Clickmed
programare rapida la medic

Prepandrix, vaccin antigripal

Publicat la data de: 22 Martie 2010 | Actualizat la data de: 23 Aprilie 2021

Informatii prospect Prepandrix, vaccin antigripal

Compozitie
Prepandrix este un vaccin care se administreaza prin injectare. Contine fragmente din virusul influentei (gripa) care au fost inactivate (omorate). vaccinul contine o tulpina de virus gripal numita „A/VietNam/1194/2004 NIBRG-14” (h5n1).

Indicatii
Prepandrix este un vaccin care se utilizeaza la adulti pentru a-i proteja de gripa cauzata de tulpina h5n1 a virusului gripei A. vaccinul se administreaza conform recomandarilor oficiale. vaccinul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Vaccinul se administreaza prin injectare in muschiul umarului in doua doze, la un interval de cel putin trei saptamani intre ele. adultii in varsta de peste 80 de ani ar putea necesita o doza dubla de vaccin (cate o injectie in fiecare umar) urmata de o a doua doza dubla dupa trei saptamani.

Actiune terapeutica
Prepandrix este un vaccin „prepandemic”. Acesta este un tip special de vaccin destinat sa protejeze impotriva unei tulpini de gripa care poate cauza o viitoare pandemie. O pandemie de gripa se produce cand apare o noua tulpina de gripa care se poate raspandi cu usurinta de la o persoana la alta deoarece oamenii nu sunt imuni la aceasta (protejati). O pandemie poate afecta majoritatea tarilor si regiunilor din lume. Expertii pe probleme de sanatate sunt ingrijorati de faptul ca o viitoare pandemie de gripa ar putea fi cauzata de tulpina virusului h5n1. vaccinul a fost produs pentru a acorda protectie fata de aceasta tulpina, astfel incat poate fi utilizat inainte sau in timpul unei pandemii de gripa. vaccinurile actioneaza prin „invatarea” sistemului imunitar (mecanismul natural de aparare al organismului) cum sa se apere impotriva bolilor. Acest vaccin contine cantitati mici de hemaglutinina (proteine superficiale) a virusului H5N1. Virusul a fost inactivat inainte, astfel incat sa nu cauzeze nicio boala. Cand o persoana este vaccinata, sistemul imunitar recunoaste virusul ca fiind „strain” si produce anticorpi impotriva lui. Cand este expus din nou la virus, sistemul imunitar va fi capabil sa produca anticorpi mai repede. Aceasta ar putea imbunatati protectia organismului impotriva bolii cauzate de virus. Inainte de administrare, vaccinul este preparat prin amestecarea unei suspensii care contine particulele de virus cu o emulsie. „Emulsia” care rezulta este apoi injectata. Emulsia contine un „adjuvant” (un compus care contine ulei) pentru stimularea unui raspuns mai bun.

Contraindicatii
Vaccinul nu se administreaza persoanelor care au avut reactie anafilactica (reactie alergica severa) la oricare dintre componentele vaccinului sau la oricare dintre substantele din vaccin prezente in concentratii foarte mici, cum ar fi ou, proteina din pui, ovalbumina (o proteina din albus), formaldehida, sulfat de gentamicina (un antibiotic) si deoxicolat de sodiu. Vaccinarea trebuie amanata la persoanele care au un acces de febra.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Prepandrix (observate la mai mult de 1 din 10 doze de vaccin) sunt durerile de cap, artralgia (dureri articulare), mialgia (dureri musculare), reactiile la locul injectarii (intarire, tumefiere, durere si inrosire), febra si oboseala (epuizare). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu vaccinul, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal Raspunsuri la intrebarile legate de...

    Generalitati Majoritatea oamenilor gasesc diverse scuze pentru a refuza vaccinul antigripal precum: am avut gripa si nu a fost atat de grav, vaccinul antigripal ma imbolnaveste de gripa, in vaccinul antigripal exista niveluri toxice de mercur. Persoanele care...citeste mai mult

  • Vaccinul antigripal: mituri Vaccinul antigripal: mituri

    Gripa este o boala infectioasa acuta a cailor respiratorii, foarte contagioasa, cauzata de virusul gripal A sau B, care apare in izbucniri epidemice de severitate variata, aproape in fiecare iarna. Infectia gripala poate afecta orice persoana, insa riscul de a dezvolta...citeste mai mult

  • Vaccinarea antigripala (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antigripala (vaccinare...

    Generalitati Vaccinarea antigripala nu face parte din programul national de imunizari. Vaccinul contine doua tulpini de virus A si una de virus B, recomandate de OMS ca fiind circulante in sezonul respectiv. Vaccinarea se practica preferabil in presezon epidemic...citeste mai mult

  • Vaccinul antigripal. Afla cum te protejezi de gripa sezoniera Vaccinul antigripal. Afla cum te...

    Generalitati Vaccinarea profilactica anuala reprezinta cea mai eficienta metoda de imunizare impotriva virusului gripal. Gripa este mai des intalnita in intervalul noiembrie – februarie, intrucat sistemul imunitar este mai sensibil in timpul sezonului rece. De...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter