Modul de recoltare, prelucrare, transport si stocare a probelor de urina

Pentru probarea diagnosticului, se recomanda urmatoarele analize si investigatii:

Recoltarea probelor de urina
Examenul fizic si biochimic al urinei furnizeaza o varietate de informatii asupra functionalitatii rinichilor sau a diferitelor boli sistemice care afecteaza aparatul excretor.
Multe din erorile care apar la testele efectuate din probe de urina se datoreaza unei faze preanalitice insuficient controlate: probe neomogene, probe examinate prea tarziu fata de momentul recoltarii, recipiente de recoltare contaminate.
Recoltarea corecta a urinei si transportul rapid catre laboratorul unde va fi testata sunt etape cruciale pentru obtinerea de informatii de calitate la  analizele din urina.
Urina se recolteaza in recipiente speciale, de unica folosinta, prevazute cu capac etans, pentru a preveni varsarea, evaporarea si contaminarea specimenului urinar. Daca se urmaresc examinari bacteriologice, recipientul trebuie sa fie steril.

Recipiente de recoltare
In laboratoarele Synevo se folosesc urmatoarele recipiente de recoltare a urinei:
- tub de urina (pentru biochimie si sediment);
- punga pediatrica de recoltare a urinei;
- pahar pentru urina din 24 ore.

Tub urina (biochimie+sediment) punga pediatrica de recoltare a urinei pahar pentru urina din 24 ore

Tipuri de probe de urina
Se pot recolta mai multe tipuri de probe de urina, in functie de examinarile ce trebuie efectuate:
1. prima urina de dimineata: pentru examenul biochimic al urinei pe strip si examenul microscopic al sedimentului urinar;
2. o proba de urina spontana sau spoturi urinare: determinari chimice calitative sau cantitative (in ultimul caz, rezultatul se raporteaza, de obicei, la creatinina urinara);
3. urina din 24 ore: determinarea ratei de excretie urinara a diversilor analiti.

Recoltarea primei urini de dimineata
Prima urina de dimineata este proba recomandata pentru biochimia urinei si examenul microscopic al sedimentului urinar, deoarece reprezinta cea mai concentrata urina, are un volum uniform si un pH scazut, ceea ce permite conservarea elementelor. Daca nu se poate obtine prima urina, se va nota ora recoltarii pe formularul de insotire al probei catre laborator.
Este foarte important ca pacientii sa cunoasca modul corect de recoltare al probelor de urina; mai jos sunt prezentate instructiuni pentru adulti/copii mari si sugari:

Instructiuni de recoltare la adult:
1. curatati zona genito-urinara  cu apa si sapun: la barbat se va asigura curatarea meatului si glandului; la femeie, in cazul in care este prezenta o secretie abundenta, alaturi de toaleta obisnuita a vulvei, se va introduce in vagin un tampon steril.
2. asigurati uscarea zonei anterior decontaminate cu ajutorul unor comprese sterile.
3. urinati o cantitate mica in toaleta si fara sa va opriti colectati in recipientul primit de la laborator restul de urina (recoltare din jetul urinar mijlociu, intr-un mod similar cu proba pentru urocultura).
4. pentru a preveni contaminarea probei, evitati sa atingeti recipientul de zona genitala.
5. etichetati recipientul de urina, precizand data si ora recoltarii.
6. refrigerati proba imediat dupa recoltare; trimiteti recipientul la laborator, respectand intervalul de timp mentionat la fiecare tip de test.

Instructiuni de recoltare la sugar:
1. curatati aria genito-urinara a copilului cu apa si sapun.
2. nu tamponati zona curatata pentru a accelera uscarea; nu aplicati creme, uleiuri sau pudre pediatrice.
3. atasati ferm de zona genito-urinara punga pediatrica de recoltare a urinei, astfel: dezlipiti banda protectoare din jumatatea inferioara a pungii si fixati portiunea adeziva la nivelul perineului; cand jumatatea de jos a pungii este fixata, dezlipiti partea superioara a benzii si continuati aplicarea portiunii adezive, asigurandu-va ca orificiul urinar a fost inclus in punga.
4. imediat dupa ce copilul urineaza in punga de recoltare, aceasta se dezlipeste si se transporta la laborator in conditii corespunzatoare.
FOARTE IMPORTANT!
- preveniti contaminarea probei de urina la transferul ei in recipientul de plastic; aveti grija sa nu atingeti containerul.
- refrigerati proba imediat dupa recoltare si trimiteti-o la laborator in aceeasi zi.

Recoltarea urinei din 24 ore

Cele mai frecvente erori in aceasta testare provin din incorecta recoltare sau conservare a urinei timp de 24 ore.
Urina din 24 ore se recolteaza in recipiente curate chimic; pe durata recoltarii, urina va fi tinuta la frigider; este contraindicata adaugarea de conservanti.
Pregatire pacient:
- aportul de lichide in timpul recoltarii trebuie sa fie normal (cu exceptia cazurilor cand medicul curant face recomandari specifice in acest sens).
- in unele cazuri se recomanda intreruperea medicatiei care poate induce interferente, cu cel putin 12 ore (de preferat 48-72 ore) inaintea inceperii recoltarii.
- unele alimente pot influenta anumiti compusi chimici, astfel ca uneori, la sfatul medicului, pacientul trebuie sa tina o anumita dieta inaintea acestei analize (vezi alimentele care trebuie evitate inaintea recoltarii probei pentru determinarea metanefrinelor si acidului vanilmandelic).
Instructiuni de recoltare:
Aruncati  prima urina de dimineata; asigurati-va ca vezica urinara s-a golit complet; notati ora acestei urinari - reprezinta START TIME.
- incepeti colectarea urinei in recipientul de urinare; nu urinati direct in recipient.
- colectati urina de fiecare data cand urinati in timpul celor  24 ore.
- colectati ultima urina emisa exact la 24 ore de la momentul START TIME; incercati sa urinati in acel moment, chiar daca nu exista nevoie imperioasa de a o face; acesta reprezinta momentul FINISH TIME.
- introduceti recipientul de colectare a urinei intr-o punga de plastic si pastrati-l intr-un loc racoros si rece (frigider) pe toata durata recoltarii.
- daca din greseala una din probele de urina recoltate este aruncata, recoltarea trebuie reluata.
- la sfarsitul recoltarii masurati intregul volum obtinut si dupa omogenizarea prin agitare a urinei, transferati cca. 100 mL in recipientul de unica folosinta primit de la laborator.
- etichetati recipientul, mentionand volumul de urina din 24 ore si trimiteti-l la laborator.

Transportul, prelucrarea si stocarea probelor de urina
Pentru biochimia urinei si examenul microscopic al sedimentului urinar se recomanda ca urina sa fie examinata in maximum 2 ore de la recoltare.
Cu cat urina este lasata mai mult timp la temperatura camerei, cu atat devine mai putin valoroasa pentru aceasta analiza.
Daca nu se poate asigura transportul la laborator in acest interval, urina trebuie sa fie pastrata la frigider sau tratata cu anumiti conservanti sau fixatori. Aceste masuri impiedica sau incetinesc multiplicarea bacteriana pana in momentul efectuarii testelor.
Atunci cand probele de urina ale pacientilor trebuie transportate la distanta (ex.: studii clinice), se vor folosi in exclusivitate eprubete cu fixatori (“vacuette”), in care se varsa urina din containerul de recoltare. In astfel de cazuri se utilizeaza substante ca etanol 95%, acid acetic, acid boric, acid clorhidric, toluen sau fixatori comerciali (Mucolexx sau Saccomanno).
Pentru determinarile urinare cantitative ale diversilor analiti urinari se recomanda ca probele sa fie procesate imediat dupa ce au ajuns la laborator. Daca acest lucru nu este posibil, probele vor fi pastrate la frigider, dupa ce in prealabil au fost adaugati urmatorii stabilizatori: acid clorhidric, pentru determinarile de calciu, magneziu, fosfor, acid vanilmandelic, metanefrine, si hidroxid de sodiu, pentru determinarile de acid uric.

  •  

    Cere sfatul medicului

    afla raspunsurile la problemele tale

    Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK