Clickmed
programare rapida la medic

Santatricin, capsule

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Santatricin, capsule

Actiune terapeutica
Santatricin este o cefalosporina semisintetica de generatia a 2-a, care se administreaza per os si apartine grupei 3-tio-metilo-cefalosporinelor heterociclice. Ea actioneaza in vitro asupra unei game largi de germeni gramnegativi si grampozitivi si este stabila in prezenta -lactamazei.

Doze si mod de administrare
Santatricin se poate administra inainte sau chiar in timpul mesei pentru a reduce posibilitatea tulburarilor gastrointestinale ce se observa in terapia cu cefalosporine per os. In infectiile cailor respiratorii superioare, in infectiile urinare fara complicatii si in infectiile de piele si subcutanate, doza uzuala pentru adulti si copii peste 12 ani este de 1 000 mg pe zi, impartite egal in doua prize. In infectiile usoare pana la medii ale cailor respiratorii inferioare, ca pneumonia lobara, bronhopneumonia si in infectiile urinare grave ca prostatita, precum si in infectiile produse de germeni mai putin sensibili doza recomandata este de 1500-2000 mg pe zi, impartita in 2 sau 3 prize.

Indicatii
Santatricin este indicat pentru tratamentul urmatoarelor infectii produse de germenii sensibili: infectii ale cailor respiratorii superioare ca faringita, amigdalita produse de streptococul piogen; infectii ale cailor respiratorii inferioare ca pneumonia produsa de streptococcus pneumoniae (Diplococcus pneumoniae), haemophilus influenzae si streptococul piogen (streptococi -hemolitici grupa A); otita medie si sinuzita produse de aceiasi germeni; infectii ale sistemului urogenital si prostatita produse de bacterii coliforme, proteus mirabilis, Klebsiela si enterococi (streptococcus faecalis); infectii ale pielii si partilor moi produse de stafilococul auriu (producator sau nu de penicilinaza), stafilococul epidermidis, streptococii -hemolitici din grupa A - streptococul piogen, enterococi si anaerobi (peptostreptococi si peptococi). Recoltarea produselor biologice pentru culturi microbiene se va face inainte de inceperea tratamentului pentru a se izola si recunoaste germenii patogeni si a se determina sensibilitatea lor la Santatricin. tratamentul poate incepe inainte de a se cunoaste rezultatele testului de sensibilitate.

Contraindicatii
Santatricin e contraindicat la bolnavii cu alergie la oricare din antibioticele grupei de cefalosporine.
Atentie! La bolnavii alergici la penicilina, cefalosporinele trebuie folosite cu mare atentie. Exista evidente clinice si de laborator de alergie partial incrucisata a penicilinelor cu cefalosporinele. S-au descris cazuri de bolnavi ce au prezentat reactii la ambele antibiotice. Orice bolnav ce are in anamneza o forma de alergie, in special farmaceutica, trebuie sa ia antibiotice cu atentie si numai in caz de mare necesitate. S-a observat colita pseudomembranoasa dupa folosirea cefalosporinelor si a altor antibiotice cu spectru larg; de aceea este importanta stabilirea acestui diagnostic la bolnavii care prezinta diaree legata de folosirea antibioticului.

Masuri de precautie
Bolnavii trebuie urmariti cu atentie in asa fel incat sa se depisteze reactiile adverse. Daca apar reactii de sensibilitate, antibioticul trebuie intrerupt si se vor administra adrenalina sau alte amine simpaticomimetice, antihistaminice, corticoizi. Santatricin se va prescrie cu atentie la persoanele ce prezinta in anamneza afectiuni gastrointestinale si in special colita.
Sarcina si alaptare: siguranta cefatrizinei in sarcina nu s-a demonstrat.

Reactii adverse
Gastrointestinale: in timpul antibioterapiei s-au semnalat simptome diareice si, rar, greturi si varsaturi; ingestia concomitenta de alimente reduce greata si nu absorbtia; hipersensibilitate: s-au observat reactii de tipul exantem, prurit, edem angioneurotic, care de obicei cedeaza odata cu intreruperea tratamentului si, de asemenea, s-au descris simptome de artrita reactiva, posibil legate de folosirea medicamentului; alte reactii observate la folosirea cefalosporinelor: albuminurie, cefalee, prurit perigenital, moniliaza sistemului genital, vaginita si mici cresteri ale TGO si TGP.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire

    Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

  • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule

    Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

  • Opiu

    Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

  • Otoscleroza

    Generalitati Otoscleroza reprezinta o crestere osoasa anormala localizata in urechea medie, ce poate duce la hipoacuzie si in final la pierderea completa a auzului. Este o boala cu componenta genetica ce afecteaza metabolismul osos si afecteaza predominant capsula...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter