Ranitidina, compr.

Prospect Ranitidina, compr.

Prezentare

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.

Compozitie

Comprimate continand 150 mg, respectiv 300 mg ranitidina sub forma de clorhidrat, excipienti q. s., in cutii a 20 comprimate (2 folii x10 comprimate sau flacon x 20 comprimate).

Actiune

Antiulceros ce apartine antagonistilor receptorilor H2 asupra carora actioneaza printr-un mecanism specific, competitiv si selectiv, inhiband marcat secretia acida gastrica. Eficacitatea ranitidinei s-a dovedit a fi superioara celei a cimetidinei cu avantajul principal de a se folosi doze mai mici (de 3-4 ori) si de a produce efecte adverse mai putine.

Indicatii

Tratamentul afectiunilor gastrointestinale in care este necesara reducerea aciditatii gastrice: formele benigne de ulcer gastric, duodenal, ulcer postchirurgical; esofagita de reflux; sindrom Zollinger-Ellison; prevenirea recaderilor in ulcer si a hemoragiilor recurente si gastroduodenale la bolnavii cu risc de ulcer de stres (arsuri, traumatisme craniene, politraumatisme, transplant renal); aspiratia acida in timpul nasterilor sau interventiilor chirurgicale.

Doze si mod de administrare

Ulcer duodenal activ

Doza zilnica recomandata este de 2 comprimate Ranitidin (300 mg ranitidina), in priza unica, seara sau fractionat in 2 prize, dimineata si seara, timp de 4 saptamani.

Ulcer gastric activ

Doza zilnica recomandata este de 2 comprimate Ranitidin (300 mg ranitidina), in priza unica, seara sau fractionat in 2 prize, dimineata si seara, timp de 4-6 saptamani.

Profilaxia recaderilor ulcerului duodenal

Doza zilnica recomandata este de un comprimat Ranitidin (150 mg ranitidina) seara, timp indelungat.

Esofagita de reflux

Doza zilnica recomandata este de 2 comprimate Ranitidin (300 mg ranitidina), in priza unica, seara sau fractionat in 2 prize, dimineata si seara, timp de 4-8 saptamani, in functie de rezultatul examenului endoscopic.

Sindrom Zolliger-Ellison

Doza initiala recomandata este 4 comprimate Ranitidin (600 mg ranitidina) pe zi, fractionat in 4 prize; in cazurile severe, doza poate fi crescuta pana la 8 comprimate Ranitidin (1200 mg ranitidina) pe zi.

La pacientii cu insuficienta renala, doza se ajusteaza in functie de valoarea creatininemiei, dupa cum urmeaza: pentru valori cuprinse intre 2,5-6 mg/100 ml se administreaza un comprimat Ranitidin (150 mg ranitidina) pe zi; pentru valori peste 6 mg/100 ml se administreaza un comprimat Ranitidin (150 mg ranitidina) la 48 ore sau 1/2 comprimat Ranitidin (75 mg ranitidina) la 24 ore.

Copii:

- tratamentul ulcerului gastro-duodenal: doza recomandata este de 2-4 mg ranitidina/kg si zi, administrata fractionat in 2 prize; doza maxima recomandata este de un comprimat Ranitidin (150 mg ranitidina) de 2 ori pe zi.

- tratamentul de intretinere al ulcerului gastro-duodenal: doza recomandata este de 2-4 mg ranitidina/kg si zi, administrata in priza unica, fara a depasi doza maxima recomandata de un comprimat Ranitidin (150 mg ranitidina) pe zi.

Comprimatele se inghit intregi cu o cantitate suficienta de lichid.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la ranitidina; tulburari gastro-intestinale minore (stomac iritat); nu se administreaza la copii sub 10 ani.

Masuri de precautie

Inaintea instituirii tratamentului trebuie sa fie stabilita natura nemalignitatii ulcerelor gastrice si duodenale, pentru ca tratamentul cu ranitidina poate masca simptomele si diagnosticarea corecta.
Interactiuni: Are afinitate mai mica decat cimetidina fata de enzimele microzomale hepatice si mai slabe interferente cu biotransformarea unor medicamente. Poate creste efectele beta-adrenoliticelor si nifedipinei (diminua biotransformarea lor).
Supradozare: Ranitidina are actiune foarte specifica incat n-au fost semnalate cazuri de supradozare. In caz de supradozare se recomanda spalaturi gastrice si tratament simptomatic.

Reactii adverse

In general este bine tolerata. S-au semnalat: dureri de cap, vertije, somnolenta, caderea parului si dureri articulare (foarte rar); tulburari gastrointestinale minore: greata, voma, constipatie sau diaree, uscarea gurii; schimbari reversibile si trecatoare in functiile hepatice (hepatite reversibile hepatocelulare, hepatocaniculare sau mixte), cu sau fara icter; o crestere usoara a nivelelor plasmatice ale creatininei si a parametrilor hepatici (transaminaze, fosfataza alcalina), ce revin la normal in timpul tratamentului; in cazuri izolate, la doze foarte mari s-au raportat ginecomastie, amenoree sau disfunctii sexuale (potenta deficitara, pierderea libidoului); foarte rar s-au raportat tulburari neuropsihice: confuzie mentala reversibila, halucinatii si tulburari de vedere (mai ales la pacientii varstnici cu afectiuni renale severe); mai rar si izolat s-au raportat leucocitopenie, trombocitopenie, agranulocitoza; reactii de hipersensibilitate acuta, cum ar fi: febra, bronhospasm, urticarie, edem angioneurotic si soc anafilactic, efecte ce dispar la intreruperea tratamentului.

Supradozaj

Nu s-au semnalat cazuri de supradozaj la om.

Doze de pana la 6 g ranitidina pe zi (utilizate exceptional in formele foarte severe ale sindromului Zollinger-Ellison) nu au evidentiat efecte toxice semnificative.

In caz de supradozaj, se recomanda instituirea unui tratament simptomatic. Ranitidina poate fi eliminata prin hemodializa.

eficienta
2731 voturi
efecte secundare
561 voturi
pret medicament
798 voturi

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Hidroterapia Hidroterapia

  Generalitati Hidroterapia este parte a medicinei care implica utilizarea externa a apei, pentru a mentine si restabili starea de sanatate a unei persoane. Hidroterapia include sauna, baile cu abur, baile pentru picioare precum si aplicarea de comprese cu apa...citeste mai mult

 • Tratamentul fracturii cotului Tratamentul fracturii cotului

  Generalitati Se recomanda consult de specialitate daca se banuieste fractura de cot. Nu exista tratament la domiciliu. Pana la consultul de specialitate va recomandam cateva aspecte importante: - sunati la 911 sau trimiteti pe cineva sa cheme salvarea; - in...citeste mai mult

 • Ceapa - 100% sanatate naturala Ceapa - 100% sanatate naturala

  Generalitati Ceapa, alimentul atat de folosit de fiecare dintre noi la gatit, are si nenumarate proprietati terapeutice. Nu vom insista in acest articol pe calitatile culinare ale cepei, ci vom incerca sa detaliem la ce este ea utila ca tratament naturist. Ceapa este...citeste mai mult

 • Accidentarile la plaja, piscina si strand: prevenire si prim ajutor Accidentarile la plaja, piscina si...

  Inainte sa pleci la mare, la piscina sau la strand, pune in geanta de plaja si trusa de prim ajutor. Nu stii niciodata cand ai nevoie de un dezinfectant si un pansament steril. De aceea, este bine sa ai la tine mai multi plasturi antiseptici, de preferinta rezistenti...citeste mai mult

Comunitate

 • chist bartholian

  Cum se poate trata fara interventii chirugicale un chist BARTHOLIAN PRIN REMEDII NATURISTE SAU DE ORICE FEL.astept raspunsuri persoanelor care au mai avut asemenea probleme fara a ajunje la incizii sau operatii...multumesc

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter