Clickmed
programare rapida la medic

Reflexe patologice

Reflexul este o reactie adecvata, involuntara a organismului fata de un excitant. Examinarea reflexelor face parte din examenul obiectiv neurologic. Exista mai multe tipuri de reflexe: osteotendinoase, cutanate, idiomusculare, de postura, arhaice etc. Cele mai cunoscute sunt cele osteotendinoase - lovind un tendon muscular cu un ciocan de cauciuc, se va obtine o contractie scurta a muschiului respectiv.



Testele de rutina includ: hemoleucograma, VSH, sumar de urina, biochimia, ANA, vitamina B12 serica, acidul folic seric, VDRL, radiografie toracica si EKG.

Daca sunt semne ale afectarii nervilor cranieni, tomografia/RMN-ul cerebral pot fi de folos. Se recomanda cosultatia unui neurolog inaintea solicitarii acestor teste costisitoare. Daca studiile imagistice sunt negative, pasul urmator este punctia spinala.

Daca se suspecteaza o boala vasculara se poate face angiografia carotidiana pentru a exclude stenoza/ateroscleroza arterei carotidiene sau ecocardiografia si hemocultura pentru identificarea unei posibile surse de embolism. In aceste investigatii este recomandat ajutorul unui cardiolog.

Angiografia a patru vase cerebrale poate fi necesara daca nu s-a putut evidentia o hemoragie cerebrala si nu sunt semne de hipertensiune.
Uneori este utila determinarea titrului anticorpilor anti HIV.

Daca nu sunt semne ale afectarii nervilor cranieni, se poate face tomografia/RMN-ul coloanei cervicale sau toracice in functie de intinderea leziunii. Mielografia poate fi de asemenea utila. Pentru diagnosticul macroglobulinemiilor sunt necesare electroforeza proteinelor serice sau imunoelectroforeza.

Citeste si

Arhiva
  • Hiperreflexia sau reflexul exagerat

    Ce este hiperreflexia Hiperreflexia este afectiunea caracterizata prin raspuns reflex exagerat, hiperactiv, a muschilor scheletici. Reflexul este raspunsul automat, involuntar, pe care organismul il are in fata unui stimul. Reflexele sunt o actiune importanta a...citeste mai mult

  • Patologia chirurgicala a tiroidei

    Generalitati Pentru a intelege cat mai bine patologia chirurgicala a tiroidei trebuie cunoscute datele anatomice si fiziologice ale glandei tiroide. Aceasta este localizata in regiunea cervicala, dispusa in forma de fluture sau avand forma literei “H”,...citeste mai mult

  • Vezica urinara si patologia neurologica

    Generalitati Majoritatea bolilor neurologice, fie ca afecteaza sistemul nervos central, fie pe cel periferic, pot prezenta dereglari la nivelul vezicii urinare cu manifestari diverse si consecinte deosebit de dezagreabile asupra calitatii vietii. Aceasta vezica...citeste mai mult

  • Hiperaciditatea gastrica

    Generalitati Notiunea de hiperaciditate gastrica este utilizata in unele contexte medicale pentru a desemna un dezechilibru prezent la nivelul stomacului. Dincolo de efectele patologice evidente, cum ar fi ulcerul si refluxul gastroesofagian, in scrierile de...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter