Clickmed
programare rapida la medic

Spiropent, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Spiropent, comprimate

Compozitie
Comprimate a 0,02 mg clenbuterol clorhidrat.
Sirop, flacon de 100 ml cu 0,005 mg clenbuterol clorhidrat/5 ml.

Actiune terapeutica
Spiropent este un bronhodilatator b2-adrenergic. Fiind administrat pe cale orala, Spiropent este util in pediatrie si/sau in cazurile cand administrarea bronhodilatatoarelor pe cale inhalatorie (mdi) este dificila sau imposibila (de exemplu, la batrani).
Spiropent se deosebeste de alte bronhodilatatoare b2-adrenergice prin urmatoarele proprietati:
-doza terapeutica redusa,
-timp de injumatatire prelungit,
-absorbtie rapida si completa.
Pe langa efectul sau bronhodilatator, Spiropent scade vascozitatea mucusului si creste clearance-lui mucociliar.
In doze terapeutice nu are efecte nedorite asupra aparatului cardiovascular (nu influenteaza tensiunea arteriala, alura ventriculara) sau asupra concentratiei serice de glucoza, insulina, acizi grasi liberi, ioni de sodiu si potasiu.
Efectul bronhodilatator se instaleaza dupa 5-10 minute de la administrarea orala si persista 10-14 ore. Spiropent poate fi folosit in terapia pe termen lung a bolilor pulmonare obstructive cronice, asociat, acolo unde este cazul, cu medicamente anti-inflamatoare (de exemplu, corticoterapie pe cale inhalatorie).

Indicatii
Spiropent este indicat in terapia astmului bronsic persistent usor, moderat, sever, astmului bronsic cu manifestari nocturne, a astmului bronsic de efort, a bpoc.

Doze si mod de administrare
Comprimate a 0,02 mg clenbuterol clorhidrat:
Adulti si copii peste 12 ani: 1 comprimat de 2 ori pe zi (0,04 mg pe zi). Dupa un timp mai indelungat de administrare, posologia poate fi redusa la 1/2 comprimat de 2 ori pe zi (0,02 mg pe zi).
In bronhospasmul sever doza poate fi crescuta la 2 comprimate de 2 ori pe zi (0,08 mg pe zi).
Copii sub 12 ani: in functie de greutatea corporala; doza zilnica recomandata este de 0,0012 mg/kg corp/zi, cu limite intre 0,0008 mg/kg corp/zi si 0,0015 mg/kg corp/zi.
Sirop pentru copii, cu 0,005 mg clenbuterol clorhidrat/5 ml:
-copii 6-12 ani: 15 ml (0,015 mg) de 2 ori pe zi
-copii 4-6 ani: 10 ml (0,010 mg) de 2 ori pe zi
-copii 2-4 ani: 5 ml (0,005 mg) de 3 ori pe zi
-copii sub 2 ani: 5 ml (0,005 mg) de 2 ori pe zi>
Durata tratamentului depinde de simptomatologie si nu exista contraindicatii pentru terapia pe termen lung.

Contraindicatii
Spiropent are o buna tolerabilitate. Se vor avea insa in vedere urmatoarele contraindicatii: tireotoxicoza, stenoza subaortica hipertrofica idiopatica, tahiartimii.

Masuri de precautie
Nu se recomanda administrarea produsului cu putin timp inainte de nastere, datorita posibilului efect inhibitor asupra contractiilor uterine. Se recomanda administrarea cu precautie la pacientii cu infarct miocardic recent.
Sarcina si alaptare: desi nu au fost dovedite efecte teratogene, Spiropent nu este recomandat in primul trimestru de sarcina.

Reactii adverse
La fel ca toate celelalte bronhodilatatoare b2-adrenergice, Spiropent poate produce tremor fin al musculaturii scheletice, in special la inceputul tratamentului. Foarte rar, la doze terapeutice, poate aparea o usoara stare de neliniste

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter