Clickmed
programare rapida la medic

interpretarea tensiunii arteriale

Logo Medco
S.C. MED.CO S.R.L infiintata in 1994 cu scopul de a oferi servicii comerciale, tehnice si stiintifice privind aparatura medicala profesionala de monitorizare si tratament. Pagina website : http://www.medco.ro/

Corporatia OMRON a fost fondata in 1933 la Kyoto (Japonia) si este leader mondial in domeniul proiectarii si executiei senzorilor precum si a tehnologiei sistemelor ultrasonice. Principalele produse medicale oferite de OMRON sunt tensiometrele, aparatele de aerosoli (nebulizatoare), termometrele, aparatele de electrostimulare transcutanata (T.E.N.S), aparatele pentru determinarea compozitiei corporale, pedometrele si periutele de dinti sonice.

OMRON in Romania prin S.C. MED.CO S.R.L (Medical Company)

interpretatre tensiune

ATENTIE ! Interpretarea valorilor are doar scop informativ. Pentru orice problema medicala va rugam sa va adresati medicului.

Pozitionarea corecta a bratului in functie de device

5 simptome ale hipertensiunii. Esti in pericol?

Tensiunea arteriala marita este o afectiune tot mai frecventa printre romani. Potrivit rezultatelor unui studiu - SEPHAR III, efectuat de Societatea Romana de Hipertensiune si dat publicitatii in septembrie 2016, 41,5% dintre adultii romani sufera de hipertensiune.

Tensiunea arteriala crescuta apare atunci cand forta sangelui asupra peretilor vaselor de sange este mare, astfel incat poate sa produca aparitia afectiunilor cardiovasculare.

Tensiunea arteriala este determinata de doi factori: Presiunea sistolica (primul numar, cel mare) reprezinta forta cu care inima pompeaza sangele in organism. Presiunea diastolica (al doilea numar, cel mic) reprezinta rezistenta fluxului sanguin in vasele de sange. Ambele valori sunt masurate in milimetrii de mercur (mmHg).

Cu cat este pompat mai mult sange si cu cat vasele de sange sunt mai ingustate, cu atat mai mare este tensiunea arteriala. Tensiunea ideala este intre 90/60 mmHg si 120/80 mmHg

Citeste mai multe

Valorile normale ale tensiunii arteriale si cum se masoara corect tensiunea arteriala?

Erorile de masurare si supra-prescrierea de medicamente pot avea consecinte grave asupra sanatatii pacientilor care sufera de tensiune arteriala oscilanta - tulburari severe de concentrare, slabiciune pronuntata, lesin sau chiar atac cerebral.

Valorile tensiunii arteriale pot fluctua pe parcursul unei zile. Daca simtiti ca ceva nu este in regula, trebuie sa verificati rapid valorile tensiunii, ca masura de precautie (la medic, in farmacie sau ideal pe loc, acasa).

Tensiunea arteriala depinde de varsta, greutate corporala si de dieta unei persoane. Chiar daca nu este uniforma pe tot parcursul zilei, exista linii directoare pentru fiecare varsta. Valorile optime sunt 120/80 mmHg, acest optim fiind rareori realizabil.

Copiii au tensiuni arteriale diferite fata de cele ale adultilor sau batranilor. Atata timp cat valorile nu au cauze legate de boala si sunt legate de modul de viata, oricine le poate influenta, prin schimbarea obiceiurilor nutritionale, prin practicarea unui sport si prin introducerea unor momente de relaxare.

Citeste mai multe


Cum se citeste tensiunea arteriala si ce inseamna

Auzim des vorbindu-se despre tensiunea arteriala si despre doua valori. 12 cu 8, de exemplu. Cei care isi dau cu parerea (e mare, e mica) se poate sa nu aiba habar ce inseamna cele doua valori.

Tensiunea arteriala este cel mai des exprimata de doua numere, de obicei scrise ca raport. De exemplu, 120/80 mm Hg, adica tensiune sistolica/diastolica exprimata in milimetri coloana de mercur.

Sistola

Numarul de sus, care e si cel mai mare dintre cele doua, masoara presiunea din artere, atunci cand inima bate (cand se contracta muschiul inimii).

Diastola

Numarul de jos, care e si cel mai mic dintre cele doua, masoara presiunea din artere intre bataile inimii (cand muschiul se odihneste intre batai si se umple cu sange).

Tensiunea normala si hipertensiunea

Valorile de referinta, considerate tensiune “perfecta”, sunt putin sub 120/80 mm Hg. Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca tensiunea masurata in repaus a unei persoane sanatoase nu trebuie sa depaseasca 140/90 mmHg, aceasta fiind totusi considerata prehipertensiune. Valorile care depasesc 140/90 mm Hg, masurat in repaus, arata hipertensiunea arteriala si, daca aveti valori atat de mari, trebuie sa luati legatura cu medicul de familie sau cu un cardiolog.



Cum se diagnosticheaza hipertensiunea arteriala?

La persoanele care au peste 20 de ani, este recomandat sa se masoare tensiunea la vizitele periodice la medicul de familie sau macar anual, daca la masurarile anterioare tensiunea nu a depasit 120/80 mm Hg.

Presiunea sangelui creste cu fiecare bataie a inimii si scade atunci cand inima se relaxeaza, intre batai. Presiunea se poate modifica de la minut la minut, in functie de pozitie, nivelul de stres, perioada din zi, nivelul de oboseala, insa aceasta nu trebuie sa depaseasca 120/80 mm Hg. Daca presiunea sangelui este mai mare, in repetate randuri, medicul trebuie sa va monitorizeze o perioada, inainte de a pune diagnosticul de hipertensiune arteriala. In SUA, o treime (33.5%) din populatia adulta sufera de hipertensiune arteriala.

O singura masurare ale carei valori depasesc 120/80 mm Hg nu inseamna ca suferiti de hipertensiune. Insa, daca in repetate randuri tensiunea sistolica creste peste 140 sau cea diastolica creste peste 90, cel mai probabil medicul va prescrie un tratament. In cele mai multe cazuri, tratamentul vine insotit si de recomandari pentru schimbarea stilului de viata.

Numarul de jos, care e si cel mai mic dintre cele doua, masoara presiunea din artere intre bataile inimii (cand muschiul se odihneste intre batai si se umple cu sange).

Care valoare e mai importanta?

In general, o atentie mai mare se acorda primei valori, tensiunii sistolice, ca factor major de risc pentru afectiunile cardiovasculare in cazul persoanelor de peste 50 de ani. La majoritatea persoanelor, tensiunea sistolica creste in timp, din cauza depunerilor de pe interiorul arterelor, placa depusa de-a lungul anilor.

Cum sa previi hipertensiunea

Administrati medicamente in conformitate cu prescriptia
verificare periodica a tensiunii arteriale
ACTIVITATE FIZICA SUSTINUTA
reduceti consumul de sare si zahar
reduceti consumul de alcool
reduceti consumul de tutun