Castravetele (cucumis sativus)

Castravetele este o planta comestibila, din familia Curcubitaceae si este originar din India. In Romania este cultivat in sere si culturi intense. Planta de castravete este taratoare, ajunge pana la 2 metri lungime si se agata pe suprafete de sustinere cu ajutorul carceilor. Frunzele sale sunt mari, aspre si acopera fructele. Florile sunt mici, de culoarea galben pal. Castravetele (fructul) este cilindric, alungit, poate ajunge si la lungimi de 50 cm, desi in mod normal are cca 10 cm lungime. Castravetele contine urmatoarele substante chimice: vitaminele A, B, C, sulf, magneziu, oxid de calciu, mucilagii, erepsina. Principalele sale calitati sunt: racoritor, depurativ, dizolvant al acidului uric si al uratilor, diuretic, hipnotic usor, astringent extern, stimuleaza pancreasul sa produca insulina. Este utilizat in industria alimentara si se comercializeaza si in forma murata, dar este un ingredient important utilizat in industria cosmetica datorita efectelor sale astringente, calmante si de restabilire a ph-ului pielii. In fitoterapie este utilizat fructul ca atare sau sucul lui.

Uz intern: 

- artrita, colibaciloza, colici,   guta,  iritatii intestinale, intoxicatii, litiaza biliara si renala, pecingine,  stari subfebrile, temperamente biloase si sangvine, indigestii - se consuma castravetii proaspeti sau murati, suc proaspat.

Uz extern:

- acnee, cosmetica,  dermatoze superficiale, crapaturi ale buzelor, pete pe piele, pistrui, pori dilatati ai fetei, prurit, reumatism, riduri, arsuri solare, tendinite, dureri articulare - fie felii de castravete proapat aplicate direct, fie comprese cu suc proaspat, felii de castravete macerat in lapte.

Citeste si

Arhiva
  • Ce boli pot ascunde poftele alimentare? Ce boli pot ascunde poftele alimentare?

    Orice individ are la un moment dat o anumita preferinta alimentara, mai exact o pofta pentru alimente sarate, dulci sau pentru legume si, de ce nu, pentru alimentele acre sau pentru cafea. Daca insa aceste pofte apar destul de des ar trebui sa consulti un medic pentru...citeste mai mult

  • Legatura dintre temperaturile scazute si riscul de infarct Legatura dintre temperaturile scazute...

    Iarna, corpul trece printr-o schimbare hormonala din cauza orelor mai putine in care este expus la lumina naturala a soarelui. Mai mult, frigul, umezeala si temperaturile reduse fac arterele sa se ingusteze, restrictionand astfel fluxul sangelui si reducand cantitatea de...citeste mai mult

  • Cand mergem cu copilul la logoped? Cand mergem cu copilul la logoped?

    Logopedia se ocupa cu depistarea si corectarea tulburarilor de limbaj. Totodata, logopedia presupune educarea limbajului deficitar, optimizarea comunicarii si intelegerii. Din punct de vedere etimologic, cuvantul logopedie provine din limba greaca, "logos" insemnand...citeste mai mult

  •  

    Cere sfatul medicului

    afla raspunsurile la problemele tale

    Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK