Clickmed
programare rapida la medic

Vasocor, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Vasocor, comprimate

Actiune terapeutica
Blocant al canalelor de calciu. Inhiba influxul transmembranar al ionilor de calciu in tesutul muscular cardiac si vascular. Induce o perioada refractara efectiva la nivelul atriilor, nodulului AV, fibrelor Purkinje, si ventriculilor. Dilata arteriolele periferice si are efect moderat asupra rezistentei periferice; reduce AV si TA in repaus si la un anumit grad de efort. Prelungeste intervalul PQ.
Rapid si complet absorbit PO. Debut: 60 min.
Timpul pentru a atinge nivelul maxim sanguin: 2-3 h.
Peste 99% se leaga de proteinele plasmatice. alimentatia nu influenteaza nivelul plasmatic, legarea de proteine sau absorbtia.
Nivele terapeutice serice: 1-2 ng/mL. T de injumatatire plasmatica: 2 h; eliminare: 26-64 h. Nivelele sanguine de platou apar dupa 8 zile.
Metabolizat in ficat. Metabolitii sunt eliminati prin rinichi (70%) si fecale (22%).

Indicatii
Angina stabila cronica (angina de efort) la pacientii care nu au raspuns la alta medicatie antianginoasa sau care nu tolereaza astfel de terapii. Folosit singur, cu beta blocanti, sau cu nitrati. Efect marit daca este folosit impreuna cu propranolol.

Doze si mod de administrare
Comprimate: angina cronica stabila:
Adulti, initial: 200 mg o data/zi; dupa 10 zile doza poate fi crescuta, in functie de raspunsul pacientului.
Intretinere: 300 mg/zi, fara a depasi 400 mg/zi. Doza minima efectiva este de 200 mg.

Contraindicatii
Pacienti cu aritmii ventriculare severe in antecedente, sindrom sinusal, bloc AV grad II sau III (exceptand prezenta unui pacemaker ventricular functional), hipotensiune (TAS < 90 mmHg), insuficienta cardiaca decompensata, interval QT prelungit congenital, si la pacientii ce iau alte medicamente ce prelungesc intervalul QT (chinidina, procainamida, antidepresive triciclice). Folosirea la pacientii cu IM in primele 3 luni. Lactatia.

Masuri de precautie
Poate induce noi aritmii. Prelungeste intervalul QT si poate produce torsada varfurilor. Utilizati numai la pacientii la care alte antiaritmice nu au efectul dorit.
Nu s-a dovedit siguranta si eficacitate la copii.
Utilizati cu grija la pacientii cu ICC, bloc de ramura stanga, bradicardie sinusala (mai putin de 50 batai/min), disfunctii hepatice sau renale severe.
Observatii pentru pacient – familie:
Medicamentul este folosit pentru controlul durerilor toracice. Daca apare greata, poate fi luat inainte de culcare sau odata cu mesele. Anuntati ametelile, durerile toracice, modificarea statsului mental, accentuarea dispneei, lipotimia. Daca se sare peste o doza, nu dublati urmatoarea doza. Daca v-a fost prescrisa nitroglicerina, continuati adminsitrarea
Evaluarea si controlul terapiei:
Monitorizati SV, HLG, potasemia, si ECG. Evaluati medicamentele prescrise si posibila interactiune a acestora. Evaluati intervalul QT la inceperea terapiei, apoi la 1-3 saptamani, si periodic dupa aceea; in special dupa ajustarea dozei. Investigati orice semn de bloc AV, noi aritmii, IM in antecedente si/sau pacemaker implantat ventricular. Pacientii in varsta necesita monitorizare frecventa. Daca sunt necesare diureticele, folositi un agent ce economiseste K.
Interactiuni medicamentoase:
Antidepresive triciclice. Creste riscul efectelor adverse severe datorita prelungirii intervalului QT
Chinidina. Creste riscul de efecte secundare severe datorita prelungirii intervalului QT.
Digoxin. Creste nivelul seric al digoxinului cresterea toxicitatii.
Diuretice ce elimina potasiu. Hipokaliemie cresterea riscului de aritmii ventriculare severe.
Procainamida. Creste riscul de efecte secundare severe datorita prelungirii intervalului QT.
Ritonavir. Crestere marcata a nivelelor serice a bepridilului; nu se folosesc impreuna.

Reactii adverse
Cardiovasculare: inducerea aritmiilor severe cum ar fi tahicardia ventriculara de tip torsada varfurilor, prelungirea intervalului QT, cresterea frecventei ESV, tahicardie si fibrilatie ventriculara sustinuta, tahicardie sinusala, bradicardie sinusala, palpitatii. Gastrointestinale: greata, dispepsie, diaree, anorexie, dureri abdominale, constipatie, gastrita, apetit crescut. SNC: nervozitate, ameteala, confuzie, somnolenta, insomnie, depresie, vertij, anxietate, tremor, sincopa, parestezie.
Respirator: tuse, faringita, rinita, dispnee, infectie respiratorie.
Manifestari generale: astenie, cefalee, stari gripale, febra.
Dermatologic: rash, transpiratii.
Diverse: acufene, artrita, libidou scazut, impotenta, agranulocitoza.  

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter