Clickmed
programare rapida la medic

Tramadol, comprimate

Publicat la data de: 20 Aprilie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Tramadol, comprimate

Ce este Tramadol si pentru ce se utilizeaza

Tramadol, comprimate este indicat pentru tratamentul durerilor de intensitate moderata - severa, acute si cronice.

Mod de administrare

Oral si intrarectal: La adulti si adolescenti peste 14 ani: 50 mg, eventual se repeta la 30-60 min; maxim 400 mg/zi.

Injectabil: intravenos lent, perfuzabil intravenos, intramuscular sau subcutanat, initial 100 mg; dupa o ora 50 mg la intervale de 10-20 de minute, maxim 250 mg.

La varstnici: cresterea intervalului dintre doze. in insuficienta hepatica si insuficienta renala reducerea dozei sau marirea intervalului dintre doze.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Tramadol, comprimate
Semnele de supradozaj sunt: mioza, varsaturi, hipotensiune arteriala, deprimarea respiratiei pana la stop respirator, convulsii, coma. In caz de supradozaj se recomanda instituirea masurilor de urgenta pentru sustinerea functiilor vitale. Hemodializa nu este eficace.

Atentionari si precautii

Contraindicatii:
Hipersensibilitate; intoxicatie acuta cu alte deprimante ale sistemului nervos; sindrom de abstinenta la opioide; tulburari ale starii de constienta de cauza necunoscuta; insuficienta respiratorie severa sau deprimare a centrului respirator; tratamentul concomitent sau recent (mai putin de 14 zile) cu IMAO; insuficienta hepatica severa; copii sub 14 ani.

Nu previne aparitia sindrom de abstinenta la morfina; risc mic de dependenta; prudenta in alcoolism, convulsii, epilepsie, dureri abdominale acute nediagnosticate, hipertensiune intracraniana, traumatisme craniene, varstnici, insuficienta hepatica, insuficienta renala; interactiuni medicamentoase cu IMAO, hipnotice, sedative, anxiolitice, alte opioide analgezice sau antitusive, antinsuficienta hepaticaistaminice H1, opioizi agonisti - antagonisti, inductori enzimatici, medicamente care scad pragul convulsivant, alcool etilic; sarcina si alaptare; soferi si activitati de precizie.

Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Administrarea concomitenta cu inhibitori de monoamioxidaza (IMAO) este contraindicata (creste riscul sindromului serotoninergic).

Asocierea cu hipnotice, sedative, anxiolitice, alte opioide analgezice sau antitusive si antihistaminice H1 sedative, neuroleptice, antihipertensive cu actiune centrala, talidomida, baclofen, creste riscul deprimarii sistemului nervos central.

Administrarea concomitenta cu opioizi agonisti-antagonisti (buprenorfina, nalbufina, pentazocina) este contraindicata, deoarece acestea scad efectul analgezic al tramadolului.

Carbamazepina si alti inductori enzimatici cresc viteza de metabolizare a tramadolului, diminuand astfel intensitatea si durata efectului analgezic.

Asocierea cu medicamente care scad pragul convulsivant (neuroleptice, antidepresive, alte analgezice cu actiune centrala, anestezice locale) creste riscul convulsiilor.

Studiile farmacocinetice au evidentiat ca in cazul administrarii concomitente sau anterioare de cimetidina (inhibitor enzimatic) nu determina interactiuni semnificative clinic.

Ketoconazolul si eritromicina (inhibitori ai CYP3A4), pot inhiba metabolizarea tramadolului (N-demetilarea), probabil si a metabolitului activ (o-desmetiltramadolului). Nu a fost stabilita importanta clinica a acestor interactiuni.

Pe perioada tratamentului cu tramadol nu se recomanda consumul bauturilor alcoolice, deoarece alcoolul etilic potenteaza efectul sedativ al opioidelor.

Utilizarea Tramadol cu alimente si bauturi
Comprimatele se administreaza cu suficient lichid, indiferent de aportul concomitent de alimente.
Pe perioada tratamentului cu tramadol nu se recomanda consumul bauturilor alcoolice, deoarece alcoolul etilic potenteaza efectul sedativ al opioidelor.

Reactii adverse posibile

Urticarie, edem Quincke, bronhospasm, soc anafilactic, risc convulsivant, greata, varsaturi, somnolenta, cefalee, ameteli, hipersudoratie, uscaciunea gurii, constipatie, dureri abdominale, rash, astenie, euforie, tulburari minore de vedere, deprimarea respiratiei, disforie si alterarea functiei cognitive.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Tramadolul traverseaza bariera placentara. Deoarece nu exista date cu privire la siguranta folosirii tramadolului la femeile gravide, se recomanda evitarea administrarii acestuia in perioada sarcinii. Tramadolul se excreta in cantitati mici in laptele matern. Deoarece nu se stie ce efecte are la sugar, este contraindicata administrarea la femeile care alapteaza.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Datorita scaderii reactivitatii reflexe, se recomanda evitarea administrarii medicamentului la conducatorii de vehicule sau la cei care folosesc utilaje complexe.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Tramadol, comprimate

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

A se pastra la temperaturi intre 15 grade C -25 grade C, in ambalajul original. Nu utilizati Tramadol, comprimate dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Informatii suplimentare

Compozitie
Substanta activa este clorhidratul de tramadol 50 mg.
Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidonglicolat de sodiu tip A, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu, talc

Forma de prezentare
Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate

Fabricantul
S.C. BIO EEL S.R.L.
Str. Bega nr. 5, Targu Mures, Judetul Mures, Romania

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Managementul greturilor si varsaturilor la pacientii oncologici

    Pacientii oncologici se confrunta adeseori cu greata si varsaturile. Acestea apar ca urmare a tratamentului citostatic, dar se pot datora si cresterii presiunii intracraniene (in cazul tumorilor cerebrale), anxietatii, obstructiei intestinale, constipatiei,...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Cum pot scapa de dependenta de tramadol

    Buna ziua. Ma numesc Ilarian, am 29 de ani si ma confrunt cu o problema de care mi-e cam jena si care aproape ca m-a distrus psihic si social. Sunt dependenta de clorhidrat de tramadol (ajungand la doze de 1050 mg intr-o singura zi). As dori si eu niste sfaturi...aproape ca nu ma mai pot bucura...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter