Coronavirus Update

Informare privind scaderea preturilor la medicamentele inovative care si-au pierdut patentul

Actualizat la data de: 26 Iunie 2017
Informare privind scaderea preturilor la medicamentele inovative care si-au pierdut patentul

Pentru corecta informare a opiniei publice cu privire la subiectul scaderii preturilor la medicamentele inovative care si-au pierdut patentul, Ministerul Sanatatii face urmatoarele precizari:

Programul de guvernare actual prevede scaderea cu 35% a pretului la medicamentele inovative care i-au pierdut patentul si care au generic inregistrat in Romania.

Acest obiectiv este asumat cu toata fermitatea si determinarea de Ministerul Sanatatii, a carui misiune este sa asigure accesul tuturor pacientilor romani la medicamente ieftine si de calitate.

In acest scop, Ministerul Sanatatii si reprezentantii sai au parcurs, in mod onest si transparent, toate etapele necesare pentru a pune in aplicare politica de ieftinire a pretului la medicamentele care fac parte din categoria tratamentelor inovative.

Impreuna cu toate partile implicate si interesate de implementarea acestui program, adica alaturi de reprezentantii industriei medicale, producatorii de medicamente, asociatiile de pacienti am analizat, am dezbatut si am ajuns impreuna la un acord privind continutul actului normativ.

Au existat trei runde de consultari publice, organizate de minister impreuna cu partenerii sociali, pe marginea reglementarii pretului la medicamente.

Rezolutia comuna, a tuturor celor implicati in procesul decizional, a fost de implementare a masurii privind ieftinirea medicamentelor, dublata de o serie de actiuni menite sa previna posibilitatea de disparitie de pe piata in cazul unora dintre acestea.

Conform Ordinului nr. 368/2017 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul si procedura de aprobare a preturilor maximale ale medicamentelor de uz uman, masura de scadere a pretului la medicamente produce efecte la finalul corectiei anuale a preturilor, care presupune revizuirea tuturor preturilor cuprinse in catalogul Canamed.

Dupa cum se stie, simpla aplicare a acestei masuri ar fi putut genera efecte ambivalente. Pe langa efectul de scadere al pretului la unele medicamente, am fi putut constata si o serie de majorari la alte produse (daca cel mai mic pret din cele 12 de referinta a crescut).

Pentru a rezolva aceasta chestiune in beneficiul pacientilor romani, am hotarat sa ne indreptam spre partenerii nostri sociali si sa analizam impreuna calea de urmat.

In acest cadru de dezbatere, am ajuns la o intelegere comuna privind cea mai buna solutie.

Sub nicio forma si in niciun moment, scaderea pretului la medicamente nu este amenintata sau pusa sub semnul indoielii.

Din pacate, in aceste zile, observam cu tristete ca o parte a celor care mai ieri erau de acord cu planul nostru de actiune, astazi se declara nestiutori si ataca furibund institutia ministeriala si pe reprezentantii sai.

Aceasta situatie anormala ne determina sa punem la indoiala buna-credinta si onestitatea celor care ne acuza public cu atata vehementa.

Pentru cei care sunt in continuare interesati de o colaborare sincera, deschisa si fara niciun fel de agenda ascunsa cu Ministerul Sanatatii, ii asiguram de intregul nostru respect si de deplina noastra apreciere.

Sursa: Ministerul Sanatatii


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate