Clickmed
programare rapida la medic

Rowachol, caps.

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Rowachol, caps.

Indicatii:

Adjuvant in tratamentul urmatoarelor de: microlitiaza biliara, colecistite si inflamatii ale cailor biliare, diskinezii biliare, sindromul post-colecistectomie.

Administrare:

Doza recomandata la adulti este de 1 capsula Rowachol de 3 - 4 ori pe zi, in cure de tratamen a caror durata depinde de recomandarea medicului, in functie de tipul afectiunii si de particularitatile fiecarui caz in parte. La copii, doza recomandata este de 1 capsula Rowachol de 1 - 2 ori pe zi, pentru a evita un eventual supradozaj.
Capsulele se administreaza cu 30 minute inainte de mese.

Compozitie:

O capsula contine a-pinen 13,6 mg, ß-pinen 3,4 mg, camfen 5 mg, cineol 2 mg, mentona 6 mg, mentol 32 mg si borneol 5 mg si excipienti: continutul capsulei: ulei de masline virgin; capsula: gelatina, glicerol 85%, p-hidroxibenzoat de etil sodic, p-hidroxibenzoat de propii sodic, cloro- filina cupro-sodica (E141).

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la oricare dintre componentele medicamentului.
Obstructie biliara, litiaza biliara cu indicatie chirurgicala, ileus, empiem la nivelul vezicii biliare.
Copii SUD 6 ani.
Sarcina.
Alaptare.
Epilepsie.

Atentionari:

Datorita prezentei in compozitia Rowachol a unei cetone (mentona), cu proprietati neurotoxice si emenagoge administrarea medicamentului este contraindicata la pacientii cu epilepsie, in timpul sarcinii sau al perioadei de alaptare.

Datorita efectului colecistokinetic al unor componente din compozitia medicamentului (alcooli, mentona), administrarea la pacienti cu litiaza biliara poate determina aparitia unei colici biliare, sau a unor complicatii (icterul obstructiv, colangita, pancreatita) in cazul prezentei unor calculi a caror dimensiune nu permite eliminarea lor.
De aceea in special in cazul pacientilor in varsta este necesara o anamneza corecta si administrarea cu prudenta a medicamentului.

Reactii adverse:

Pot apare reactii alergice (chiar intarziate).
Reactiile adverse sunt rare si minore. Un numar mic de pacienti au prezentat eructatii si gust de menta dupa masa. Acestea pot fi reduse sau evitate prin administrarea medicamentului cu 30 de minute inainte de masa.
Un numar foarte redus de pacienti au prezentat senzatie de gura uscata si ulceratii bucale, efecte care pot fi inlaturate prin intreruperea tratamentului.

Supradozaj:

Datorita continutului in monoterpene si a prezentei mentonei in compozitia medicamentului, administrarea acestuia timp indelungat poate determina fenomene de intoxicatie cronica: nefrita, hemoragii gastrice, insuficiente hepato-renale, steatoza hepatica.
Administrarea in doze mari a cetonelor (mentona) poate determina, in functie de doza, fenomene de intoxicatie acuta ca: vertij, stare generala de rau, dezorientare, obnubilare, accese epileptiforme si tetaniforme (contractii miocloruce), greata, dispnee si tulburari psihosenzoriale, coma si deces (intr-un timp extrem de scurt la doze foarte mari), avort datorita faptului ca la aceste doze cetonele sunt neurotoxice si emenagoge.
Daca medicamentul a fost inghitit de putin timp, trebuie efectuate spalaturi gastrice. Pacientul trebuie supravegheat cu atentie si daca este necesar trebuie instituit tratament simptomatic.
Trebuie monitorizata functia cardiaca, renala si hepatica.
Studiile preclinice de toxicitate efectuate la animal au evidentiat faptul ca dozele mari de uleiuri esentiale pot provoca deprimarea sistemului nervos central, ducand la stupoare, insuficienta respiratorie, stare de excitatie si convulsii.
Iritatia digestiva poate conduce la greata, varsaturi si diaree.

Interactiuni cu alte medicamente:

Tratamentul cu ROWACHOL poate reduce efectul anticoagutentelor orale de tip acenocumarol sau warfarina. Sunt necesare precautii in cazul medicamentelor metabolizate la nivel hepatic, care au un indice terapeutic mic.

Sarcina si alaptarea:

Medicamentul este contraindicat in timpul sarcinii si alaptarii datorita proprietatilor neurotoxice, emenagoge si a efectului contracturant al mentonei.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un flacon de sticla bruna a 30 capsule.

Conditii de pastrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25`C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva

Gasesti in Comunitate

  • Crize de colecist

    Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca stiti cum sa evit criza de colecist sau cu ce sa ameliorez aceste crize. Am probleme cu fierea de 7 ani nu am pietre, nisip si nici mal, la ultimul ecograf la care am fost mi-au spus ceva de genul, nu mai stiu exact , colecist mult infundibular, parca. Cel mai...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter