Tomograf de ultima generatie la spitalul "Sf. Pantelimon"

Sursa: Ziare.com, 21 August 2007, Vizualizari: 2494

Spitalul "Sf. Pantelimon" din Capitala beneficiaza incepand de marti, de un computer tomograf de ultima generatie ce a fost achizitionat in urma unei investitii de 500 de mii de euro.

Noul tomagraf permite o examinare completa si simultana a mai multor parti ale corpului.

"Aparatul are capacitatea de a scana in acelasi timp mai multe zone ale corpului omenesc, timpul de lucru reducandu-se semnificativ, iar cele mai multe detalii pot fi observate in timp real, astfel incat o radiografie la cap dureaza maxim un minut, iar una la plamani nu depaseste 10 minute", a declarat, marti, cu ocazia inaugurarii Centrului de Radiologie si Imagistica Medicala a Spitalului Sf. Pantelimon, medicul radiolog, Gheorghe Copaciu.

Managerul spitalului, Monica Boeru, a anuntat ca laboratorul va functiona permanent, echipa de specialisti fiind formata din patru medici radiologi si sapte asistente cu o experienta de 10 ani in domeniu.

"De serviciile laboratorului, vor beneficia cu prioritate urgentele medico-chirurgicale ale spitalului "Sf. Pantelimon" precum si bolnavii cronici internati", a subliniat managerul spitalului.

De asemenea, serviciile sunt disponibile si bolnavilor din ambulator trimisi de medicii specialisti cu bilete de trimitere tip ale caror examinari vor fi suportate de Casa de Asigurari Sanatate, iar pacientii in sistem privat vor putea fi examinati numai cu conditia existentei unei indicatii reale data de medic.

In cazul in cazul in care un pacient doreste sa-si faca un examen tomografic fara bilet de trimitere costul unei asemenea investigatii poate ajunge la valoarea de 350 de lei. Managerul spitalului, a tinut sa precizeze ca a introdus aceste costuri deoarece substanta de contrast este foarte scumpa.

Computerul tomograf va reduce substantial timpul de expunere a bolnavului la radiatii si de procesare a imaginii.

Din punctul de vedere al functionarii, computerul tomograf beneficiaza de asistenta service de la distanta, echipamentul fiind monitorizat pe internet de o echipa de specialisti, astfel incat mai bine de jumatate dintre defectiuni pot fi remediate de la distanta.

Managerul spitalului a aratat ca achizitia unui astfel de echipament a fost posibila datorita unui parteneriat public-privat si a apreciat ca era necesara pentru ca activitatea medicala sa se desfasoare la parametri normali. "Pana acum patru ani Spitalul Sf. Pantelimon, a avut in dotare un tomograf donat de Ministerul Sanatatii, care s-a stricat in timp, iar costurile de reparare se ridicau la 70 de mii de euro, suma care nu putea fi suportata de spital", a conchis managerul spitalului, Monica Boeru.

In unitatile sanitare publice ale Capitalei exista 17 computere tomograf din care trei astfel de aparate la Institutul Clinic Fundeni, doua la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, doua la Spitalul Clinic "Prof. Dr. B. Bagdasar" si doua aparate la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Citeste articolul pe site-ul Ziare.com

Ultimele 10 articole din revista presei

  •  

    Cere sfatul medicului

    afla raspunsurile la problemele tale

    Afla acum