse:
https://www.nature.com/articles/d41586-020-02973-3
https://www.mediafax.ro/coronavirus/focarele-de-covid-19-nu-sunt-in-scoli-arata-cel-mai-recent-studiu-publicat-in-revista-nature-19724680

6.546 de noi cazuri de COVID-19 in ultimele 24 de ore! Cat de aproape suntem de o carantinare totala?

Alte 6.546 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, din 36.335 de teste efectuate. Bilantul COVID-19 ajunge la 235.586 , potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategica. De la inceputul epidemiei in Romania, 167.897 de pacienti au fost declarati vindecati.
Cele mai multe noi imbolnaviri au fost inregistrate in Bucuresti, respectiv 900.

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.236. Dintre acestea, 917 sunt internate la ATI.

De asemenea, au fost raportate 103 decese (64 barbati si 39 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus. Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 30-39 de ani, 3 decese au fost inregistrate la categoria 40-49 de ani, 13 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 30 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 30 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 26 decese la categoria de peste 80 de ani. 100 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar 3 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati.

Premierul Ludovic Orban a declarat astazi ca Romania este departe de o carantinare totala si ca obiectul principal este stoparea cresterii numarului de cazuri.

In ceea ce priveste o carantinare totala, suntem departe de o astfel de decizie. Obiectul nostru este sa reducem cresterea numarului de cazuri. Ne confruntam cu o crestere de cazuri, nu o negam. Pe de alta parte, am gandit o serie de masuri aferente acestei cresteri de cazuri, pe care le aplicam, sunt in curs de aplicare si analizam care sunt efectele. Sa mai impunem o serie de restrictii va trebui sa avem temeiuri extrem de serioase. ” a spus Orban, potrivit hotnews.ro.

Intrebat despre posibilitatea introducerii carantinei pe cartiere, acolo unde indicele de infectare este mai mare, premierul a raspuns ca aceasta masura este foarte complicata.

Sunt si acum mai multe localitati carantinate. Evaluarea indicatorilor conform prevederilor legale se face pe unitati administrative, cel mult pe sate, adica grupari de case care au o forma de unitate in interiorul localitatilor. E foarte complicat la orase, mai ales foarte greu de carantinat un cartier sau anumite grupuri de blocuri sau de case. Sigur a fost o idee... in Bucuresti sunt sectoare, care sunt subunitati si noi evaluam si rata de infectare pe de o parte, dar este foarte greu sa mergem pana la nivelul cartierelor”, a spus Orban, potrivit Mediafax.

Sursa:
https://www.mediafax.ro/politic/orban-despre-o-posibila-carantinare-nationala-suntem-departe-de-o-astfel-de-decizie-19724659


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate