Tikosyn, capsule

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2018

Informatii prospect Tikosyn, capsule

Actiune terapeutica
antiaritmic. Actioneaza prin blocarea canalelor ionice cardiace responsabile de ransportul potasiului. Nu are efect asupra canalelor de sodiu sau receptorilor adrenergici. Creste durata potentialului de actiune monofazic prin intarzierea repolarizarii. Nivele plasmatice maxime: 2-3 h, fara alimentatie. Nivele constante plasmatic se ating in 2-3 zile. Metabolizat in ficat si excretat in urina. T ½, terminal: aprox. 10 h. Femeile au clearance mai scazut la administrarea orala decat barbatii.

Indicatii
Conversia fibrilatiei sau flutter-ului atrial la ritm sinusal normal. Mentinerea ritmului sinusal normal la pacientii cu fibrilatii/flutter atrial ce dureaza de mai mult de 1 saptamana, si a fost convertit la ritm normal.

Doze si mod de administrare
Capsule: conversia fibrilatiei / flutter-ului atrial, mentinerea ritmului sinusal normal: Dozarea dofetilidei trebuie facuta tinand cont de urmatoarele etape:
- inainte de administrarea primei doze, determinati QT. Daca QT este > 440 msec (500 msec la cei cu afectarea conducerii ventriculare) dofetilida este contraindicata. Nu se administreaza nici daca AV < 60 bpm.
- inainte de administrarea primei doze se calculeaza clearanceul creatininei, dupa urmatoarea formula: barbati: [greutate(kg) x (140-varsta)] / [72 x creatinina serica(mg/dL)] ; femei: 0,84 x valoarea barbatilor;
- doza de pornire se calculeaza astfel: CCR > 60 mL/min: 500 μg de 2 ori/zi; CCR 40-60 mL/min: 250 μg de 2 ori/zi; CCR: 20-40 mL/min: 125 μg de 2 ori/zi; CCR < 20 mL/min: nu se utilizeaza; Doza maxima este de 500 μg de 2 ori/zi.
- Se adminstreaza doza ajustata pe baza CCR si se monitorizeaza ECG permanent.
- La 2-3 h de la prima doza se masoara QT. Daca a crescut cu > 15% fata de traseul de baza, sau daca este de 500 msec (550 msec la cei cu tulburari de conducere ventriculara) se modifica dozele dupa cum urmeaza: daca doza de start, in functie de CCR, este de 500 μg de 2ori/zi, doza modificata pentru QT prelungit va fi de 250 μg de 2 ori/zi. Daca doza de start este de 250 μg de 2 ori/zi, doza modificata pentru QT prelungit va fi de 125 μg de 2 ori/zi. Daca doza de start este de 125 μg de 2 ori/zi, doza modificata va fi 125 μg o data/zi.
- La 2-3 ore dupa fiecare doza, se determina QT. Se intrerupe tratamentul daca oricand dupa a doua doza QT este > 500 msec (550 msec la cei cu tulburari de conducere ventriculara).
- Monitorizati continuu ECG, minim 3 zile, sau cel putin 12 h dupa conversia farmacologica sau electrica.

Contraindicatii
Sindrom de QT lung congenital / dobandit, la cei cu interval QT mai mare de 440 msec (500 msec la pacientii cu anormalitati de conducere ventriculare), insuficienta renala severa (CCR mai mic de 20 mL/min). Folosirea concomitenta a verapamilului, cimetidinei, trimetoprimului (singur sau cu sulfametoxazol), ketoconazol, proclorperazina, megestrol. Lactatia.

Masuri de precautie
Pentru minimizarea riscului de inducere a aritmiilor, tratamentul cu dofetilida se administreaza in spital cu posibilitatea monitorizarii permanente a clearance-ului creatininei si ecg, si existenta mijloacelor de resuscitare cardiaca, timp de minim 3 zile. Se administreaza cu prudenta in insuficienta hepatica. Folosirea cu medicamente ce prelungesc QT nu a fost studiata. Nu se administreaza in acelasi timp cu bepridil, unele antibiotice macrolide, fenotiazine, antidepresive triciclice. Siguranta si eficacitatea tratamentului nu au fost stabilite la copii sub 18 ani. Trat trebuie initiat sau reluat intr-o institutie cu monitorizare permanenta EKG, si personal specializat in trat aritmiilor ventriculare severe, minim 3 zile;
Se intrerupe administrarea altor antiaritmice inainte de administrarea dofetilidei. Nu se incepe tratamentul cu dofetilida dupa amiodarona, decat cand nivelele plasmatice ale amiodaronei ajung la 0,3 μg/mL sau dupa intreruperea acestuia cu 3 luni inainte. Inainte de conversie, pacientilor li se administreaza tratament anticoagulant ce se continua si dupa conversie. Inainte de tratamentul cu dofetilid se corecteaza hipokalemia. Functia hepatica se reevalueaza la 3 luni, sau la nevoie. Daca functia renala scade, modificati doza conform schemei de mai sus. Doza maxima de 500 μg de 2 ori /zi este cea mai eficienta insa riscul apritiei torsadei varfurilor este crescut. La orice crestere a dozei se recomada spitalizarea pacientului cel putin 3 zile. Suportarea dozelor mari anterior si lipsa efectelor adverse nu exclud necesitatea internarii. Nu se considera conversie daca pacientul nu a raspuns la tratament dupa 24 h de la prima doza de difetilida.
Capsulele se feresc de umiditate. Se pastreaza in recipiente bine inchise.
Observatii pentru pacient – familie: administrati conform prescriptiei; evitati adminstrarea cu suc de grapefruit. Daca se omite o doza, urmatoarea nu se dubleaza; se administreaza la intervalul de timp specificat. Anuntati administrarea altor medicamente si aparitia efectelor adverse. Respectati programul examinarilor medicale pentru evaluarea ECG.
Evaluarea si controlul terapiei; identificati aritmia si caracteristicile acesteia inclusiv semne si simptome aociate. Evaluati medicamentele prescrise pentru eliminarea riscului interactiunilor. Evitati medicamentele ce prelungesc QT. Monitorizati functia renala si hepatica; nu se recomanda administrarea in disfunctiile hepatice si renale.
Supradozarea: simptome: prelungirea excesiva a QT. Tratament: simptomatic si suportiv. Monitorizare cardiaca. Se poate administra carbune activa, insa are efect numai la 15 min dupa dofetilida. Se poate administra isoproterenol in perfuzie, cu / fara pacing cardiac, sau sulfat de magneziu. Se monitorizeaza QT pana le normalizare.
Interactiuni medicamentoase
Amilorid. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Amiodarona. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Antibiotice macrolide. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Canabinoizi. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Chinina. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Cimetidina. Creste riscul aritmiilor, consecutiv scaderii metabolizarii hepatice a dofetilidei.
Diltiazem. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Digoxin. Creste riscul de aparitie a torsadei varfurilor.
Diuretice saliuretice. Creste riscul de aparitie a torsadei varfurilor.
Ketoconazol. Creste riscul aritmiilor, consecutiv scaderii metabolizarii hepatice a dofetilidei.
Megestrol. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Metformin. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Nefazadona. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Norfloxacin. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Proclorperazina. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei → aritmii.
Suc de grapefruit. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Triamteren. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.
Trimetoprim / sulfametoxazol. Creste riscul aritmiilor, consecutiv scaderii metabolizarii hepatice a dofetilidei.
Verapamil. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei → aritmii.
Zafirlukast. Posibila crestere a nivelelor dofetilidei.

Reactii adverse
Cardiovasculare: aritmii ventriculare, torsada varfurilor, angina pectorala, fibrilatie atriala / ventriculara, hipertensiune, palpitatii, tahicardie ventriculara / supraventriculara, bradicardie, ischiemie cerebrala, AVC, IM, stop cardiac. SNC: cefalee, ameteli, insomnie, anxietate, parestezii. Gastrointestinale: greata, Voma, diaree. Respirator: infectii de tract respirator, dispnee, tuse. Altele: dureri toracice, rash, artralgii, astenie, edeme periferice, infectii urinare, angioedeme, afectare hepatica, moarte subita, sincopa.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Capsula endoscopica - generalitati,...

  Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

 • 30 de capsule CADOU in produsul natural MSM, pentru sanatatea sistemului osteo-articular 30 de capsule CADOU in produsul...

  In perioada 01 ianuarie – 31 martie 2011 , primesti 30 de capsule CADOU la achizitionarea produsului natural MSM. Fiecare flacon contine acum 120 de capsule in loc de 90! MSM de la Secom este un produs 100% natural, cu actiune eficienta in reducerea...citeste mai mult

 • 5 agenti de slabire intr-o capsula. Slabire la puterea 5. 5 agenti de slabire intr-o capsula....

  Daca suferiti din cauza kilogramelor in plus si, orice ati face, nu mai reusiti sa scapati de ele, inseamna ca organismul dvs. a devenit rezistent la slabire! Astfel, orice procedeu de slabire ati incerca, acesta nu va actiona decat asupra unei singure cauze...citeste mai mult

 • O capsula mica pentru sanatate si frumusete la superlativ O capsula mica pentru sanatate si...

  Prea putini dintre noi iau in seama avertismentele privind pericolul de a face diabet, boala care conduce si la cresterea riscului de afectiuni cardiovasculare, afectarea memoriei si chiar dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, in special de colon si de pancreas. In...citeste mai mult

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter