Clickmed
programare rapida la medic

Panalgine, compr.

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Panalgine, compr.

Indicatii:

Prevenirea si tratamentul deficitului de magneziu, prevenirea dezechilibrelor electrolice determinate de terapia cu diuretice de ansa si tiazidice.
Ca medicatie adjuvanta in: angina pectorala, infarct acut de miocard, status post infarct, insuficienta cardiaca, aritmii ectopice si pentru profilaxia aritmiilor digitalice.
Stari de oboseala fizica.
Iritabilitate neuromusculara crescuta, spasme musculare.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la oricare din componentii produsului.
Insuficienta renala acuta si insuficienta renala cronica.
Boala Addison.
Administrarea diureticelor antialdosteronice.
Bloc atrioventricular, grad III.
soc cardiogen.

Administrare:

Adulti: Doza recomandata este de 2 comprimate filmate de trei ori pe zi, in cazuri grave maxim 3 comprimate de trei ori pe zi timp de o saptamana. Apoi, doza zilnica poate fi scazuta la un comprimat, de doua sau de trei ori pe zi. in cazuri usoare si ca adjuvant preventiv, se recomanda un comprimat filmat de trei ori pe zi. Aciditatea gastrica poate afecta eficienta
tratamentului, astfel incat se recomanda administrarea comprimatului dupa masa.

Compozitie:

1 comprimat filmat contine aspartat de magneziu tetrahidrat 175 mg (corespunzator la 140 mg aspartat de magneziu anhidru) si aspartat de potasiu hemihidrat 166,30 mg (corespunzator la 158 mg aspartat de potasiu anhidru)si excipienti: nucleu: povidona K-30, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc, stearat de magneziu, amidon de porumb, amidon de cartof; film : macrogol
6000, dioxid de titan, eudragit E, talc.

Precautii:

Acest produs este destinat adultilor.
Pentru informatii suplimentare adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari:

La pacientii la care boala de baza si/sau tratamentul concomitent pot determina hiperpotasemie, este necesar controlul regulat al ionogramei sanguine.


Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Panangin nu influenteaza negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse:
Panangin este bine tolerat. Rareori au fost semnalate tulburari digestive (greata, diaree, dureri abdominale).

Supradozaj:

in caz de supradozaj pot apare fenomene de hipermagnezemie si hiperpotasemie.
Hipermagneziemia este favorizata de insuficienta renala, stari de deshidratare marcata, hipotiroidism, boala Cushing. Simptomele constau in greata, varsaturi, hipotensiune arteriala (apar la valori ale magneziului seric de 3-5 mEq/l), somnolenta, hiporeflexie, slabiciune musculara (la 7 mEq/l), coma cu deprimare respiratorie si oprirea inimii (la 12-15 mEq/l).
Tratamentul consta in micsorarea aportului de magneziu, ingestia de lichide (pentru combaterea deshidratarii), calciu intravenos. Dializa poate fi utila.
Hiperpotasiemia este favorizata de insuficienta renala si de insuficienta corticosuprarenaliana. Manifestarile clinice, evidente cand potasemia depaseste 8 mEq/l, constau in tulburari neuromusculare, tulburari cardiace - bradicardie, hipotensiune arteriala, aritmii (mergand pana la fibrilatie ventriculara), modificari caracteristice ale electrocardiogramei (unde T ample si ascutite, ST izoelectric, aplatizarea undelor T).

Tratamentul consta in micsorarea aportului de potasiu, uneori este necesara administrarea de rasini schimbatoare de cationi (polistirensulfonat), care are o afinitate mare pentru inul de potasiu. in caz de crize de hiperpotasiemie se folosesc saruri de calciu si sodiu, care au actiune antagonista potasiului si glucoza, care determina scaderea potasemiei.

Interactiuni cu alte medicamente:

Panangin inhiba absorbtia tetraciclinelor orale, a sarurilor de fier si a florurii de sodiu. De aceea, administrarea de Panangin se va face dupa trei ore de la administrarea acestor medicamente.
Administrarea concomitenta a chinidinei si aspartatului de magneziu poate determina cresterea concentratiei plasmatice a chinidinei si a riscului de efecte toxice, prin scaderea excretiei renale a acesteia, datorita alcalinizarii urinei.

Sarcina si alaptarea:

Studii la animale nu au evidentiat efecte teratogene. Deoarece nu exista studii controlate la femeile gravide, se recomanda evitarea administrarii produsului in timpul sarcinii.
Nu exista date privitoare la excretia produsului in lapte; se recomanda evitarea administrarii in perioada alaptarii.

Datorita efectului de relaxare a musculaturii uterine a magneziului, produsul este contraindicat in timpul nasterii.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un flacon de polipropilena, a 50 comprimate filmate.

Conditii de pastrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi intre 15-250 C in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Hidroterapia

    Generalitati Hidroterapia este parte a medicinei care implica utilizarea externa a apei, pentru a mentine si restabili starea de sanatate a unei persoane. Hidroterapia include sauna, baile cu abur, baile pentru picioare precum si aplicarea de comprese cu apa...citeste mai mult

  • Tratamentul fracturii cotului

    Generalitati Se recomanda consult de specialitate daca se banuieste fractura de cot. Nu exista tratament la domiciliu. Pana la consultul de specialitate va recomandam cateva aspecte importante: - sunati la 911 sau trimiteti pe cineva sa cheme salvarea; - in...citeste mai mult

  • Ceapa - 100% sanatate naturala

    Generalitati Ceapa, alimentul atat de folosit de fiecare dintre noi la gatit, are si nenumarate proprietati terapeutice. Nu vom insista in acest articol pe calitatile culinare ale cepei, ci vom incerca sa detaliem la ce este ea utila ca tratament naturist. Ceapa este...citeste mai mult

  • Ce nu trebuie sa lipseasca din trusa medicala de vacanta?

    Generalitati Indiferent daca alegem muntele sau marea ca destinatie de vacanta, daca mergem cu cei mici sau nu, insa vrem sa fim sanatosi si sa evitam orice problema medicala este indicat sa avem la noi o trusa medicala de urgenta. Trusa medicala de vacanta trebuie...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter