Clickmed
programare rapida la medic

Pericolul din si de la piscine. Ce boli de piele transmisibile putem lua de la bazin

Actualizat la data de: 25 Iulie 2019
Consultant medical:

Dr. Manuela Ravescu
Medic specialist dermatolog

Riscuri de arsuri solare la piscina

Sus
Pericolul din si de la piscine. Ce boli de piele transmisibile putem lua de la bazin

In zilele calduroase de vara, orele relaxante petrecute la piscina pot fi extrem de tentante si revigorante. Totul are un pret insa! O serie de boli si reactii adverse pot aparea in urma inotului intr-o piscina comuna, cat si in urma expunerii la soare. Pentru a le evita, trebuie sa urmam cateva reguli simple de igiena si comportament.

La piscina, ca ori de cate ori ne expunem la soare, este obligatoriu sa nu facem plaja intre orele 10 si 17, sa ne protejam pielea cu crema cu factor de protectie solara care se reaplica o data la 2 ore sau ori de cate ori udam pielea. Ochelarii de soare si palaria sunt obligatorii, precum si hidratarea corespunzatoare. Daca nu respectam aceste reguli, vor aparea arsurile solare, de la cele mai usoare manifestate cu zone de roseata, usturime, pana la cele mai grave, cu aparitia de bule si flictene.

In plus, aici apar frisoanele, durerile de cap, edeme si hipotensiunea, care necesita prezentarea la spital.

Tot in urma expunerii la soare pot aparea ceea ce, la modul general, sunt cunoscute ca alergii la soare, dar care sunt de fapt o multitudine de afectiuni dermatologice grupate in functie de manifestarile lor clinice si situatiile in care apar.

Toate au un punct comun, si anume reactivitatea crescuta a pielii la soare. Chiar daca unele au simptome asemanatoare cu arsurile solare, nu sunt acelasi lucru pentru ca arsurile apar prin expunere exagerata la UV.Dintre cele mai frecvente fotodermatoze sunt:

- eruptia polimorfa la lumina;
- urticaria solara;
- hidroa vacciniforma si hidroa estivala (eruptii solare aparute la copii).

Cine are astfel de manifestari va trebui sa evite expunerea la soare si necesita consult dermatologic cu prescrierea de tratament adecvat.

Mare atentie trebuie sa acordam reactiilor fototoxice si fotoalergice care sunt determinate de o serie de ingrediente active si medicamente care, aplicate local sau ingerate, se activeaza odata cu expunerea la soare si determina o serie de eruptii la nivelul pielii.

Aceste reactii pot aparea in urma folosirii parfumurilor, a unor produse cosmetice de ingrijire faciala si corporala, creme cu SPF, dezinfectanti, dar si cand suntem pe tratament medicamentos cu antibiotice, retinoizi, antiinflamatorii nesteroidiene, diuretice, unele anticonceptionale, antiaritmice, antimicotice, vit B6 sau unele neuroleptice.

Ideal ar fi sa nu folosim cosmetice noi, netestate, chiar in ziua in care mergem la piscina, ci sa folosim produse verificate si in alte ocazii in care ne-am expus la soare. In cazul tratamentelor cu medicamente fotosensibilizante, amanam iesirile la soare pana la terminarea tratamentului. Daca este tratament cronic, incercam reactia pielii la soare, iar expunerea va fi oricum de scurta durata.

De asemenea, sunt boli dermatologice care se agraveaza in urma expunerii la soare (fotoagravante). Dintre acestea, cele mai intalnite sunt: acneea, rozaceea, dermatita seboreica, dermatita atopica, herpes labial, lupus eritematos.

In afara problemelor dermatologice aparute in urma expunerii neadecvate la soare, cand mergem la piscina ne putem alege si cu supriza neplacuta a unor boli infectioase ale pielii, ochilor, urechilor, infectii respiratorii si boli diareice. Cu cat aglomeratia este mai mare, cu atat creste si riscul.

Chiar daca piscinele au filtre speciale, iar apa este bine tratata cu clor, nu suntem nici pe departe scutiti de pericolul contractarii unor boli transmisibile. Microbii, fungii, parazitii pot supravietui de la cateva ore la cateva zile in apa clorinata. Iar clorul trebuie sa respecte o concentratie anume pentru ca altfel devine iritant sau chiar toxic. Cel mai puternic aliat in acest caz este o igiena personala riguroasa.

Cuprins articol

  1. Riscuri de arsuri solare la piscina
  2. Boli de piele transmisibile in urma vizitei la piscina
  3. Alte afectiuni pe care le putem "lua" de la piscina
  4. Citeste pe aceeasi tema

Boli de piele transmisibile in urma vizitei la piscina

Sus

- ciuperca piciorului (Tinea pedis) se simte foarte bine in mediu cald si umed, apare in special intre degetele picioarelor, avand simptome precum: fisuri, maceratie, descuamare, mancarimi. Necesita 5-6 saptamani de tratamen antimicotic oral.

- daca Tinea pedis se extinde, la nivelul unghiilor apare ciuperca unghiilor (Tinea unguium), manifestata prin unghii ingrosate, friabile si mult mai greu de tratat, deoarece antimicoticele locale nu patrund in lama unghiala. Pentru a ne feri de acest disconfort cu care multi pacienti se lupta timp de ani de zile, trebuie sa facem dus la intrarea in piscina, dus la iesire, iar picioarele trebuie sterse cu prosopul pentru a nu ramane umezeala intre degete. De asemenea, mersul de la sezlog la piscina sau oriunde in incinta strandului se face doar cu slapi/sandale, niciodata desculti.

- o alta micoza este Pitiriazis Versicolor, determinata de o ciuperca pe care o avem cu totii pe piele (Malassezia Furfur), dar care la caldura, umezeala, schimbare de pH, se poate inmulti exagerat si se poate transmite prin contact interuman. Din nou, igiena personala riguroasa ne salveaza.

- foliculitele sunt infectii strepto-stafilococice ale foliculului pilos (membre, torace si scalp) si se manifesta prin eruptie de pustule mici, localizate la nivelul firelor de par.
Pot aparea si pe tegumentul indemn, dar creste probabilitatea infectarii daca sunt leziuni la nivelul pielii (zgarieturi, rani, alte afectiuni dermatologice):

- veruci (negi) daca talpa sta mult timp umeda si umblam desculti;

- molluscum contagiosum produsa de un Poxvirus - se manifesta prin leziuni de culoarea pielii sau roz care se trateaza prin crioterapie;

- granulomul de piscina, apare la inotatorii profesionisti, produsa de Micobacterium marinum. Este obligatoriu antibioterapie, uneori interventie chirurgicala;

- iritatiile pielii si ale ochilor produse de cantitati prea mari de clor;

- agravarea acneei existente, deoarece clorul deshidrateaza intens pielea, ceea ce determina cresterea secretiei glandelor sebacee.

Alte afectiuni pe care le putem "lua" de la piscina

Sus

- conjunctivita - produsa de Chlamydia trachomatis, ce se manifesta cu inrosirea si umflarea pleoapelor, secretii lacrimale abundente, senzatie de corp strain in ochi;

- otita externa - produsa de stafilococ sau Pseudomonas aeruginosa, cu dureri de ureche, prurit, senzatie de ureche infundata;

- infectii genitale - produse de Trichomonas Vaginalis care se transmite prin apa calda a piscinelor;

- afectiuni gastro-intestinale de la boli diareice produse cel mai frecvent de Escherichia Coli si Shigella, la parazitoze cum sunt giardiaza si oxiuroza, infectii cu protozoare cum este criptosporidioza, pana la hepatita virala A.

Asadar, putem avea o multime de simptome care mai de care mai neplacute. Ce facem, nu mai mergem la piscina? Mergem, dar cu respectarea regulilor de expunere la soare si a celor de igiena personala:

- dus si cu folosirea sapunului sau a gelului de dus inainte sa intram in bazin si la iesire;
- ne stergem cu prosopul la terminarea dusului pentru a nu ramane pielea umeda;
- folosirea slapilor in incinta strandului;
- parul prins sau, mai corect, folosirea unei casti de inot;
- nu sarim in apa pentru a ne feri de otite, conjunctivite sau boli gastro-intestinale prin ingestia apei. Ne ferim pe noi, dar si din respect pentru cei din jur!
- este interzis scaldatul la piscina timp de 2 saptamani de la vindecarea diareei sau a altor boli.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate