Clickmed
programare rapida la medic

Saprosan, draj.

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Saprosan, draj.

Forma de prezentare

Cutie cu un blister din PVC/Al a cate 10 drajeuri. Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 drajeuri.

Compozitie

1 drajeu contine clorchinaldol 100 mg si excipienti: amidon de porumb, lactoza monohidrat, gelatina, dioxid de siliciu coloidal anhidru, zahar farmaceutic, talc, carbonat de calciu, dioxid de titan (E 171), polividona K30, macrogol 6000, ceara galbena, ceara Carnauba.
Grupa farmacoterapeutica:
- produse antiparazitare, preparate antiprotozoare, amoebicide si similare, derivati de chinolone;
- alte antiinfectioase intestinale.

Actiune

Antiseptic din grupa halochinelor, activ mai ales fata de germenii grampozitivi (stafilococi, streptococi), Trichomonas, Giardia si fungi; nu dezechilibreaza simbioza microbiana intestinala.

Indicatii

Disbacterii intestinale, enterocolite, diaree estivala, dizenterie amebiana (forme usoare), candidoza si giardioza; plagi infectate, infectii microbiene locale minore, micoze ale pielii.

Doze si mod de administrare

Adulti: doza recomandata este de 100 - 200 mg (1 - 2 drajeuri Saprosan), administrate oral, de 3 ori pe zi, nemestecate, la distanta de mese.
Durata tratamentului nu trebuie sa depaseasca 7-10 zile in afectiunile acute si o luna in cele cronice. La nevoie, in afectiunile cronice, tratamentul poate fi repetat dupa o pauza de 10 zile.
Copii cu varsta peste 6 ani: doza recomandata este de 10 mg/kg si zi.

Contraindicatii

Alergie la halochine, insuficienta renala sau hepatica severe, insuficienta cardiaca grava, sarcina in primul trimestru. Atentie la supradozare; in cazurile acute tratamentul sistemic se administreaza cel mult o saptamana, in cele cronice cel mult o luna; in cazul asocierii cu alte preparate halochinice (mexaform, mexase, intestopan) nu se vor depasi (sumat) 750 mg/zi la adulti si 400 mg/zi la copiii scolari; aceste preparate nu se administreaza in cure succesive, daca durata totala a tratamentului depaseste o luna.

Precautii

Deoarece nu a fost stabilita siguranta administrarii la copii sub 6 ani, nu se recomanda administrarea produsului la aceasta grupa de varsta.
In cazul asocierii cu alte produse ce contin halochine (mexaform, mexase, intestopan) nu se vor depasi 750 mg clorchinaldol pe zi la adulti si 400 mg clorchinaldol pe zi la copiii cu varsta peste 6 ani; aceste preparate nu se administreaza in cure succesive, iar durata totala insumata a tratamentului nu trebuie sa depaseasca o luna.
Interactiuni
Nu se cunosc.
Atentionari speciale
Se recomanda prudenta la pacientii cu insuficienta hepatica si/sau renala.

Sarcina si alaptare

Deoarece nu exista studii clinice care sa demonstreze eventualele efecte toxice asupra fatului sau sugarului, nu se recomanda administrarea produsului in perioada sarcinii sau alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu exista date care sa demonstreze ca produsul influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Supradozaj

Asocierea cu alte medicamente ce contin hidroxichinoline la doze la care insumat depasesc 750 mg pe zi la adulti si 400 mg pe zi la copiii cu varsta peste 6 ani - duc la supradozare. Aceste preparate nu se administreaza in cure succesive, daca durata totala insumata a tratamentului depaseste 4 saptamani.

Reactii adverse

Rareori greata, varsaturi, dureri abdominale, cefalee, ameteli, eruptii cutanate alergice; foarte rar nevrita periferica, nevrita optica, mielopatie (doze mari, tratament prelungit).

Conditii de pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva

Gasesti in Comunitate

  • Enterocolita?

    In urma operatiei din data de 09.05.2011 pentru o recidiva(matastaze in zona arterei iliace} a cancerului ovarian seros( operat prima data in 2009} am facut o enterocolita acuta ajungand in spital la boli infectioase cu o stare destul de alterata fiind si deshridatata.La coprocultura nu a iesit...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter