Crinul alb (lilium candidum)

Crinul face parte din familia Liliaceea si este planta specifica zonelor de clima temperata, dar este intalnita si in bazinul Marii Mediterane, Africa si in Asia; este cea mai veche floare cultivata.

In Romania este cultivat in gradini si sere ca planta ornamentala. In pamant aceasta planta are un bulb solzos. Tulpina sa este inalta de pana la 1,5 metri, frunzele sunt invers lanceolate si cresc opus.

Pe fiecare tulpina se pot forma pana la 12 flori mari, albe, foarte parfumate, ce infloresc la inceputul verii si au forma de potir, cu petalele intoarse mult. Dintre substantele chimice continute amintim: uleiuri volatile, fitoncide. Principiile sale chimice au proprietati cicatrizante foarte puternice, calmante, reduc stresul, decongestionante, ajuta la reglarea batailor inimii. In fitoterapie sunt folosite petalele florii si bulbii.

Uz intern:

- excitatie nervoasa, palpitatii cardiace si insuficienta cardiaca, stari nervoase, stres, tulburari de memorie, inflamatia cailor respiratorii superioare, angoase - sub forma de infuzie sau decoct de bulb, tinctura de petale.

Uz extern:

- abcese, arsuri, dureri de ochi, faringite, furuncule, laringite, inflamatia urechii, insomnii, otite, panaritiu, rani, tuse uscata - pentru rani si abcese sau arsuri se coace bulbul si se bandijoneaza local, tinctura calda aplicata in ureche, spalaturi cu infuzie de petale, alifie, gargara cu infuzie.

Citeste si

Arhiva
 • Cat de periculos este plasticul pentru sanatatea noastra? Cat de periculos este plasticul...

  Produsele din plastic sau, mai bine zis, aditivii chimici din compozitia produselor de plastic, au efecte negative asupra mediului si, implicit, asupra sanatatii umane. Specialistii au tras un semnal de alarma, iar Parlamentul European a anuntat recent ca, incepand din...citeste mai mult

 • Diagosticarea precoce a cancerului poate salva vieti Diagosticarea precoce a cancerului...

  Organismul uman este intr-o continua schimbare, insa unele modificari care par a fi normale pot fi semne precoce ale cancerului. Este important sa se acorde o mare atentie corpului si la cel mai mic semn diferit sa se ceara opinia unui specialist. In cazul cancerului,...citeste mai mult

 • Hipoxia cerebrala sau privarea de oxigen a creierului Hipoxia cerebrala sau privarea de...

  Hipoxia cerebrala este o forma de hipoxie sau deficit de oxigen care afecteaza creierul. Apare atunci cand creierul nu primeste suficient oxigen, chiar daca fluxul sanguin inca exista. Atunci cand alimentarea cu oxigen a creierului este oprita, se foloseste termenul de...citeste mai mult

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum