Yermonil, draj.

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2018

Informatii prospect Yermonil, draj.

Indicatii
Pentru evitarea sarcinii.

Reactii adverse
Relativ frecvent, dar cu semnificatie minora, fara sa necesite intreruperea medicatiei: greata, cefalee banala, crestere in greutate, tensiune mamara, iritabilitate, depresie, acnee, seboree, hipertricoza, sangerari intermenstruale, oligomenoree, amenoree, modificari de libidou, candidoza vaginala. Rareori, dar cu semnificatie grava, impun oprirea medicatiei: hipertensiune arteriala, accidente cardio-vasculare, tromboembolii, icter colestatic, hipercolesterolemie si/sau hipergliceridemie, diabet, mastodinie severa sau mastopatie, cefalee marcata sau neobisnuita, migrena, vertij, tulburari de vedere, agravarea epilepsiei, adenom hepatic (accidente hemoragice intraabdominale), galactoree (posibilitate de adenom hipofizar), tumori mamare si uterine. A fost semnalat un risc crescut de litiaza biliara.

Mod de administrare
Cate un comprimat in fiecare zi (la aproximativ aceeasi ora), in cure de 22 zile, separate prin pauze de 6 zile (in care obisnuit se produc sangerari uterine care dureaza 3-5 zile); prima cura incepe in prima zi de menstruatie. Administrarea trebuie facuta cu mare regularitate; daca se omite un comprimat, in ziua care urmeaza se administreaza 2 comprimate; in caz de voma sau diaree se repeta doza.

Actiune terapeutica
Asociatie estro-progestogena activa pe cale orala; are efect contraceptiv prin inhibarea secretiei de gonadotrofine (impiedica ovulatia), diminuarea secretiei de mucus cervical (impiedica penetratia spermei) si modificarea endometrului (impiedica implantarea oului).

Contraindicatii
Absolute: sarcina, boli tromboembolice manifeste sau in antecedente, hipertensiune arteriala, boala coronariana, valvulopatii, afectiuni cerebro-vasculare, patologie oculara vasculara, cancer de san si uterin, boli hepatice grave sau recente, tumori hipofizare, hemoragii genitale nediagnosticate, colagenoze, porfirii, otoscleroza. Relative: diabet, hipergliceridemie, hipercolesterolemie, obezitate, tumori benigne de san, hiperplazie sau fibroame uterine, galactoree, insuficienta renala, antecedente de colestaza recurenta si prurit recidivant in timpul sarcinii. Deoarece riscul de tromboza arteriala este mare, la femeile mai in varsta, mai ales la fumatoare, se recomanda folosirea altor mijloace contraceptive decat asociatiile estro-progestogene. inaintea inceperii tratamentului estro-progestogen si periodic in timpul acestuia este obligatoriu controlul medical – examen clinic (presiune arteriala, greutate corporala), bilant ginecologic (sani, uter, frotiu vaginal), probe biologice (colesterolemie, trigliceridemie, glicemie, probe hepatice); este necesara supraveghere atenta la femeile cu epilepsie, migrene, astm bronsic, antecedente familiale de accidente vasculare; simptomele care semnaleaza complicatii grave – cefalei marcate, persistente, neobisnuite, tulburari oculare, cresterea presiunii arteriale – impun oprirea tratamentului; tratamentul trebuie intrerupt in caz de imobilizare prelungita si o luna inaintea interventiilor chirurgicale. Administrarea concomitenta de medicamente inductoare enzimatice – rifampicina, barbiturice, fenitoina etc. – scade eficacitatea anticonceptionalelor orale (se folosesc alte mijloace contraceptive).

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament Candidoza bucala - cauze, simptome si...

    Ce este candidoza bucala Candidoza bucala (orofaringiana) este o infectie determinata de anumiti fungi (ciuperci) ce se dezvolta la nivelul gurii, limbii si al gatului. Candidoza bucala este mai frecventa la nou-nascuti, sugari si batrani, dar poate sa apara la...citeste mai mult

  •  

    Cere sfatul medicului

    afla raspunsurile la problemele tale

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.