Clickmed
programare rapida la medic

Ventodisks, pulbere inhalatorie

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Ventodisks, pulbere inhalatorie

Compozitie
VENTODISKS, pulbere inhalatorie este un aerosol conditionat in doze, care elibereaza cate 200 mcg sau 400 mcg de pulbere salbutamol la fiecare actionare.

Indicatii
Salbutamol este un stimulent beta-adrenergic cu actiune inalt selectiva asupra receptorilor bronsici si cu efect redus sau nul asupra receptorilor cardiaci la doze terapeutice. Salbutamol este de asemenea eficient in prevenirea eliberarii de histamina si SRSA sub actiunea antigenelor, din mastocitele plamanului sensibilizat cu anticorpi de tip IgE. Aceasta reactie de hipersensibilitate de tip I este considerata a fi factorul declansant al astmului alergic.  Este astfel indicat, atat in tratamentul si profilaxia astmului bronsic, cat si in tratamentul altor afectiuni asociate cu obstructia reversibila a cailor respiratorii, cum sunt bronsita si emfizemul. Avand un efect de durata este ideal pentru tratamentul de intretinere al astmului si bronsitei cronice. Folosirea medicamentului prin inhalare, utilizand salbutamolul in doze de mcg, evita tremorul muscular asociat uneori cu terapia orala.  Actioneaza rapid si poate fi utilizat in tratamentul acceselor de dispnee acuta. Se pot lua doze profilactice inainte de efort sau pentru prevenirea astmului indus de exercitiu. Actiunea sa selectiva asupra bronsiilor si lipsa de efect asupra sistemului cardiovascular permit ca sa poata fi administrat la pacientii cu afectiuni cardiace sau hta, inclusiv la cei ce utilizeaza beta-blocante, medicamente care deseori produc tulburari de respiratie (bronhospasm).

Doze si mod de administrare 
Adulti: pentru tratamentul bronhospasmului acut si al episoadelor intermitente de astm pot fi administrate una sau doua inhalari in doza unica. Doza recomandata pentru profilaxie sau pentru tratamentul de intretinere este de 400 mcg, administrate cu 10-15 minute inainte de expunerea la trigger. Pentru a preveni bronhospasmul indus de exercitiu, se recomanda folosirea a 400 mcginainte de efort. Nu se va depasi doza maxima de 1600 mcg/zi. 
Copii: doza recomandata in bronhospasmul acut, accesele astmatice episodice sau inainte de efort este de 200 mcg. Pentru tratamentul de intretinere sau profilaxie se recomanda 200 mcg cu 10-15 minute inainte de expunerea la trigger. Aceasta doza poate fi marita la 2 inhalatii daca este necesar. Nu se va depasi doza maxima de 800 mcg/zi. 

Contraindicatii
Este contraindicat la pacientii cu antecedente de hipersensibilitate la oricare din componenti. Desi salbutamolul i.v. si ocazional si sub forma de tablete se utilizeaza in tratamentul amenintarii de nastere prematura cand nu exista complicatii ca placenta praevia, disgravidie sau hemoragie antepartum salbutamolul sub forma de aerosoli nu este indicat in aceasta situatie. Preparatele de salbutamol nu se vor utiliza in tratamentul amenintarii de avort in primul sau al doilea trimestru de sarcina.

Masuri de precautie
In cazul in care o doza inhaler anterior eficace nu mai asigura o ameliorare a simptomelor de cel putin 3 ore, pacientul trebuie sa se prezinte la medic pentru o eventuala completare a tratamentului. Trebuie administrat cu precautie la pacientii cu tireotoxicoza. Salbutamolul nu se va asocia cu beta-blocante neselective de tipul propranololului. Hipokaliemia ce poate deveni acuta poate sa apara dupa terapie beta2-agonista administrata parenteral si cu aerosoli.
Sarcina si alaptare: utilizarea la gravide necesita o evaluare atenta a beneficiului si riscului. Salbutamol este larg utilizat de mult timp fara consecinte neplacute; aceasta include si folosirea sa in tratamentul amenintarii de nastere prematura. Cu toate acestea, la fel ca pentru majoritatea medicamentelor, exista putine date privind siguranta utilizarii in primele luni de sarcina, studiile pe animale evidentiind, insa, unele efecte nocive asupra fatului.
Precautii farmaceutice: se va pastra la temperaturi sub 30 grade Celsius. Se vor evita lumina directa si temperaturile foarte scazute. Flaconul nu va fi gaurit, spart sau ars, chiar daca este aparent gol. Ca si toate celelalte medicamente conditionate in aerosoli dozati, efectul acestui medicament poate scadea cand flaconul este rece.

Reactii adverse
Nu s-au semnalat reactii adverse importante dupa tratament. Reactii de hipersensibilitate, incluzand angioedemul, urticaria, bronhospasmul, hipotensiunea si colapsul au aparut foarte rar. Au fost raportate cazuri foarte rare de crampe musculare tranzitorii. Pot aparea rar tremor muscular si cefalee, care de obicei dispar in tratamentul continuu. Ca si in cazul altor tratamente inhalatorii, potentialul de aparitie a unui bronhospasm paradoxal trebuie avuta in vedere. Daca acesta apare, tratamentul se va intrerupe imediat si se va trece la o terapie alternativa. Hipokaliemia ce poate deveni acuta poate sa apara dupa terapie beta2-agonista administrata parenteral si cu aerosoli. Ca si in cazul altor tratamente beta2-agoniste, rareori s-au semnalat cazuri de hiperactivitate la copii. Aritmia cardiaca (fibrilatia atriala, tahicardia supraventriculara, extrasistole) poate aparea la anumiti pacienti.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Medicamente folosite pentru controlul astmului

    Generalitati Tratamentul astmului beneficiaza de mai multe cai de administrare: inhalator sau sistemic (oral sau parenteral intravenos, intramuscular sau subcutanat). Administrarea inhalatorie prezinta cateva avantaje: - administrare directa in caile...citeste mai mult

  • Tratamentul intoxicatiei cu cianuri

    Generalitati Cianidele sunt substante toxice care contin gruparea chimica CN. Acestea pot patrunde in organism si determina intoxicatii prin ingestie (alimente sau cianuri), pe cale inhalatorie (inhalarea de gaze), prin tegumente sau mucoase (nazala su...citeste mai mult

  • Glutetimida

    Descriere Glutetimida (2-etil-2-fenil-glutarimida) a fost introdusa la mijlocul anilor '50 si a devenit rapid un drog foarte popular in anii '70 si '80 pentru potentialul sau de abuz. Este un amestec racemic care se prezinta sub forma de cristale incolore sau de...citeste mai mult

  • Consecintele unei supradoze de aspirina

    Generalitati Aspirina este al treilea nume pentru acidul acetilsalicilic, substanta utilizata frecvent in medicamentele recomandate pentru ameliorarea durerilor. Medicamentele sunt folosite din cele mai vechi timpuri, mai exact inca din vremea medicului grec...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter