Clickmed
programare rapida la medic

Boala gura-mana-picior

Virusul (de fapt grupul de virusuri) ce provoaca aceasta boala afecteaza in primul rand copiii intre 2 si 6 ani, dar bebelusii sunt si ei predispusi. Este deosebit de contagioasa si se transmite extrem de usor prin tuse sau stranut.

Desi afectiunea este inconfortabila, gravitatea ei nu este mare. Din nefericire, copilul este cel mai predispus contagierii in saptamana premergatoare aparitiei simptomelor, asa ca este dificil de prevenit. Perioada de incubatie este intre 3 si 6 zile.

Virusul poarta numele de Coxsackie, cel mai frecvent fiind implicat Coxsackie A.

Care sunt semnele afectiunii?

Semnele clare sunt rani mici asemanatoare basicilor ce apar la gura, maini si picioare, alaturi de dureri de gat, febra usoara si stare generala proasta. Basicile pot fi extrem de dureroase, facandu-l pe bebelus sa refuze suptul daca sunt localizate la nivelul buzelor.

Este nevoie sa chem doctorul?

Probabil va fi necesar, desi nu va putea fi de mare ajutor. Totusi, daca febra ajunge la 39 grade Celsius sau daca nu trece in 4,5 zile, doctorul trebuie sa verifice aparitia unei infectii secundare.

Fii in alerta pentru semne ale deshidratarii. Cateodata bebelusul poate refuza sa inghita din cauza durerii. Asa ca daca bebelusul nu mananca sau bea si nu a udat nici un scutec in mai mult de 6 ore, cheama medicul.

Cum pot avea cel mai bine grija de copilul bolnav?

Desi trebuie doar sa astepti intre 7 si 14 zile, cat ii trebuie virusului sa fie neutralizat in mod normal, poti sa il faci pe bebelus sa se simta mai confortabil. Incearca sa ii dai o suspensie de paracetamol la recomandarea medicului.

Pentru a evita deshidratarea incearca sa ii dai lapte, apa sau suc diluat pentru copiii mai mari. Poti incerca si cu acadele.

Odata ce a avut boala, poate fi reinfectat?

Dupa vindecare copilul ramane cu imunitate impotriva virusului, dar asta nu inseamna ca nu va mai putea contacta boala, intrucat  tulpinile sunt foarte numeroase.

Poate afecta adultii?

Boala afecteaza foarte rar adultii sanatosi, insa cei infectati prezinta doar o stare generala proasta, simptomatologia completa nemanifestandu-se doar la copiii mici.

Dar femeile insarcinate?

Nu s-a demonstrat o afectare specifica a femeilor insarcinate, dar in rare cazuri fetusul poate fi afectat. Daca femeia are contact cu un copil infectat, trebuie sa se spele pe maini frecvent si sa poarte manusi daca e nevoie sa-i schimbe scutecul.


Delia Negrea
Redactor Copilul.ro


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum