Clickmed
programare rapida la medic

Vimpat, comprimate

Publicat la data de: 17 Mai 2010 | Actualizat la data de: 23 Aprilie 2021

Informatii prospect Vimpat, comprimate

Compozitie
Vimpat este un medicament care contine substanta activa lacosamida. Este disponibil sub forma de comprimate ovale (de culoare roz: 50 mg; galbene: 100 mg; de culoarea ocru: 150 mg; albastre: 200 mg), sub forma de sirop 15 mg/ml) si sub forma de solutie perfuzabila (perfuzie intr-o vena 10 mg/ml).

Indicatii
Vimpat se utilizeaza pentru tratamentul crizelor epileptice partiale (crize epileptice care isi au originea intr-o anumita zona a creierului) ca medicament adjuvant (de completare) al tratamentului cu alte antiepileptice, la pacientii cu varsta mai mare de 16 ani avand diagnosticul de epilepsie. Poate fi folosit la pacientii cu crize de instalare partiala cu sau fara generalizare secundara (cazul in care descarcarea epileptica cuprinde creierul in intregime). Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Vimpat se ia de doua ori pe zi, cu sau fara alimente. Doza de inceput recomandata este de 50 mg de doua ori pe zi. Dupa prima saptamana, doza ar trebui crescuta la 100 mg de doua ori pe zi, iar apoi, in functie de raspunsul pacientului la tratament, dozele pot fi crescute cu cate 50 mg de doua ori pe zi, pana la doza maxima de 200 mg de doua ori pe zi. O forma de ambalare speciala cu comprimate cu toate cele patru concentratii este disponibila pentru a simplifica tratamentul initial. Pentru pacientii cu afectiuni renale pot fi folosite doze mai mici. Daca pacientul nu poate inghiti temporar comprimatele sau siropul, Vimpat poate fi administrat si sub forma de solutie perfuzabila cu durata de 15 minute pana la o ora. Aceasta forma trebuie utilizata doar cateva zile.

Actiune terapeutica
Substanta activa din Vimpat, lacosamida, este un medicament antiepileptic. Epilepsia este cauzata de excesul de activitate electrica din creier. Nu se cunoaste exact modul in care actioneaza lacosamida, dar se presupune ca reduce activitatea canalelor de sodiu (pori de pe suprafata celulelor nervoase) care permit transmiterea impulsurilor electrice dintre celulele nervoase. De asemenea, se crede ca lacosamida este implicata in procesul de regenerare a celulelor nervoase lezate. Impreuna, aceste actiuni pot preveni raspandirea activitatii electrice anormale prin structurile creierului, scazand riscul aparitiei unui eveniment epileptic.

Contraindicatii
Folosirea Vimpat nu este recomandata in cazul pacientilor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la lacosamida sau oricare alt ingredient al acestui medicament, sau care au blocuri atrioventriculare de gradul doi sau trei (un tip de tulburari de ritm cardiac). Comprimatele Vimpat nu pot fi utilizate in cazul persoanelor cu hipersensibilitate la arahide sau soia.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Vimpat (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt: ameteli, dureri de cap, diplopie (vedere dubla) si greata (stare de rau). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Vimpat, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter