Clickmed
programare rapida la medic

Simponi, solutie injectabila

Publicat la data de: 28 Aprilie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Simponi, solutie injectabila

Compozitie
Simponi este o solutie injectabila care contine substanta activa golimumab. Medicamentul este disponibil sub forma de stilou injector (pen) preumplut si de seringa (50 mg).

Indicatii
Simponi este un medicament antiinflamator. Acesta se utilizeaza la adulti pentru tratarea urmatoarelor afectiuni:
artrita reumatoida (o boala care cauzeaza inflamarea articulatiilor) activa moderata pana la severa. Simponi se utilizeaza in combinatie cu metotrexat la pacienti care nu au prezentat un raspuns adecvat la alte tratamente, inclusiv metotrexat.
artrita psoriazica (o boala care cauzeaza aparitia de placi scuamoase de culoare rosie pe piele si inflamarea articulatiilor) activa si progresiva. Simponi se utilizeaza la pacienti care nu au prezentat un raspuns adecvat la alte tratamente. Se poate administra in monoterapie sau in combinatie cu metotrexat;
spondilita anchilozanta (o boala care cauzeaza inflamare si dureri la nivelul articulatiilor coloanei vertebrale) activa severa. Simponi se utilizeaza la pacienti care nu au prezentat un raspuns adecvat la alte tratamente. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare

Tratamentul cu Simponi trebuie initiat si supravegheat de catre un medic specializat, cu experienta in diagnosticul si tratamentul bolilor pentru care este administrat Simponi. Simponi se administreaza o data pe luna, in aceeasi data a fiecarei luni, sub forma unei injectii sub piele de 50 mg. Medicul poate avea in vedere cresterea dozei pana la 100 mg la pacientii care cantaresc peste 100 kg, daca acestia nu prezinta un raspuns la tratament dupa trei sau patru doze. In urma instruirii adecvate, pacientii isi pot injecta singuri Simponi, daca medicul lor este de acord cu acest lucru. Pacientii tratati cu Simponi trebuie sa primeasca un card special de avertizare care prezinta pe scurt informatiile de siguranta referitoare la medicament. Pentru mai multe informatii, a se consulta prospectul.

Actiune terapeutica
Substanta activa din Simponi, golimumabul, este un anticorp monoclonal. Un anticorp monoclonal este un anticorp (un tip de proteina) care are rolul de a recunoaste si de a se lega de o structura specifica (numita antigen) ce se gaseste in organism. Golimumabul a fost conceput pentru a se lega de un mesager chimic din organism numit factorul de necroza tumorala alfa (TNF-α). Acest mesager este implicat in cauzarea inflamatiei si se gaseste in concentratii ridicate la pacientii cu bolile in tratamentul carora se administreaza Simponi. Prin blocarea factorului TNF-α, golimumabul reduce inflamatia si alte simptome ale acestor boli.

Contraindicatii
Simponi nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la golimumab sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Este interzisa utilizarea sa la persoane cu tuberculoza, alte infectii severe sau insuficienta cardiaca (incapacitatea inimii de a pompa suficient sange pentru intreg organismul) moderata sau severa. Datorita unui risc crescut de infectie, pacientii tratati cu Simponi trebuie monitorizati indeaproape pentru detectarea eventualelor infectii, inclusiv a tuberculozei, in cursul si timp de pana la cinci luni dupa tratament.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Simponi (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) includ infectii ale cailor respiratorii superioare, precum nazofaringita (infectie a nasului si gatului), faringita (infectie a gatului), laringita (infectie la nivelul laringelui) si rinita (secretii nazale abundente). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Simponi, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Reactiile alergice la iedera...

    Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult

  • Neurodermatita Neurodermatita

    Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult

  • Fentanil Fentanil

    Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult

  •  Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Ergotamina - aliatul impotriva...

    Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter