Clickmed
programare rapida la medic

Vitamina b1, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Vitamina b1, comprimate

Indicatii
Beriberi, encefalopatie Wernicke; stari de hipovitaminoza in febra prelungita, boli epuizante, hipertiroidism; ca tratament adjuvant in diabetul zaharat, nevrite si polinevrite, nevralgii, zona zoster, migrene, hepatite, algii reumatismale, varsaturi de sarcina, alcoolism.

Doze si mod de administrare
Oral, 1-4 comprimate pe zi curativ; 1/2-1 comprimat/zi pentru profilaxie.
Adulti: s.c.,i.m., i.v.: 20-40 mg/zi sau la 2 zile, pana la 100-300 mg/zi sau la 2 zile in carentele grave.
Copii: s.c., i.m.: 5-20 mg/zi. Nu se administreaza i.v.

Compozitie
Comprimate continand clorhidrat de tiamina 10 mg.
Clorhidrat de tiamina 0,010 g 0,025 g 0,100 g
Apa distilata pana la 1 ml 1 ml 2 ml.

Actiune terapeutica
Intervine in metabolismul hidrocarbonatelor, tiamin pirofosfatul fiind grupul prostetic al carboxilazei, enzima care intervine in degradarea acidului piruvic. Lipsa tiaminei este urmata de cresterea acidului piruvic in sange si in urina, cu aparitia de polinevrite. Stimuleaza transformarea glucidelor in lipide si a acidului piruvic si alfa-cetoglutamic in aminoacizi. Favorizeaza depunerea glicogenului in ficat, creste toleranta la glucide. Este necesara pentru functia normala a sistemului nervos si a aparatului cardiovascular. Intervine in sinteza acetilcolinei, favorizand transmiterea influxului nervos. Participa la formarea hormonului tireotrop si la inactivarea estrogenilor in ficat.

Contraindicatii
Intoleranta sau alergie la tiamina (mai ales forma injectabila); incompatibilitate cu vitamina B2 (riboflavina) si cu benzpenicilina.

Masuri de precautie
Datorita posibilitatii aparitiei socului anafilactic in cazul administrarii intravenoase a tiaminei, aceasta se va face in conditiile in care mijloacele de reanimare sunt disponibile.

Sarcina si alaptarea
Nu s-au efectuat studii de teratogeneza la animale de laborator. Nu au fost semnalate efecte malformative sau fetotoxice la om. Deoarece experienta clinica la gravide este limitata si nu pot fi excluse toate riscurile, nu se recomanda administrarea produsului in timpul sarcinii. Tiamina se excreta in laptele matern. Deoarece nu se cunosc efectele asupra sugarului, se recomanda evitarea administrarii produsului in perioada de alaptare.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Nu exista date care sa demonstreze ca tiamina influenteaza negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Poate produce fenomene alergice, greturi, varsaturi, iritabilitate.

Supradozaj
Fenomene de supradozare nu apar datorita faptului ca tiamina nu se depoziteaza in cantitati mari in organism, iar excesul este eliminat. Pastrare A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25`C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj
Cutie cu 5 fiole din sticla incolora, cu inel de rupere sau cu punct de rupere sau cu inel de rupere si doua inele (albastru si verde), pe gatul fiolei, a cate 2 ml solutie injectabila Cutie cu 10 fiole din sticla incolora, cu inel de rupere sau cu punct de rupere sau cu inel de rupere si doua inele (albastru si verde), pe gatul fiolei, a cate 2 ml solutie injectabila

Producator S.C. ZENTIVA S.A.
Detinatorul Autorizatiei de punere de piata S.C. ZENTIVA S.A. B-dul Theodor Pallady nr. 50 Sector 3, 032266 Bucuresti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului: Ianuarie 2012

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Vitamina C in viroza respiratorie

    Generalitati Multi oameni iau imediat, de la primul semn de raceala, comprimate de vitamina C. Aceasta este atat de obisnuita in tratamentul virozelor respiratorii incat a ajuns sa fie adaugata intr-o multime de produse cum ar fi sucurile cu adaos de vitamina C,...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  • Efectele vitaminei C asupra organismului

    Despre vitamina C Vitamina C sau acidul ascorbic este una dintre cele mai cunoscute si consumate vitamine sub diverse forme, iar principalul sau beneficiu il reprezinta apararea sistemului imunitar. In anul 1937 cercetatorul Albert Szent impreuna cu echipa sa a...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Vitamine si minerale

    Buna ziua, Va rog sa imi spuneti care este cel mai complex medicamente care contine vitamine, minerale si antioxidanti pentru prevenirea cancerului de orice tip. De asemenea, daca se poate sa imi spuneti si cum se administreaza acest medicament. Va multumesc anticipat!

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter