Clickmed
programare rapida la medic

Volumatic

Publicat la data de: 06 Ianuarie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Volumatic

Dispozitiv pentru inhalat

Testat si aprobat pentru utilizare cu inhalatoare GlaxoSmithKline

Marca CE

Cititi acest prospect cu atentie inaintea utilizarii Volumatic-ului.

Ce este Volumatic?

Volumatic este un dispozitiv pentru inhalat cu volum marit. Se utilizeaza cu inhalatoarele GlaxoSmithKline.

Pentru ce este utilizat Volumatic?

In cazul utilizarii inhalatoarelor pe baza de aerosoli, este important sa eliberati un puf de medicament imediat ce ati inceput sa inspirati. Volumatic va ajuta sa obtineti beneficiul maxim de la inhalator. Acesta permite unei cantitati mai mari de medicament sa ajunga in plamani, unde este necesar, si mai putin in gura unde, uneori, poate avea efecte secundare.
Este de obicei utilizat:
• pentru a depasi orice dificultate in apasarea inhalatorului si inspirarea in acelasi timp.
• pentru a elibera doze mai mari de medicament

Cum se utilizeaza Volumatic?

Va rugam cititi cu atentie instructiunile urmatoare.

FIGURA NR. 1

1. Potriviti impreuna cele doua jumatati ale Volumatic. Aliniati santul de pe o jumatate cu fanta de pe cealalta jumatate si apasati-le impreuna.

FIGURA NR. 2

2. Scoateti capacul piesei bucale si verificati interiorul si exteriorul piesei bucale pentru a va asigura ca aceasta este curata. Daca inhalatorul este nou sau daca nu a fost utilizat timp de o saptamana sau mai mult, agitati bine si eliberati un puf in aer, pentru a-l pune in stare de functionare.

FIGURA NR. 3

3. Agitati bine inhalatorul.

FIGURA NR. 4

4. Fixati ferm inhalatorul in capatul Volumatic-ului, in partea opusa piesei bucale. Verificati piesa bucala a Volumatic-ului, in interior si exterior, pentru a va asigura ca este curata.

FIGURA NR. 5

5. Tineti dispozitivul asa cum este aratat in figura. Expirati atat cat va este confortabil si apoi .....

FIGURA NR. 6

6. Strangeti buzele ferm in jurul piesei bucale, dar fara a o musca.

FIGURA NR. 7

7. Apasati in jos cu degetul baza inhalatorului pentru a elibera un puf de medicament. Imediat inspirati o data adanc sau inspirati de 5 ori normal pentru a va asigura ca medicamentul ajunge in plamani. Nu este nevoie sa scoateti Volumatic-ul din gura pentru a expira. Ar trebui sa auziti valva piesei bucale facand clic, atunci cand respirati prin ea. Daca nu auziti nici un zgomot, ridicati usor Volumatic-ul si incercati din nou.

FIGURA NR. 8

8. Tineti-va respiratia, scoateti Volumatic-ul din gura si luati degetul de pe baza inhalatorului. Daca ati inhalat inspirand o singura data adanc, continuati sa va tineti respiratia atat cat este confortabil.

9. Expirati.

10. Daca aveti nevoie de mai mult de un puf, scoateti inhalatorul prin inclinarea bazei si repetati etapele 3-9.

11. Dupa utilizare, scoateti inhalatorul din Volumatic. Repuneti capacul piesei bucale pentru a-l proteja de praf.

Daca utilizati mai multe tipuri de inhalatoare prin Volumatic, repetati procesul de la etapa 2. Nu este nevoie sa asteptati intre inhalari.

Daca considerati dificila apasarea bazei inhalatorului atunci cand piesa bucala a Volumatic-ului este in gura, puteti elibera un puf in Volumatic si plasati IMEDIAT piesa bucala a Volumatic-ului in gura si inspirati (ca in etapa 7).

Daca vi s-au dat instructiuni diferite pentru utilizarea Volumatic-ului, urmati-le cu atentie.

Daca aveti dificultati, apelati la sfatul medicului sau al farmacistului.

Ce nu trebuie sa faceti?

Nu pulverizati toate puf-urile in Volumatic o data si apoi inspirati. Trebuie sa inhalati fiecare puf separat.

Nu puneti buzele peste orificiile piesei bucale, daca valva nu functioneaza.

Cum trebuie pastrat Volumatic?

Volumatic-ul trebuie curatat cu regularitate, preferabil de doua ori pe saptamana.

1. Separati cu grija cele doua jumatati ale Volumatic-ului. Nu scoateti valva.
2. Spalati cele doua jumatati cu apa calduta, care poate contine un detergent mediu sau o solutie de sterilizare de tipul celor utilizate pentru curatarea biberoanelor. Puteti utiliza o periuta de dinti moale sau o perie de sticle pentru a indeparta orice pelicula care se formeaza pe valva sau in interiorul Volumatic-ului. Atat timp cat valva se misca atunci cand inspirati sau expirati, aceasta depunere nu afecteaza functionarea Volumatic-ului.
3. Clatiti bine cu apa curata. Lasati piesele la temperatura camerei pana cand sunt complet uscate. Nu frecati interiorul Volumatic-ului cu o panza si nu-l lustruiti pentru ca poate aparea electricitate statica, care poate afecta inhalatorul. Nu puneti piesele intr-un loc incalzit pentru a le usca mai repede.
4. Pastrati Volumatic-ul in cutie, pentru a-l mentine curat.

Copiii pot asambla si curata Volumatic-ul sub supravegherea unei persoane adulte. Pe partea exterioara a Volumatic-ului se pot aplica etichete, atat timp cat nu influenteaza functionarea dispozitivului. Copiii pot exersa clic-ul valvei prin inspiratii si expiratii, fara a utiliza inhalatorul.

Pentru copii mici este disponibil un Volumatic pediatric, care are o masca faciala moale.

Volumatic-ul trebuie inlocuit dupa 6-12 luni de utilizare.

Volumatic este marca inregistrata a grupului de companii GlaxoSmithKline.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Tumorile oculare din perspectiva oncologului

    Cancerele oculare sunt afectiuni rare, care pot afecta semnificativ calitatea vietii, pot determina pierdera vederii si pot determina morbiditate si mortalitate crescuta. Cele mai frecvente sunt retinoblastomul si melanomul uveal. Alte forme, ce pot sa apara sunt limfomul...citeste mai mult

  • Cordul atletului, o forma de hipertrofie a ventriculului stang

    Cordul atletului se caracterizeaza prin modificari structurale si functionale care apar in randul persoanelor care se antreneaza pe durate prelungite (de exemplu, 1 ora in majoritatea zilelor) sau frecvent la intensitati mari (sportivii de performanta). citeste mai mult

  • 25 de ani de DENT ESTET in Romania

    Investitii de zeci de milioane de euro in infrastructura medicala si sute de mii de pacienti din tara si strainatate tratati la standarde internationale. Dezvoltarea singurei retele de clinici stomatologice din Romania cu abordare 360° in ingrijirea pacientilor – cu...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Ajuta-ma sa fiu copil cuminte!

    Buna ziua, Sunt mamica unei fetite de 4 ani careia i s-a recomandat o operatie de "coalescenta labiilor mici". Va rog sa-mi spuneti unde se fac astfel de operatii, inclusiv clinici particulare? Cui trebuie sa ma adresez-chirurgului sau ginecologului? Multumesc frumos Doina

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter