Clickmed
programare rapida la medic

Tipuri de comportamente la supt

Sunt cateva tipuri de comportament in timpul alaptarii la san in primele saptamani de viata care complica viata mamei si care pot ajunge sa o scoata din sarite. Cu toate acestea, de regula, sugarul va renunta la astfel de manifestari in cateva saptamani, indiferent de atitudinea dumneavoastra fata de ele.

"Infometatii" apuca areola in gura cu aviditate si sug viguros pana ce se satura. Singura problema e ca s-ar putea sa raneasca mameloanele daca sunt lasati sa le mestece.

"Nervosii" pot deveni atat de activi si de agitati incat pierd mereu areola din gura si atunci, in loc sa incerce din nou, incep sa planga. S-ar putea sa fie nevoie sa fie luati in brate si mangaiati cateva minute, pana se linistesc suficient pentru a incerca din nou. De obicei, dupa cateva zile devin mai linistiti.

"Lenesii" nu se prea deranjeaza sa suga in primele zile; ei asteapta pana cand secretia lactata devine suficienta. Daca incerci sa-i fortezi nu reusesti decat sa-i faci sa se impotriveasca si mai tare. La timpul potrivit, insa, vor incepe sa suga normal.

"Degustatorii" au nevoie, pentru cateva clipe, sa ia in gura mamelonul si apoi sa plescaie pentru a simti gustul primelor picaturi de lapte, inainte de a se hotari sa se puna serios pe treaba. Incercarile de a-i grabi nu fac decat sa-i enerveze.

"Tacticosii" sug cateva minute numai, dupa care se odihnesc putin inainte de a incepe din nou. Nu poti sa-i faci sa se grabeasca; de obicei se descurca bine in felul lor, numai ca au nevoie de ceva mai mult timp ca altii.

Unii sugari  niciodata nu par sa suga prea viguros si care adorm dupa aprox. 5 minute de la inceperea suptului. Nu poti stii in ce masura au supt suficient sau nu. Nici nu ar fi chiar asa de rau daca apoi ar dormi doua sau trei ore, dar se poate sa se trezeasca si sa inceapa sa planga din nou la doar cateva minute dupa ce sunt pusi in pat.

Unii dintre acesti sugari, care descopera ca suptul nu le confera o prea mare satisfatie, adorm la loc. Cand sunt pusi la loc insa, in patutul mai rece si mai putin confortabil decat pieptul mamei, foamea ii trezeste din nou. Nu se stie care este cauza acestui supt ineficient sau a trezirii premature. O posibilitate este ca sistemul nervos si cel digestiv la sugarului sa nu conlucreze eficient. Probabil confortul oferit de bratele mamei si prezenta sanului in gura sunt suficiente pentru a-l adormi la loc. Cand sugarul va mai creste un pic si va intelege mai bine despre ce e vorba, foamea il va tine treaz pana ce se satura. Alti bebelusi, mai infometati, mai activi, sau care isi impun pretentiile, reactioneaza cu iritare cand descopera ca nu primesc suficient lapte. Ei isi smulg capul de la san si incep sa tipe, incearca sa suga din nou si iar se eneveaza. Faptul ca sugarul nu suge cum trebuie nu face decat sa mareasca discomfortul mamei, astfel incat se creaza un cerc vicios.

Daca mama intelege ca starea de tensiune psihica poate avea o influenta negativa asupra secretiei laptelui, isi poate folosi intreaga ingeniozitate pentru a gasi metoda care i se potriveste cel mai bine pentru a se relaxa inaintea si in timpul alaptarii. Metodele de relaxare difera de la o persoana la alta. Mama trebuie sa o adopte pe cea care care da cele mai bune rezultate in cazul ei - muzica , reviste, televizor, etc.

Daca bebelusul dumneavoastra devine somnoros sau agitat dupa cateva minute de alaptare, puteti incerca sa-l mutati la celalalt san, pentru a vedea daca nu cumva prezenta unui flux mai consistent de lapte ii va inlesni suptul.

In cazul in care bebelusul dumneavoastra este unul din acei "tacticosi" care sug putin, motaie si iar sug, dar se hranesc suficient, lasati-l in pace. Daca insa nu isi termina in cele din urma masa este mai bine sa nu mai prelungiti masa sau sa tot incercati sa-l treziti din somn. Pe termen lung nu veti reusi decat sa-i diminuati entuziasmul pentru alaptare si sa-l faceti sa devina indiferent la supt. Ce facet atunci cand se treezeste imediat ce-l puneti in patut sau la scurt timp dupa aceea? Cred ca este bine pentru inceput sa va ganditi ca, daca a supt 5 - 10 minute, a primit suficient lapte sa-i ajunga vre-o doua ore si deci incercati sa nu-i dati din nou sa suga daca se trezeste imediat. Lasati-l sa se agite un pic sau dati-i o suzeta. Incercati sa vedeti daca nu cumva o sticla cu apa calda tinuta pe burtica lui il poate linisti.. Scopul este de a-l invata ca supturile se succed la cateva ore interval si ca faptul ca isi manifesta dorinta de a suge este cel care determina implicit obtinerea acestei satisfactii. Continuand timp de o ora si jumatate sa incercati sa il faceti sa suga cu tot dinadinsul, se prea poate sa capate impresia ca aceste mese devin un chin si ca unicul mod de a scapa de ele este sa adoarma. Totusi, daca se plange cu disperare, mai bine lasati teoriile deoparte si dati-i sa suga; puteti macar sa-i oferiti aceasta a doua sansa. Dar nu recurgeti la a treia sau chiar a patra tentativa de a-l alapta daca nu rezolvati situatia. Lasati-l sa astepte macar o ora pana la un nou supt.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum