Clickmed
programare rapida la medic

Ophtamolol, solutie oftalmica

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 08 Aprilie 2024

Informatii prospect Ophtamolol, solutie oftalmica

Compozitie
Ophtamolol este o solutie oftalmica apoasa, sterila ce contine timolol maleat, un produs beta-adrenoblocant. La aplicarea Ophtamolol ocular se reduce tensiunea intraoculara crescuta sau normala, indiferent daca este sau nu asociata cu glaucomul.
Forma de prezentare: flacon de polietilena de 10 ml cu picurator, continand 0,50% W/V timolol maleat.

Actiune terapeutica
Efectul apare dupa 20 minute. Reducerea tensiunii intraoculare este maxima dupa 1-2 ore si se menine 24 ore, permitand astfel controlul tensiunii intraoculare in timpul somnului. Avantajul fata de alte miotice este ca reduce tensiunea intraoculara fara, sau cu foarte putine efecte in ceea ce priveste acomodarea sau marimea pupilei. Ca urmare nu apar modificari in acuitatea vizuala, incetosarea vederii, acomodarea pentru vederea nocturna. Timololul este complet absorbit din tractul gastrointestinal. Este metabolizat la nivelul ficatului si eliminat prin urina, ca atare si sub forma metabolitilor. Aplicat ocular este absorbit partial si induce intr-un anumit grad efecte sistemice.

Indicatii
Ophtamolol este indicat pentru scaderea tensiunii intraoculare la pacientii suferind de: glaucom cronic cu unghi deschis; hipertensiune oculara; glaucom secundar; afachie la pacientii cu glaucom; glaucom cu unghi inchis; indicat si la pacientii cu glaucom pediatric.

Doze si mod de administrare
Instilatii in sacul conjunctival: 1 picatura de 2 ori/zi n ochiul (ochii) afectat. Doza poate fi reevaluata dupa o noua determinare a tensiunii intraoculare dup 3-4 saptamani de utilizare a Ophtamolol-ului. O singura instilatie pe zi poate fi suficienta daca tensiunea intraoculara se mentine la valori satisfacatoare. Aceste doze sunt adoptate atat pentru adulti cat si pentru copii. Ajustarea dozei si concentratiei se face numai cu avizul medicului.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la timolol. astm bronsic sau boli pulmonare obstructive. bradicardie sau insuficienta cardiaca.

Masuri de precautie
In urma instilarii oculare, daca este absorbit, pot aparea efecte sistemice; de aceea trebuie avute n vedere precautiile comune agentilor beta-blocanti. Trebuie evaluati periodic si pacientii la care se administreaza concomitent beta-blocante orale si Ophtamolol, avand in vedere potentialul cumulativ. Nu este recomandat in graviditate si lactatie.

Reactii adverse
Iritatii oculare uoare; bradicardie, aritmii, hipotensiune, insuficienta cardiaca congestiva; dispnee, bronhospasm; ischemie cerebrala, cefalee, ameteli; hipersensibilitate.




Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Asistenta medicala a prescolarilor,...

    Ordin nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001 Ministrul sanatatii si familiei, vazand Referatul comun de aprobare al Directiei generale...citeste mai mult

  • Cum sa ne protejam ochii in sezonul alergiilor Cum sa ne protejam ochii in sezonul...

    Generalitati Pentru o mare parte dintre noi, sezonul alergiilor pare interminabil: primavara ne confruntam cu polenul, vara cu iarba si fanul uscat, toamna cu praful in exces. Oricare ar fi cauza alergiei, rezultatul ramane acelasi: avem ochii rosii, ne ustura, simtim...citeste mai mult

  • Ambliopia Ambliopia

    Generalitati Vederea normala se dezvolta odata cu utilizarea obisnuita, in egala masura pentru ambii ochi. Ambliopia, numita si "ochiul lenes", debuteaza de obicei cand un ochi nu este folosit suficient pentru ca sistemul vizual din creier sa se dezvolte...citeste mai mult

  • Orjeletul si Salazionul Orjeletul si Salazionul

    Generalitati Orjeletul (urciorul sau ulciorul, in termeni populari) si salazionul (chalazionul) sunt afectiuni care pot interveni la nivelul unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare. Urciorul (sau orjeletul extern) este infectia...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter