Arborele de ceai (melaleuca alternifolia)

Arbust inalt, original din Australia, face parte din familia  Myrtaceae si este inrudit cu eucaliptul. Este o planta de cultura, ce prefera zonele mlastinoase din New South Wales sau cele din apropierea apelor. Frunzele au culoare verde intens si sunt alungite. Florile sunt de culoare alba, iar fructele sale sunt lemnoase, rotunde si mici (2-3 mm diametru).

In fitoterapie sunt utilizate frunzele si ramurile tinere. Cel mai des se foloseste in scop medicinal uleiul volatil, care se gaseste in frunzele plantei. Frunzele sunt bogate in terpineol, cineol, pinen, terpinen. Arborele de ceai are urmatoarele proprietati: antimicrobian, antimicotic, antiseptic, detoxifiant, usor antiinflamator si analgezic.

Arborele de ceai are si alte utilizari: intra in componenta produselor cosmetice, in aromaterapie.

Uz intern:

 

- raceala, sinuzita, laringita, tuse, ulcer aftos, paraziti intestinali, infectii urinare si genitale, candida  - sub forma de infuzie sau decoct, ulei.

 

Uz extern:

- taieturi, rani, furunculi, arsuri (inclusiv solare), paduchi, psoriazis, impetigo, dermatita seboreica, infectii ale unghiilor, matreata, urticarie, zona zoster, dermatita de scutec la copii, intepaturi de insecte, acnee, afte, calvitie, prurit anal si infectii genitale - uleiul esential ca atare sau sub forma de inhalatii, bai, comprese.

 

Efecte adverse:

- Uleiul concentrat poate irita pielea foarte sensibila.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Cere sfatul medicului

    afla raspunsurile la problemele tale

    Afla acum