Stromba, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2018

Informatii prospect Stromba, comprimate

Compozitie
Stanozololum.

Actiune terapeutica
Derivat sintetic al testosteronului cu proprietati anabolizante, stanozolul creste semnificativ activitatea activatorului de plasminogen si nivelul plasminogenului plasmatic, determina reducerea fibrinogenului plasmatic si a ²beta-2-macroglobulinei (care este inhibitor plasminic) cu efect fibrinolitic.

Indicatii
Osteoporoza senila si de menopauza. Ca anabolizant, la bolnavi cu anorexie, astenie si afectiuni cronice debilizante, unde masurile dietetice au fost ineficiente. In tratamentul vasculitelor din sindromul raynaud, boala Behet, pentru prevenirea trombozei venoase recurente (de ex., in deficitul de antitrombina III), tratamentul complicatiilor trombozei venoase profunde, in hipodermatoscleroza venoasa. Pentru prevenirea si tratarea crizelor de angioedem ereditar.

Doze si mod de administrare
Pentru adulti, se recomanda: in complicatii venoase, doze de pana la 10 mg/zi; in angioedemul ereditar in crize: 2,5-10 mg/zi, reducand apoi in functie de evolutie, iar doza de intretinere: 2,5 mg de 3 ori pe saptamana; in celelalte cazuri: 5 mg/zi. Pentru copii sub 6 ani: 2,5 mg/zi; intre 6 si 10 ani: 2,5-5 mg/zi. Se prefera administrarea in cure scurte, de 6-8 saptamani, cu pauza de o luna. In angioedemul ereditar, odata criza cupata, se va folosi doza minima care sa o evite.

Reactii adverse
Efectele androgenice sunt minime, daca se respecta dozele recomandate; ele au fost intalnite doar la tineri. Ocazional au fost descrise: cefalee, euforie, depresie si crampe, icter colestatic. S-au observat ocazional tumori hepatice dupa tratamente de lunga durata, mai ales la cei cu sindrom Fanconi si anemie aplastica, uneori intreruperea tratamentului ducand la regresia tumorii. Utilizarea indelungata la copii poate duce la inchiderea prematura a epifizelor. Steroizii anabolizanti pot creste sensibilitatea la anticoagulante, de aceea, doza acestora din urma trebuie scazuta. Stanozolul poate altera raportul dintre LDL si HDL.

Contraindicatii
Nu se va folosi in cancerul de prostata (afectiune androgen- dependenta), nu se administreaza la gravide (virilizeaza fatul feminin). Se utilizeaza cu atentie la pacientii cu alterarea functiei renale si a celei cardiace (favorizeaza retentia de sodiu si de apa). Pacientii cu disfunctii hepatice vor fi urmariti prin teste functionale hepatice de rutina; la orice semn de deteriorare tratamentul va fi intrerupt.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Concentrat de sanatate intr-un singur...

  Micronutrientii (vitamine, minerale si oligoelemente) joaca un rol deosebit in organismul nostru: ele sunt absolut necesare pentru functionarea corespunzatoare a mai multor enzime, pentru buna desfasurare a proceselor celulare, precum si pentru functionarea corecta a...citeste mai mult

 • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

  Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

 • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

  Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

 • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

  Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter