Clickmed
programare rapida la medic

Stelara, solutie injectabila

Publicat la data de: 26 Februarie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Stelara, solutie injectabila

Stelara este o solutie injectabila care contine substanta activa ustekinumab. Este disponibil sub forma de flacon sau seringa preumpluta. Fiecare flacon sau seringa contine 45 sau 90 mg de ustekinumab.

Indicatii
Stelara se utilizeaza in tratamentul adultilor cu psoriazis in placi, forme moderate pana la severe (o boala care cauzeaza aparitia unor placi rosii, scuamoase pe suprafata pielii). Se utilizeaza la pacientii care nu raspund sau nu pot utiliza alte tratamente sistemice (pentru intreg organismul) pentru psoriazis, inclusiv ciclosporina, metotrexat sau PUVA (psolaren si ultraviolete A). PUVA este un tip de tratament in care pacientul primeste un medicament care contine o componenta numita „psolaren” inainte de expunerea la lumina ultravioleta.

Mod de administrare

Stelara se administreaza sub supravegherea unui medic cu experienta in diagnosticarea si tratamentul psoriazisului. Se administreaza sub forma de injectie subcutanata, in doza de 45 mg. Aceasta este urmata de o alta injectie dupa patru saptamani si apoi de cate o injectie la fiecare trei luni (12 saptamani). Medicul trebuie sa ia in considerare intreruperea tratamentului daca nu exista niciun raspuns la tratament dupa 28 de saptamani. Pacientilor cu greutatea mai mare de 100 kg trebuie sa li se administreze Stelara in doze de 90 mg. Pacientii isi pot injecta singuri medicamentul odata ce au fost instruiti, daca medicul lor considera ca acest lucru este adecvat.

Actiune
Substanta activa din Stelara, ustekinumabul, este un anticorp monoclonal. Anticorpul monoclonal este un anticorp (un tip de proteina) care a fost conceput pentru a recunoaste si a se lega de o structura specifica (numita antigen) din organism. Ustekinumab a fost creat pentru a se lega de o proteina numita „IL12-23p40”. Aceasta proteina face parte din doua dintre citokinele (molecule mesager) sistemului imunitar, interleukin12 si interleukin23. Aceste citokine sunt implicate in producerea inflamatiei si a altor procese care cauzeaza psoriazis. Prin blocarea activitatii lor, ustekinumab reduce activitatea sistemului imunitar si simptomatologia bolii.

Efecte secundare
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Stelara (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt infectiile cailor respiratorii superioare (raceli) si nazofaringita (inflamatia nasului si a gatului). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Stelara, a se consulta prospectul.

Stelara nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la ustekinumab sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Nu trebuie administrata pacientilor care au o infectie activa, pe care medicul o considera importanta. Medicul poate intrerupe tratamentul la pacientii care dezvolta o infectie severa.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic

    Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult

  • Neurodermatita

    Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult

  • Fentanil

    Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult

  • Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor

    Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Doare avortul?

    buna ziua, daca fatul are mai putin de 1 luna...sau kiar o luna doare avortul?? cum se face? se face anestezie locala?totala?se plateste separat anestezia?

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter