Clickmed
programare rapida la medic

Frecventa cardiaca

Frecventa cardiaca

Rata modificarilor frecventei cardiace nu este numai una singura, ci o multitudine de valori exprimate in batai pe minut sau BMP, exprimate ca si procente din frecventa maxima cardiaca, frecventa pe care o poti atinge in timpul exercitiilor fizice.

Pentru majoritatea persoanelor, Asociatia Americana a Cardiologilor recomanda valori ale ratei frecventei cardiace cuprinse intre 50-70% din rata cardiaca maxima, care se calculeaza scazand varsta din 220. Este recomandat sa ne verificam perioadic frecventa cardiaca atunci cand efectuam exercitii fizice.

O modalitate simpla de a face acest lucru este numararea batailor cardiace timp de 10 secunde uitandu-ne pe un ceas, apoi inmultim valoarea obtinuta cu 6. Bataile cardiace se pot simti in diverse moduri, fie apasand ferm la nivelul partii interne a incheieturii mainii, fie pe partea laterala a gatului, in scobitura facuta prin intoarcerea usoara a capului in partea opusa.

Atentie: nu apasati foarte tare la nivelul gatului, acest lucu poate determina incetinirea batailor cardiace si poate fi periculos la persoanele care prezinta obstructii ale vaselor de la nivelului gatului! Se mai poate stabili frecventa cardiaca prin plasarea palmei la nivelul toracelui in zona inimii.

In timpul exercitiilor fizice frecventa cardiaca creste pentru a face fata cerintelor crescute de oxigen. Dar cat de mult este bine sa creasca frecventa cardiaca? Trebuie sa raspundem acestei intrebari pentru a beneficia de efectul exercitiilor fizice, fara a solicita inima.

Intrebari test

Rezultat test

si batai ale inimii
secunde
batai de inima.

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.


Posibil sa te intereseze

Arhiva
  • Tulburari de ritm cardiac - aritmii cardiace

    Inima, pompa care asigura circulatia sangelui in organism, este un organ musculos, gol pe dinauntru, alcatuit din patru cavitati, doua superioare (atrii) si doua inferioare (ventricule). Pentru ca inima sa pompeze sangele cat mai eficace miliardele de celule din...citeste mai mult

  • Care este frecventa cardiaca optima in timpul efortului fizic?

    Frecventa cardiaca sau numarul batailor inimii pe fiecare minut, reflecta destul de bine raspunsul organismului la efort. Exista cateva metode de calculare a frecventei cardiace optime, cel mai des utilizata fiind cea a "frecventei cardiace de rezerva". Aceasta...citeste mai mult

  • 9 secrete pentru o inima mai sanatoasa

    Afectiunile cardiace sunt cele mai frecvente in societatea de astazi, si omoara mai multe femei in fiecare an decat cancerul. Este adevarat si ca prevenirea bolilor cardio-vasculare a devenit mai usoara. Iata cele mai bune sfaturi pentru ingrijirea inimii,...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter