Arbore de ceara (myrica cerifera)

Arbustul de ceara este original din America de Nord, s-a aclimatizat si de-a lungul coastei estice a Statelor Unite, dar si in tari precum Cuba. Prefera terenurile mlastinoase sau din apropierea apelor si tolereaza si solurile sarate. Se poate dezvolta si in zone insorite, dar suporta bine si zonele umbroase. Este un arbust de cultura si initial a fost utilizat cu scop decorativ.

 Frunzele sale sunt ascutite, de nuante de verde care variaza de la verde-galbui, pana la verde intens. Frunzele isi pastreaza culoarea aproape tot anul, iar atunci cand sunt sfaramate sunt extrem de aromate. Florile sunt unisexuate si apar in timpul iernii: florile masculine sunt sub forma de matisori de culoare verde-galbui, iar florile feminine sunt mici si se dezvolta in interiorul fructului. fructele sale sunt de culoare albastra si sunt acoperite cu un strat de ceara naturala.
Arbustul este bogat in uleiuri volatile, amidon, acid lignin-sulfonic, tanin, rasini astringente, fenoli, dar si myricadiol, taraxerol si taraxerone.

 In scopuri fitoterapeutice este folosita coaja radacinii, care se recolteaza toamna tarziu. Extrasul din arborele de ceara este astringent, stimuleaza circulatia, diaforetic (provoaca transpiratia).

Pundra din arbore de ceara este utilizata in combaterea puricilor si gandacilor,  iar ceara este utilizata la lumanari.

 

Uz intern:

- dizenterie, ulcere perforate, diaree, colite, raceala, gripa, stari febrile acute – sub forma de decoct, tinctura, infuzie

 

Uz extern:

- gingii care sangereaza, leucoree, dureri de gat – sub forma de gargara, spalaturi locale sau pudra de radacina.

 

Contraindicatii:

- Nu se recomanda consumul plantei (si in mod special extractul) de catre femeile si bolnavii de cancer.

Citeste si

Arhiva
  • Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos alimentar - un pericol pentru sanatate Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos...

    Glutamatul de sodiu sau monosodic este una dintre cele mai cunoscute substante ce se regaseste in anumite alimente, dar si in industria alimenta cu rol de potentiator de arome. Mai este cunoscut ca fiind si un aminoacid non-esential si de aceea il gasim in mod natural in:...citeste mai mult

  • Care este legatura dintre anxietate si pierderea apetitului alimentar? Care este legatura dintre anxietate...

    Anxietatea este o afectiune ce produce schimbari ale apetitului in cele mai multe dintre cazuri. Astfel, unii oameni cu anxietate tind sa consume cantitati prea mari de alimente sau sa manance multa hrana nesanatoasa, in timp ce altii isi pierd semnificativ pofta de...citeste mai mult

  • Ce poate indica pierderea parului in cazul copiilor? Ce poate indica pierderea parului in...

    Multi adulti se asteapta sa le cada parul pe masura ce inainteaza in varsta. Insa, pierderea parului la copii poate fi un semnal de alarma, mai ales cand acestia au portiuni ale scalpului unde nu mai exista par, sau acesta este foarte subtire. Cu toate acestea, pierderea...citeste mai mult

  •  

    Cere sfatul medicului

    afla raspunsurile la problemele tale

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter