Clickmed
programare rapida la medic

Pradaxa, capsule

Publicat la data de: 22 Martie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Pradaxa, capsule

Indicatii
Pradaxa se utilizeaza pentru prevenirea formarii cheagurilor de sange in vene la adultii care au suferit o operatie de inlocuire a soldului sau a genunchiului. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Doze si mod de administrare
Tratamentul cu Pradaxa trebuie inceput prin administrarea unei capsule de 110 mg la una pana la patru ore de la sfarsitul operatiei. Apoi tratamentul se continua cu doua capsule de 110 mg (220 mg) o data pe zi timp de 28 pana la 35 de zile dupa operatia de inlocuire a soldului si timp de 10 zile dupa operatia de inlocuire a genunchiului. inceperea tratamentului trebuie amanata la pacientii la care plaga operatorie inca mai sangereaza. Daca tratamentul nu este inceput in ziua operatiei, trebuie initiat prin administrarea a doua capsule o data pe zi. Capsulele trebuie inghitite intregi, cu apa. Doza mai mica (150 mg o data pe zi) se utilizeaza la pacientii cu afectiuni renale moderate sau severe, la pacientii cu varsta peste 75 de ani si la pacientii care iau amiodarona (un medicament utilizat pentru reglarea ritmului cardiac). Pradaxa nu trebuie utilizat la pacientii cu afectare renala severa si nu este recomandat la pacientii cu semne ale prezentei afectiunilor hepatice. Pradaxa trebuie utilizat cu precautie la pacientii care prezinta risc de sangerare sau care ar putea prezenta concentratii sanguine mari ale medicamentului, cum ar fi cei cu afectiuni renale moderate. Pacientii cu greutate sub 50 kg sau peste 110 kg trebuie sa fie atent monitorizati in ceea ce priveste semnele de sangerare sau anemia (numar scazut de globule rosii).

Actiune terapeutica
Pacientii supusi unei operatii de inlocuire a soldului sau a genunchiului prezinta un risc crescut de formare a cheagurilor de sange in vene. Aceste cheaguri, inclusiv tromboza venoasa profunda (TVP), pot reprezenta un pericol daca se deplaseaza in alta parte a organismului, cum ar fi plamanii sau creierul. Substanta activa continuta de Pradaxa, dabigatranul etexilat, este un „precursor” al dabigatranului. Acest lucru inseamna ca, in organism, se transforma in dabigatran. Dabigatranul este un anticoagulant, adica previne formarea cheagurilor de sange (coagulare). Blocheaza o substanta numita trombina, care este esentiala in procesul de coagulare a sangelui, reducand riscul de formare a cheagurilor de sange in vene.

Compozitie
Pradaxa este un medicament care contine substanta activa, dabigatran etexilat. Este disponibil sub forma de capsule (75 mg si 110 mg).

Contraindicatii
Pradaxa nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la dabigatran etexilat sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Medicamentul nu trebuie utilizat la pacientii care prezinta afectiuni renale severe, sangerari active semnificative, leziuni tisulare care ar putea provoca sangerari, tulburari ale procesului de coagulare (acestea pot fi congenitale, de cauza necunoscuta sau datorate altor medicamente) sau afectiuni hepatice care ar putea pune in pericol viata. De asemenea, Pradaxa nu trebuie administrat pacientilor care iau chinidina (alt medicament utilizat pentru reglarea ritmului cardiac).

Reactii adverse
Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Pradaxa (observat la mai mult de 1 din 10 pacienti) este sangerarea. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Pradaxa, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Capsula endoscopica - generalitati,...

    Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

  • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Diferenta dintre cafeaua clasica si...

    Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

  • Opiu Opiu

    Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

  • Otoscleroza Otoscleroza

    Generalitati Otoscleroza reprezinta o crestere osoasa anormala localizata in urechea medie, ce poate duce la hipoacuzie si in final la pierderea completa a auzului. Este o boala cu componenta genetica ce afecteaza metabolismul osos si afecteaza predominant capsula...citeste mai mult

Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter