Clickmed
programare rapida la medic

Trahom

conjunctivita (inflamatie a conjunctivei) granuloasa cauzata de un germene din genul Chlamydiae, chlamydia trachomatis, putand evolua spre cecitate (orbire).

Frecventa - Germenele trahomului, foarte contagios, este raspandit indeosebi in tarile din Africa, indeosebi in cele ale Africii de Nord, si in Asia. El afecteaza mai mult de 500 milioane de indivizi si reprezinta prima cauza de cecitate din lume.

Contaminare - Germenele, strict uman, se transmite prin intermediul mainilor murdare duse la fata sau al pulberilar aduse de vant. Contagiunea este frecventa in sanul aceleiasi familii.

Simptome si semne - La inceput, trahomul ia forma unei conjunctivite foliculare (formata din ridicaturi translucide), observabila mai ales la pleoapa superioara, provocand mici leziuni care de cele mai multe ori trec neobservate. Apoi conjunctivita devine granuloasa (constituita din reliefuri mai mari si mai vascularizate) din cauza numarului crescand de foliculi si se formeaza, de la periferie la centrul corneei, o usoara opacitate care seamana cu un val. Dupa cateva luni, leziunile se cicatrizeaza, dar lasa sechele care pot altera vederea: prezenta pe cornee a unui val vasculogranulos, denumit panus, prezenta cicatricelor stelate pe conjunctiva pleoapei superioare

Diagnostic - Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic. El este confirmat printr-un frotiu conjunctival, care se realizeaza prin recoltarea secretiilor cu scopul de a cauta prezenta chlamydiilor. El este completat, la nevoie, printr-un raclaj conjunctival, practicat sub anestezie locala, prin care se cauta celulele cu incluzii caracteristice (celule care contin colonii de chlamydii).

Complicatii - Complicatiile formelor severe sunt in principal opacitatile corneene uneori foarte dense si responsabile de o scadere majora a acuitatii vizuale care poate evolua spre cecitate, modificari ale pleoapelor ca un ptozis (prabusirea pleoapei superioare) sau un entropion (intoarcerea marginii pleoapei, cel mai des cea inferioara, spre interiorul ochiului), asociata, in general, cu un trichisis (deviatie a genelor spre globul ocular, care se freaca de cornee si ii provoaca ulceratii). Se observa, de asemenea, o scleroza a aparatului lacrimal care impiedica scurgerea normala a secretiilor.

Tratament - Intr-un stadiu mai putin evoluat al bolii, aplicatia locala, pe o durata de cel putin trei saptamani, de colire si de pomezi antibiotice adecvate germenului permite sa se obtina regresia simptomelor. Tratamentul sechelelor este in esenta chirurgical.

Prevenire - O buna igiena corporala si o spalare frecventa a mainilor permit sa se evite contaminarea.

Citeste si

Arhiva
  • Trahomul – conjunctivita granuloasa

    Generalitati Trachomul reprezinta o infectie bacteriana cu localizare oculara determinata de Chlamydia trachomatis. Trachomul este o keratoconjunctivita cronica si una din cele mai importante cauze de morbiditate oculara. Boala se transmite in principal intre copii si...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter